Unsplash/Visar Neziri
StoryEditor

Dve jazerá v Argentíne náhle zružoveli. Odborníci si to nevedia vysvetliť, boja sa najhoršieho

ČTK01.08.2021., 15:00h
Dve jazerá v argentínskom regióne Patagónia zružoveli. Zmena farby zatiaľ nebola vysvetlená, ale miestni ekológovia sa obávajú, že by sfarbenie mohlo byť spôsobené priemyselnou kontamináciou, uviedla agentúra Reuters.
Lajkuj Brainee.sk na

Jazerá sa nachádzajú blízko priemyselného parku na okraji argentínskeho mesta Trelew, na prašnej planine podobnej púšti, ktorá je prevažne opustená. Mestskí úradníci však nedávno podľa správ na sociálnych sieťach mesta Trelew objavili v povodí nákladné auto, ktoré tam vysýpalo odpad.

Úrady miestnym médiám poskytli zatiaľ rozdielne názory na to, či môže byť náhla zmena vody v jazerách škodlivá. Ekológovia sú však znepokojení. Miestny aktivista Pablo Lada, člen argentínskej národnej ekologickej siete Renac, povedal agentúre Reuters, že zružovenie mohlo spôsobiť farbivo.

To sa obvykle používa na to, aby krevety, ktoré sa spracúvajú neďaleko, získali svoje typické ružové sfarbenie. „Myslím si, že ružová lagúna odhalila nedostatočné spracovanie tohto odpadu, ktoré sa stalo veľkým problémom,” uviedol Lada.

Miestne a regionálne úradníci zaoberajúce sa ochranou životného prostredia vyšetrujú príčinu možného znečistenia jazier. Zatiaľ ale nedospeli k žiadnemu záveru.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 13:59