Chcú dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Odmietajú však obmedziť vývoz ropy (ilu)TASR/AP
StoryEditor

Chcú dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Odmietajú však obmedziť vývoz ropy

TASR23.10.2021., 10:21h
Tento cieľ chcú naplniť do roku 2060.
Lajkuj Brainee.sk na

Saudská Arábia, najväčší vývozca ropy na svete, plánuje do roku 2060 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. V sobotu to oznámil saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán pri príležitosti začiatku prvého fóra o klimatických zmenách v krajine.

Ako však píše agentúra AP, sľub sa týka len emisií vypustených na území tejto blízkovýchodnej krajiny, a nie jej vývozu fosílnych palív. Správa prichádza približne týždeň pred začatím klimatického summitu OSN v škótskom Glasgowe (COP26). Kráľovstvo je napriek snahám o diverzifikáciu svojej ekonomiky stále závislé od vývozu fosílnych palív. Rijád bude preto aj naďalej agresívne čerpať a vyvážať ropu do Ázie a iných regiónov, približuje AP.

Saudsko-arabský korunný princ  Mohammed bin Salmán Saudsko-arabský korunný princ Mohammed bin Salmán TASR/AP

Rijád sa navyše plánuje sústrediť na momentálne stále nespoľahlivé technológie na zachytávanie a ukladanie oxidu uhličitého, a nie na zníženie produkcie fosílnych palív, analyzuje AP.

Organizátori summitu COP26, ktorý sa začne 31. októbra, očakávajú zhodnotenie globálnych záväzkov v oblasti klímy a zabezpečenie dosiahnuteľnosti cieľov parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 05:04