Unsplash/freestocks
StoryEditor

Tento bežný liek proti bolesti máme všetci doma. Štúdia varuje, že vyvoláva rizikové správanie

kam27.12.2021., 09:00h
Celosvetovo najčastejšie užívané analgetikum môže podľa vedcov urobiť oveľa viac, než len zbaviť nás bolesti hlavy.
Lajkuj Brainee.sk na

Acetaminofén pozná každý z nás, aj keď možno nie pod jeho pôvodným názvom. Vo svete i na Slovensku ho poznáme skôr ako paracetamol a je široko predávaný pod rôznymi obchodnými názvami (napríklad Panadol či Paralen). Pokiaľ si ho naordinuješ hneď, ako ťa niečo začne bolieť a necítiš sa dobre, zbystri pozornosť.

Ako informuje portál Science Alert, podľa štúdie publikovanej v roku 2020, ktorá merala zmeny v správaní ľudí pod vplyvom bežných voľnopredajných liekov, totiž zvyšuje riziko pri zmenách správania. „Zdá sa, že acetaminofén spôsobuje, že ľudia pociťujú menej negatívnych emócií, keď zvažujú rizikové aktivity – jednoducho necítia taký strach,“ vysvetľuje neurológ Baldwin Way z Ohio State University.

„Vzhľadom na to, že takmer 25 percent populácie v USA užíva paracetamol každý týždeň, znížené vnímanie rizika a zvýšené podstupovanie rizika môže mať významný vplyv na spoločnosť.“ Slovensko štatistikou užívania liekov s paracetamolu nedisponuje. 

Mix liekov Unsplash/Myriam Zilles

Výskumy ukázali mnohé negatíva

Zistenia sa pridávajú k nedávnemu výskumu, ktorý naznačuje, že účinky acetaminofénu na zníženie bolesti sa rozširujú aj na rôzne psychologické procesy, pričom znižujú vnímavosť ľudí k zraneným pocitom, zažívajú zníženú empatiu a dokonca otupujú kognitívne funkcie.

Wayova štúdia zase naznačuje, že afektívna schopnosť ľudí vnímať a vyhodnocovať riziká môže byť narušená, keď užívajú acetaminofén. Aj keď účinky môžu byť mierne, určite stoja za zmienku. V sérii experimentov zahŕňajúcich viac ako 500 univerzitných študentov ako účastníkov Way a jeho tím merali, ako jedna 1 000 mg dávka acetaminofénu (odporúčaná maximálna jednotlivá dávka pre dospelých) náhodne pridelená účastníkom ovplyvnila ich rizikové správanie v porovnaní s náhodne podávaným placebom v kontrolnej skupine.

​V každom z experimentov museli účastníci napumpovať nenafúknutý balón na obrazovke počítača, pričom každá jedna pumpa zarábala imaginárne peniaze. Ich inštrukciou bolo zarobiť čo najviac imaginárnych peňazí tým, že čo najviac napumpujú balón, ale musia dbať na to, aby balón nepraskol, lebo v takom prípade by o peniaze prišli.

Výsledky ukázali, že študenti, ktorí užívali acetaminofén, podstupovali počas cvičenia výrazne väčšie riziko v porovnaní s opatrnejšou a konzervatívnejšou skupinou s placebom. „Ak máte averziu k riziku, môžete niekoľkokrát pumpnúť a potom sa rozhodnúť pre výber peňazí, pretože nechcete, aby balón praskol a vy prídete o peniaze,“ povedal Way.

„Ale pre tých, ktorí sú na acetaminoféne, ako sa balón zväčšuje, veríme, že majú menej úzkosti a menej negatívnych emócií o tom, aký veľký je balón a možnosť, že praskne.“

Tabletky Unsplash/Ksenia Yakovleva

​Okrem simulácie balóna účastníci počas dvoch experimentov vypĺňali aj prieskumy, v ktorých hodnotili úroveň rizika, ktoré vnímali v rôznych hypotetických scenároch, ako je stávkovanie na športové podujatie, skok bungee jumping z vysokého mosta alebo šoférovanie auta bez bezpečnostného pásu.

V jednom z prieskumov sa zdá, že konzumácia acetaminofénu znižuje vnímané riziko v porovnaní s kontrolnou skupinou, hoci v inom podobnom prieskume sa rovnaký účinok nepozoroval. 

Podľa štúdií z posledných rokov je na zváženie, či vôbec paracetamol užívať. Vedci zistili, že v mnohých medicínskych scenároch môže byť liek pri úľave od bolesti neúčinný. Niekedy totiž nie je o nič lepší ako placebo, nehovoriac o tom, že vyvoláva iné druhy zdravotných problémov.

Pomoc pri covide treba prehodnotiť

Napriek závažnosti týchto zistení zostáva acetaminofén stále jedným z najpoužívanejších liekov na svete, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia považuje za základný liek a odporúča ho aj CDC na úľavu od bolesti doma v prípade podozrenia na COVID-19.

Vo svetle toho, čo zisťujeme o acetaminoféne, by sme však možno mohli prehodnotiť niektoré z týchto rád, povedal Way. „Možno si niekto s miernymi príznakmi COVID-19 nemusí myslieť, že je také riskantné opustiť svoj dom a stretnúť sa s ľuďmi, ak užívajú paracetamol,“ povedal Way .

„Naozaj potrebujeme ďalší výskum o účinkoch acetaminofénu a iných voľne predajných liekov na výber a riziká, ktoré podstupujeme,“ uzatvára Way.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. apríl 2024 16:13