Unsplash/Christian Bowen
StoryEditor

Novorodenému dievčaťu transplantovali srdce paviána. Žilo s ním 21 dní

som15.11.2021., 11:00h
O život bojovala tri týždne. A s ňou celý svet, ktorý jej zápas sledoval so zatajeným dychom. Dievča, známe v tom čase kvôli utajeniu skutočnej identity ako Baby Fae, sa stalo prvým dieťaťom, ktorému namiesto vlastného srdca tĺklo v tele srdce mladého paviána.
Lajkuj Brainee.sk na

Sen o transplantáciách zo zvieraťa na človeka - alebo inak - o xenotransplantáciách - siaha do 17. storočia a pokusov o transfúziu zvieracej krvi do človeka. Keď v roku 1984 chirurgovia transplantovali srdce paviána umierajúcemu novorodeniatku, vo svete to vyvolalo veľký rozruch.

Pre ochranu rodiny, dostalo dieťa prezývku Baby Fae. Narodila sa 14. októbra 1984 v USA s hypoplastickým syndrómom ľavého srdca. Ide o fatálnu chybu, pri ktorej je ľavá polovica tohto životne dôležitého orgánu nedostatočne vyvinutá.

Buď aleboveľký krok

​Krátko na to, čo sa Fae narodila, doktori rodičom oznámili, že jej ostáva len pár týždňov života. Dostali na výber: buď ju nechajú zomrieť v nemocnici alebo si ju zoberú domov. Rozhodli sa pre druhú možnosť. Po štyroch dňoch strávených doma sa jej zdravotný stav výrazne zhoršoval. V tom na scénu vstúpil detský kardiológ Leonard Bailey z nemocnice Loma Linda University Medical Center v Kalifornii.

Napriek tomu, že transplantácia srdca v tom čase prešla úspešný kus cesty, nikto ešte nevykonal podobnú operáciu u takého malého dieťaťa, predovšetkým kvôli nedostatku darcov v dojčenskom veku.

Práve kvôli tejto skutočnosti strávil Leonard Bailey niekoľko rokov výskumom možností, ktoré ponúka transplantácia srdca zvieraťa do tela človeka. Keďže život novorodenca so zlyhávajúcim srdcom visel na vlásku, doktor navrhol rodičom, že dieťaťu by mohla pomôcť medzidruhová transplantácia. Pretože nemali čo stratiť, špecialista dostal súhlas na vykonanie operácie. 

Podpora aj protesty

Päť minút po pol dvanástej 26. októbra 1984 začalo v tele malej Faey spontánne biť srdce mláďaťa paviána. Príbeh obletel celý svet a stal sa senzáciou. Niektorí ľudia posielali malej hrdinke kvety, darčeky, pohľadnice či peniaze.

Druhí až tak nadšení neboli. Už pred samotnou transplantáciou obkolesili nemocnicu ochranári zvierat s transparentami. Baby Fae žila v priemere o dva týždne dlhšie, než ktorýkoľvek predchádzajúci príjemca zvieracieho orgánu. Zlyhanie bolo pravdepodobne spôsobené odmietnutím orgánu a krvnou inkompatibilitou.

Táto transplantácia bola predmetom širokej etickej a právnej diskusie. Objavili sa otázky, či by rodičom malo byť umožnené dobrovoľne dávať deti na experimentálne lekárske postupy a či boli samotní rodičia Baileym dostatočne informovaní.

Predpokladá sa, že pozornosť, ktorú transplantácia vyvolala, pripravila Baileymu cestu k vykonaniu prvej úspešnej detskej transplantácie srdca o rok neskôr. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:13