Unsplash/Possessed Photography
StoryEditor

Vzostup sexuálnych robotov desí odborníkov. Musíme im jasne určiť miesto aj hranice, kým je čas

Miroslav Kamody24.08.2021., 08:00h
Sú stále dokonalejšie, čo môže spoločnosti priniesť množstvo pozitívnych, ale aj negatívnych aspektov. Odborníci sa zhodujú, že sa pohybujeme na veľmi tenkom ľade.
Lajkuj Brainee.sk na

Sexuálni roboti, nazývaní aj sexboti, momentálne zažívajú obrovský boom. Neustále sa pracuje na ich zdokonaľovaní a niektorí sú na prvý pohľad na nerozoznanie od živého človeka. Aj práve z toho dôvodu experti na právo čoraz častejšie upozorňujú, že svet si musí ujasniť oficiálne pravidlá a zákony na ich používanie, píše web ScienceAlert.

V súčasnosti neexistuje veľké množstvo výskumov o tom, či je používanie sexuálnych robotov dobrý alebo zlý nápad, ako pre jednotlivcov, tak aj spoločnosť ako celok. Vyvoláva veľa otázok týkajúcich sa sexu, vzťahov a toho, ako by sme sa mali správať k výtvorom umelej inteligencie.

Skutočné vzťahy s robotmi boli ústrednými motívmi vo filmoch, ako Her (Ona) či Ex Machina, tieto sci-fi príbehy sa však už dejú aj v skutočnosti. Aj práve preto si odborníci myslia, že čoskoro bude na mieste začať rozhodovať o tom, kde a aké budú mať tieto stroje hranice. 

View this post on Instagram

A post shared by Realbotix (@realbotix)

„Zákonodarcovia budú musieť vyvážiť konkurenčné a komplexné individuálne a verejné záujmy, ktoré predstavujú nové etické, regulačné a právne výzvy z dôvodu pokroku v technológiách,“ hovorí Madi McCarthy, ktorá študovala právo na Flindersovej univerzite v Austrálii a v súčasnosti pracuje v advokátskej kancelárii LK.

Niektorí tvrdia, že sexboti sú prospešní, pretože pomáhajú tým, ktorí si nevedia užívať normálny sexuálny život kvôli veku, okolnostiam, telesnému postihnutiu alebo problémom s duševným zdravím. Potenciálne ponúkajú bezpečný priestor pre tých, ktorí si nie sú istí sexom alebo svojou vlastnou orientáciou. Okrem toho môžu znížiť tlak na prostitúciu a obchodovanie so sexom.

​Na druhej strane, podobne ako na pornografiu, možno na sexuálnych robotov nazerať ako na ďalšie objektivizovanie žien a na povzbudzovanie k sexu, ktorý sa ešte viac vzďaľuje od emócií. To by mohlo viesť k nárastu násilia a zneužívania. Niektoré roboty je teraz možné naprogramovať tak, aby napodobňovali akt odmietnutia súhlasu. Toto nastavenie mnohých znepokojuje, keďže môže automaticky nabádať k nezákonným činom.

Podobné diskusie sa už nejaký čas vedú okolo používania sexuálnych bábik a stojí za zmienku, že v niektorých častiach sveta je zakázané predávať sexuálne bábiky, ktoré sa až príliš podobajú na deti. Faktom je, že svet potrebuje ďalší výskum na pochopenie toho, aký pozitívny či negatívny vplyv môžu mať sexuálne roboty na ľudí, ktorí ich používajú. To však môže byť zložité hlavne s ohľadom na neustály vývoj technológií.

Jedna štúdia už skúmala postoje terapeutov a lekárov k sexbotom. Tri najlepšie návrhy na používanie robotov boli pre tých, ktorí majú sociálnu úzkosť, tých, ktorí sa nechcú spoliehať na sex na jednu noc či prostitúciu a tých, ktorí mali problémy s predčasnou ejakuláciou.

Tieto a ďalšie terapeutické použitia sú určite hodnoverné, ale keďže potenciál týchto sexbotov spôsobiť vážne poškodenie postojov a vzťahov je extrémne vysoký, výskumníci a zákonodarcovia musia konať rýchlo, aby dosiahli vedecký konsenzus skôr, ako bude neskoro. 

„Sexuálne roboty spochybňujú existujúce koncepcie toho, ako ľudia interagujú s novými technológiami - a robia to tým najintímnejším spôsobom,“ uzatvárajú vo svojom nedávnom článku McCarthy a dekanka práva z Flinders University Tania Leiman.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 17:44