StoryEditor

Trend, ktorý môže mať tragické následky. Polícia upozorňuje, ako jazdiť na elektrokolobežke

Radoslav Petrík14.03.2021., 13:38h
Pozrite sa, čo všetko sú majitelia obľúbených elektrických kolobežiek povinní podľa zákona dodržiavať.
Lajkuj Brainee.sk na

V poslednom čase dávajú ľudia čoraz viac prednosť alternatívnej doprave. Z automobilov presadajú do MHD, no kvôli opatreniam v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 sa do popredia v súčasnosti dostávajú bicykle či elektrické kolobežky. Tie zažívajú "boom", stretnúť na nich v meste ľudí nie je žiadny problém a rovnako tak možno nájsť napríklad v Bratislave i službu ich zdieľania.

Vzhľadom na to, že v premávke ich počet už od minulého roka poriadne stúpa, pristúpila ešte v decembri 2019 polícia k novele zákon. Tá sa dotkla užívateľov kolobežiek s prídavným elektrickým motorčekom, ktorí sa teraz v podstate radia medzi cyklistov a musia dodržiavať aj rovnaké pravidlá.

Facebook / Polícia Slovenskej republiky

​Aj napriek tomu sa mnohí na kolobežke dopúšťajú priestupkov a ohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky svojou neohľaduplnou jazdou. Polícia preto na svojom oficiálnom facebookovom účte zverejnila poučné video, v ktorom zhrnula dôležité základné pravidlá pre užívanie elektro-kolobežiek.

Ohrozujú seba i ostatných

Kolobežky s prídavným elektrickým motorčekom sú šikovnou novinkou, ktorú si zamilovali i mnohí Slováci. Niet sa čomu čudovať, kvôli možnosti zloženia si ju viete vziať aj do MHD (pozor však na rozmery a kúpu lístka), dojazd 20-30 kilometrov bez problémov vystačí na bežné premávanie sa v meste a ak by vám aj náhodou dochádzala "šťava", väčšinou trvá nabíjanie zhruba tri hodinky.

Často je však vidieť, ako sa majitelia cítia neohroziteľní. Bezohľadnou rýchlou jazdou po chodníkoch ohrozujú chodcov, často vybehnú z chodníkov na prechod pre chodcov a vodiči majú čo robiť, aby stihli na "pretekárov" zareagovať. Ako informuje vo svojom videu polícia, pravidlá je potrebné dodržiavať aj na týchto strojoch.

Každý užívateľ kolobežky s prídavným elektrickým motorčekom je povinný využívať pravú krajnicu cesty alebo cyklochodník, ak je k dispozícii. Na bežnom chodníku je možné jazdiť len vtedy, ak rýchlosť jazdy neprekročí rýchlosť chôdze, pričom nemôžete ohroziť chodcov.

U kolobežkárov taktiež nemôže v prípade jazdy v meste, v obci alebo cestičke pre cyklistov prekročiť hladina alkoholu v organizme 0,5 promile. Na iných miestach je potom tolerancia alkoholu nulová - pokuta sa v prípade porušenia môže vyšplhať v blokovom konaní na sumu 650 eur. "Počas jazdy držte riadidlá oboma rukami, okrem prípadov, kedy dávate znamenia o zmene smeru jazdy," upozorňuje polícia.

Bolt

​Okrem toho je počas jazdy zakázané používať mobilný telefón alebo iné zariadenia, na kolobežke môžete jazdiť iba sami a nie vo vyššom počte. Ak vás "na výlet" vyrazí viac, môžete jazdiť iba jednotlivo za sebou a nie vedľa seba.

Dôležitou správou je aj nutnosť dosiahnutia veku minimálne 15 rokov - neplatí to pre chodníky, cestičku pre cyklistov, lesnú cestičku, poľnú cestu a obytnú zónu. Hlavné však je, aby sme boli na cestách voči sebe ohľaduplní a disciplinovaní.

Infraštruktúra chýba

Pre jazdu na chodníkoch však v mnohých prípadov máme pochopenie, nakoľko niektorí vodiči jazdia skutočne arogantne a nedodržiavajú dostatočný odstup od kolobežkárov jazdiacich po krajnici. Na druhú stranu, ani jazda po chodníku nemusí byť veľkou výhrou - ich stav je často katastrofálny. Riešením sú cestičky pre cyklistov, ktoré však v mnohých mestách chýbajú, alebo nie sú zmysluplne prepojené.

​Nádejou je rozšírenie ich budovania, prepájania a skvalitnenia. Ak už si však na jazdu vyberiete bežné chodníky, dbajte na bezpečnosť, jazdite po pravej strane, spomaľte a pred priechodom pre chodcov z elektrickej kolobežky zostúpte.

Užívatelia patria na ceste medzi účastníkov cestnej premávky a taktiež teda pre nich platia i rovnaké pravidlá ako pre vodičov či cyklistov. Týka sa to riadenia sa dopravnými značkami i sveteľnými signálmi na križovatkách. Odporúčame tiež nosiť reflexné a ochranné prvky (prilbu,...), ktoré môžu v mnohých prípadoch zachrániť váš život.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:33