Foto: IlustračnéPexels.com/Josh Willink
StoryEditor

Žijeme v spiatočníckej krajine? Slováci prezradili detaily zo vzťahov s podstatne mladšími partnermi

Dominika Pacigová01.06.2021., 01:00h
Aké má výhody život s mladým zajačikom a čím všetkým si museli prejsť ľudia, ktorí žijú s mladšími polovičkami?
Lajkuj Brainee.sk na

Aj napriek tomu, že čoraz viac žien žije s mladším partnerom a spoločnosť je pomerne tolerantná, stále sa nájdu takí, ktorí sú presvedčení o tom, že vzťahy so „zajačikom“ nemôžu fungovať alebo nemajú perspektívu. Je vek vo vzťahu skutočne iba číslom alebo zohráva rolu?

Jedlo do postele aj o polnoci

Marcela (42) si nevie vynachváliť vzťah s o osem rokov mladším partnerom Radimom. Vďaka priateľovi často vystupuje zo svojej komfortnej zóny, čo však v konečnom dôsledku prináša nezabudnuteľné zážitky. Poukazuje pritom aj na ďalšie výhody. „Vôbec nerieši moju váhu. Keď som hladná, donesie mi jedlo do postele aj o polnoci,“ zasmiala sa Marcela. 

Taktiež sa stretáva s názorom, že odkedy je s Radimom, je oveľa pokojnejšia. Marcela sa s týmto pohľadom stotožňuje a sama tvrdí, že keď je v strese, priateľ ju dokáže rýchlo upokojiť.

Na vzťah nedá dopustiť ani Radim. „Macka je silná žena, má u mňa veľký rešpekt ako matka dvoch detí a taktiež aj za to, čo všetko prežila. Je mi s ňou skvele, máme vzťah založený na kompromisoch a je vynikajúcou kuchárkou. Mám sa od nej čo učiť,“ doplnil.  

Zbalil ju v bare

Lucia a Ján pochádzajú z tej istej obce, no nikdy nemali príležitosť spoznať sa osobne. Situácia sa zmenila až v roku 2017, keď bola mladá Slovenka po rozchode a kamarátky sa ju snažili rozptýliť. V podniku sa stretla s budúcim manželom. Ján si od nej vypýtal telefónne číslo, no napriek tomu si neodpustil poznámku, že aj tak by sa s ním nebavila, keďže je o päť rokov staršia. 

Jeho slová sa však nenaplnili. „To, či okolie malo nejaké predsudky, som ani neriešila. Vekový rozdiel som si však uvedomovala ja,“ uviedla Lucia.

Približne po roku stretávania sa ju partner požiadal o ruku. O desať mesiacov neskôr si povedali svoje áno a teraz vychovávajú ich syna. Sú spolu už štyri roky a tvrdia, že zažili toho viac, ako niektorí ľudia v oveľa dlhších vzťahoch. 

Každý z nich je v niečom inom skúsenejší, navzájom sa podporujú a dopĺňajú. Päťročný vekový rozdiel však z času na čas prinesie aj vtipnejšie situácie. „Napríklad seriály alebo rozprávky, ktoré som pozerala v detstve, môj manžel nepozná,“ dodala Lucia (37).  

Martin Kolba

Čelili nejednej urážke

Zoznámenie Mišky a Michala bolo akoby vystrihnuté z filmu. Stretli sa pretekoch Stefanik Trail. V tom čase však nič nenasvedčovalo tomu, že si jedného dňa povedia áno. Navyše, Miška (36) bola v tom čase vo vzťahu. Ich cesty sa preplietli v priebehu ďalšieho roka, keď sa mladá bežkyňa pripravovala na 50-kilometrové preteky a potrebovala poradiť ohľadom bežeckých paličiek. Začalo to nevinnou správou na sociálnej sieti a neskôr to skončilo manželstvom.

Jedenásťročný vekový rozdiel nikdy nevnímali ako prekážku, no neraz sa stretli s nepríjemnými poznámkami ľudí. Predsudky sú podľa Michala (25) vo všeobecnosti niečím, čo naša kultúra odstraňuje len veľmi ťažko. „Niektorí sa z nepochopiteľných dôvodov uchýlili priamo k osobným urážkam na mňa či moju manželku. Dokonca som si vypočul urážku, že som nebol schopný zbaliť rovesníčku, a preto som znížil nároky. Títo neprajníci si však ani nevedia predstaviť, ako dlho mi trvalo, kým som si Mišku získal. Dovolím si ale tvrdiť, že náš vzťah a neskôr manželstvo urobilo najefektívnejší audit medzi ľuďmi, ktorí boli v našich životoch dovtedy prítomní,“ ozrejmil Michal.

Ľudia, ktorým v hlave vŕta otázka jedenásťročného vekového rozdielu, podľa manželov zabúdajú na to, že sú zosobášení, spojili životy do jedného a predebatovali absolútne všetko. Pre ostatné páry majú odporúčanie. „Ak je pre vás vek hlavným a jediným atribútom, ktorý spôsobuje pochybnosť o zmysluplnosti vzťahu, taký vzťah asi nebude tým, čo by ste chceli,“ vysvetlil šťastný manžel.

archív manželov Michala a Michaely

Zaužívaný stereotyp

Príbeh s rozprávkovým koncom nám priblížila aj Stanka (37), ktorá mala vždy predstavu, že muž by mal byť vo vzťahu starší. Potom však stretla Ondreja. Aj napriek tomu, že bola presvedčená o tom, že má o niekoľko rokov viac ako ona, opak bol pravdou. V konečnom dôsledku vyplynulo, že je medzi nimi viac ako trojročný vekový rozdiel. „Kládla som si otázku, či si budeme rozumieť v rôznych životných situáciách. Stál však pri mne nielen v dobrom, ale aj v zlom, a vtedy som pochopila, že chcem s ním kráčať cestou života,“ povedala teraz už vydatá Stanka.

Neraz žartuje o vekovom rozdiele. „Riadim sa tým, že čím je žena staršia, tým je krajšia. Stále je tu však možnosť, že jedného dňa odo mňa utečie,“ doplnila so smiechom. 

Spiatočnícke Slovensko?

Dominika (24) vždy inklinovala k starším mužom. Keď približne pred rokom predstavila rodine a kamarátom o tri roky mladšieho partnera, ostali v šoku. Mysleli si totiž, že jedného dňa skončí s generačne starším priateľom.

Ich príbeh sa začal písať v lokálnom pube týždeň po tom, čo sa mladá Slovenka žijúca vo Veľkej Británii presťahovala do iného mesta. Aj keď to môže znieť ako klišé, od prvého momentu obaja vedeli, že sú pre seba stvorení. „Doposiaľ sme sa nestretli s otázkou týkajúcou sa vekového rozdielu. Žijeme však v Británii a viem si predstaviť, že na Slovensku by sme sa s takýmto pochopením nestretli,“ skonštatovala.

Williama vníma ako seberovného partnera. „Dalo by sa povedať, že výhodou takéhoto vzťahu je vyššia životná vášeň, energia, entuziazmus, dobrý vzhľad a všetko ostatné, čo sa mladšiemu veku v spoločnosti bežne pripisuje ako pozitívum. Náš vzťah ale nebudujeme na plytkých základoch, akými sú napríklad názory spoločnosti,“ objasnila.

Vzťah vnímaný ako žart

Silvia (25) je s Robom už desať rokov. Na osemročnom gymnáziu preskočila ročník, a následne prešla na strednú školu. Spolužiaci boli od nej podstatne starší, no napriek tomu sa zaľúbila do Roba, ktorý bol o dva ročníky mladší. Jej okolie vnímalo vzťah s mladším priateľom spočiatku ako vtip. Spomína, že v tom čase bolo neobvyklé, keď staršia študentka začala chodiť s mladším chalanom. „Aj napriek tomu, že ročný vekový rozdiel sa môže niekomu zdať smiešny, pociťovala som ho najmä v mladom veku, keď sme sa dali dokopy,“ prezradila. 

Prednedávnom si povedali svoje áno a stali sa hrdými rodičmi. Aj keď vekový rozdiel zásadne neovplyvnil ich vzťah, Silvia poukazuje na zásadnú vec. „Musím podotknúť, že muži sú večné deti, takže to beriem s rezervou. Niekedy mám pocit, že medzi nami nie je ročný, ale generačný rozdiel. S mužmi to už asi tak býva,“ vtipne poznamenala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:38