migrantiAFP/Paul Ratje
StoryEditor

VIDEO Scéna ako zo zlého westernu. Na hraniciach USA odháňajú migrantov bičom

Lukáš Kovalčík24.09.2021., 14:00h
Kovbojský klobúk, jazdecké sedlo a bič. Američanov pobúrili zábery pohraničníkov, ktorí pri rieke Rio Grande odháňajú haitských migrantov.
Lajkuj Brainee.sk na

„Hroznú scénu“ odsúdil už aj Biely dom a úrady sľúbili, že sa incident prešetrí. Uvádza iDNES.cz.

Spojené štáty však Haiťanov vo veľkom deportujú späť do ich rodnej krajiny. Tá sa zmieta v politickej kríze po tom, čo bol zavraždený tamojší prezident.

Do Spojených štátov sa cez rieku Rio Grande snažia dostať tisíce väčšinou haitských utečencov. Mnohí neprejdú cez vodu len raz, ale vracajú sa do Mexika naspäť pre zásoby vody a potravín. Tie totiž v improvizovanom tábore pod mostom na americkej strane nemajú. 

merlin_194987739_f5c26aa9-d36c-4be3-90fa-cdf6e41c3bf4-articleLarge migranti Getty images/Paul Ratje AFP

Na záberoch je zrejmé, že sa im v tom americkí pohraničníci snažia zabrániť. A niektorí sa pri tom vžili do hrdinov z Divokého západu. Na koňoch a v kovbojských klobúkoch naháňajú ľudí vo vode a mávajú pri tom šnúrami, podobnými lasu či biču. 

Z chovania strážcov hraníc je znepokojený aj Biely dom. „Práve sme tie zábery videli. Je hrozné to sledovať. Potrebujeme však viac informácii. Neviem si predstaviť v akej situácii by to bolo vhodné a určite to neschvaľujem. Ale videli sme to len pred chvíľou, “ uviedla hovorkyňa prezidenta Bidena Jen Psaki.

Haiťania migrujú do USA najmä od ničivého zemetrasenia v roku 2010. V poslednej dobe prispel k nestabilite v ich krajine aj atentát na prezidenta Jovenela Moïseho. Toho zavraždili v júli tohto roku nájomní vrahovia. Situácia v krajine nevyzerá byť bezpečná. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 16:38