KapybaraPixabay/Hans
StoryEditor

Kapybary sa rozhodli vziať si svoju „štvrť“ zničenú výstavbou späť. Argentínski boháči sú z nich na nervy

Ľubomíra Somodiová04.09.2021., 15:00h
Obrovské hlodavce opäť „kraľujú“ oblasti, ktorá bola kedysi ich domovom. Namiesto mokradí tam dnes stojí luxusná štvrť, ktorú sa rozhodli vziať si späť.
Lajkuj Brainee.sk na

Nordelta je najznámejšia argentínska uzavretá obytná oblasť- enkláva priestranných domov pre bohatých uprostred zasnenej krajiny jazier a potokov severne od Buenos Aires.

Ekológovia však spochybňujú jej samotnú existenciu, pretože je postavená na mokradiach Paraná, druhej najdôležitejšej rieky Južnej Ameriky po Amazonke.

Ničivé dôsledky zástavby

Výstavba v tejto oblasti mala podľa expertov celú radu ekologických dôsledkov. K ťažkostiam prispelo aj budovanie rozsiahlych nepriepustných plôch, kvôli ktorým hrozia dokonca záplavy. Ničenie vodných tokov okrem toho viedlo k sérii lesných požiarov. Aj toto je tak dôkaz, že ak príroda chce, vie zobrať situáciu do vlastných rúk.

Ničia záhrady a zanechávajú za sebou výkaly

Zdá sa však, že príroda vzala celú situáciu do vlastných rúk. Na prominentnú štvrť „zaútočili“ kapybary, informuje denník The Gurdian. Najväčšie hlodavce sveta, ktoré môžu merať okolo jedného metra a vážiť 80 kilogramov, obsadili tamojšie záhrady. Podľa miestnych ľudí na záhradách často páchajú rozsiahle škody. Neraz porania psy, ale aj iné domáce zvieratká. „Nie len že niečia záhrady, ale aj ich výkaly sú veľký problém,“ povedal pre denník La Nación jeden z miestnych mužov, ktorý sa sťažoval, že miestni ochranári zakázali obyvateľom dotýkať sa veľkých hlodavcov.

Niektorí obyvatelia Nordelty údajne reagovali vytiahnutím loveckých pušiek, ale mnoho ďalších Argentínčanov sa obrátilo na sociálne siete na obranu hlodavcov.

Miestni chcú prírodu bez kapybár

Odborníci sa domnievajú, že sa zvieratá snažia o rekultiváciu prostredia.
„Nie je to tak, že by kapybary napadali štvrť. To Nordelta napadla ekosystém Kapybár,“ povedal uznávaný ekológ a aktivista Enrique Viale.
„Bohatí developeri ničia zvieratám ich prirodzené prostredie, aby mohli klientom predať sen o bývaní vo voľnej prírode. Ľudia, ktorí si tunajšie domy kupujú, ale chcú prírodu bez komárov, hadov a kapybár,“ dodal Viale. On sám je súčasťou kampane, ktorá bojuje za to, aby Argentína prijala zákon na ochranu mokradí pred zástavbou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 22:59