TASR/AP
StoryEditor

Ak ich navštíviš, ocitneš sa jednou nohou v hrobe. Počul si o najnebezpečnejších miestach na život?

Eliška Trpíšková25.07.2021., 16:00h
Rieka Citarum, skládka Agbogbloshie či mesto Picher predstavujú hrozbu pre celý svet a autority by ich najradšej vymazali z povrchu zemského.
Lajkuj Brainee.sk na

Priemerný vek je 50 rokov

V roku 2007 bolo zapísané do Guinessovej knihy rekordov ako najšpinavšie miesto na svete. Mesto Dzeržinsk sa môže pýšiť najväčším množstvom nahromadeného chemického odpadu. Počas vrcholnej ruskej výroby chemických zbraní v rokoch 1930 a 1998 bolo na skládkach uložených až neuveriteľných 300 000 ton chemického odpadu.

Od tej doby sa do podzemných vôd mesta uvoľnilo 190 rôznych chemikálií vrátane dioxínov a fenolu, pričom ich úroveň je tu tisíckrát vyššia než by mala byť za bežných podmienok. Analýza miestnej vody tieto tvrdenia len potvrdzuje. Prázdne barely od chemických látok ležia pohodené na brehu Dzeržinského jazera, ktoré sa nachádza približne 300 kilometrov od Moskvy. Priemerný vek obyvateľov nepresiahne vek 50 rokov. Žeby druhý Černobyľ?

Rakovinotvorná skládka

Africký stereotyp sa často viaže s pojmami ako chudoba, špina či choroby. Tentokrát to naozaj platí a dokonalým príkladom toho je Ghana a jej najväčší demontážny závod v meste Accra. Skládka s krkolomným názvom Agbogbloshie je preplnená kopami elektronických zariadení, na ktorých môžete spozorovať šantiace sa deti domácich obyvateľov a miestnych pracovníkov. Práve tí veria, že v kope starých elektrospotrebičov pripravených na recykláciu nájdu aspoň úlomok drahého kovu.

​Na samotnú recykláciu je však treba aspoň nejaké množstvo základných vedomostí, ktorými bohužiaľ títo ľudia nie sú vybavení. Nahromadené kopy olova spôsobujú, že celá skládka je zahltená čiernym toxickým dymom. Práve tento kov prekračuje povolené limity až 54 krát. Pracovníci a miestni preto často trpia popáleninami, očnými a dýchacími problémami či nevoľnosťou. Mnohí z nich zomrú na rakovinu už vo svojich 20. rokoch.

Najšpinavšia rieka na svete

Indonézia si vďaka fast fashion a detskej práci vytvorila zlé meno už niekoľko rokov dozadu. Nespravodlivosť módneho priemyslu si však najviac odniesla rieka Citarum, ktorá sa nachádza na ostrove Jáva. Pri rieke sa nachádza zhruba 500 textilných tovární. Práve obuv a oblečenie vypúšťajú do rieky také obrovské množstvo hliníku, mangánu a ortuti, že sa s tým Citarum nedokáže vysporiadať a mení sa na ložisko otravy. A ako vodu testujú domáci obyvatelia?

​Strčia do nej ruku a ak nesvrbí, tak je „dobrá.“ Koncentrácia olova vo vodných zdrojoch lokálne dosahuje až tisícnásobok povolených limitov a smrad je neznesiteľný. To však ale nie je všetko. Práve táto rieka poskytuje 80% zásob vody takmer pre celú Jakartu a zavlažuje farmy, ktoré pokrývajú 5% produkcie ryže v celej Indonézii. Škodlivé látky našli vedci nielen v ryži, ale taktiež aj vo vlasoch detí žijúcich neďaleko rieky. Prezývku najšpinavšia rieka na svete má Citarum oprávnene a môžeme potvrdiť, že zábery z tohto miesta spôsobujú zimomriavky. Eko bojovníci nemlčia a my veríme, že tento indonézsky horor sa čoskoro skončí.

Mesto duchov

Predstavte si opustené americké mesto s typickým čerstvým občerstvením na kraji cesty a benzínkou v strede ničoho. Presne tak vyzerá Oklahomský Picher, ktorý je nazývaný mesto duchov. V minulosti toto mesto patrilo medzi najväčších producentov olova a zinku na svete, ktoré sa okrem iného počas prvej a druhej svetovej vojny využívali aj pri výrobe munície.

V časoch najväčšej slávy dokázalo mesto Picher spracovať takmer 5000 ton surovej rudy. Rudu následne drvili na čo najjemnejšie zrnká, ktoré v kombinácii s inými toxickými kovmi kontaminovali celé mesto a ľudia vdychovali toxické látky jedna radosť. V polovici 90. rokov takmer dve tretiny detí trpeli otravami olovom. Vláda sa preto rozhodla Picher evakuovať, no ešte stále sa tam nájdu miestni starousadlíci, ktorí svoju domovinu neplánujú opustiť. Spojené štáty by toto podľa nich prekliate mesto najradšej vymazali z mapy.

Šesťmocný chróm

Okrem mesta duchov máme na zozname aj mesto smrti. V bangládéžskom Hazaribaghu nájdeme až 270 veľkokapacitných kožiarstiev a farbiarskych dielní, z ktorých remeselníci každý deň vylejú do miestnej rieky East River až 22 litrov toxických roztokov. Rieka má tak najvyššiu koncentráciu šesťmocného chrómu na svete. Práve ten spôsobuje zdravotné problémy ako rakovinu, nevoľnosti či kožné vyrážky. Netreba spomínať, že pre biedne informovaných domácich obyvateľov to nepredstavuje žiadnu hrozbu. Deti si z tohto miesta spravili ihrisko a neraz ich nájdete sedieť na kopách nebezpečného odpadu.

Staronový Černobyľ

Černobyľskú haváriu pozná snáď celý svet a mnohí sú zhrození keď sa dozvedia, že na tomto území ešte stále niekto býva. Celá oblasť okolo jadrového reaktora je vysoko reaktívna a doslova neobývateľná. Okrem stád bizónov, líšok, medveďov a vlkov sa tohto územia nevzdali ani takzvaní starousadlíci, ktorí svoju domovinu nadovšetko milujú. Niektorí z nich dokonca vyslovene odmietli Černobyľ opustiť a na život po tejto tragickej havárii si už svojim spôsobom zvykli. Jednak dostávajú finančné dávky od štátu a dvakrát týždenne im autobus vozí základné potraviny z území mimo zónu. Ktovie, či toto reakčné územie neodmietne opustiť skôr ich zdravie.

Všade samé zlato

Borneo alebo Kalimantan je tretí najväčší ostrov na svete a kedysi sa o ňom hovorilo ako o tropickom raji. Dnes sa však zaradilo medzi najtoxickejšie miesta na svete a to práve kvôli ťažbe zlata. Ťaží sa sústredí najmä na malé povrchové bane pri vode, ktoré sa premenili na červené peklo. Ortuť tu ročne zabije toľko ľudí, ako v eurázijskom regióne dohromady. Predtým ako na Borneo vycestuješ, si to pre istotu ešte poriadne rozmysli.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:22