Twitter/Georgi Revishvili
StoryEditor

Identita „mäsiara z Buče“ odhalená. Podplukovník vraj dostal požehnanie aj od pravoslávnej cirkvi

šev06.04.2022., 14:40h
Bohabojný podplukovníka Azatbeh Omurbekov je veliteľom 64. samostatnej motostreleckej brigády. On a jeho muži sú obvinení zo spáchania vojnových zločinov v meste Buča.
Lajkuj Brainee.sk na

Ruský veliteľ prezývaný „mäsiar z Buči“ po tom, čo bol obvinený zo spáchania vojnových zločinov v Putinovej vojne na Ukrajine , bol odhalený ako veterán, ktorého pravoslávna cirkev koncom minulého roka požehnala a ktorý tvrdil: „História ukazuje, že väčšinu našich bitiek vedieme s našimi dušami.“

Podplukovník Azatbek Omurbekov je veliteľom 64. samostatnej motostreleckej brigády zapojenej do okupácie Buče neďaleko hlavného mesta Kyjeva. To bolo až do ústupu minulý týždeň okupované kremeľskými silami.

Hrôzostrašné zábery, o ktorých sa tvrdí, že ide o civilné masakry, ktoré údajne vykonali ruské sili v Buči predtým, ako sa stiahli, vyvolali v posledných dňoch celosvetové pobúrenie a podnietili západné štáty, aby vyhostili desiatky moskovských diplomatov a navrhli ďalšie sankcie vrátane zákazu dovozu uhlia z Ruska.

Zahraničný korešpondent ABC News James Longman urobil rozhovor s miestnym mužom menom Mykola., ktorý opísal ruských vojakov, že „zabili všetkých mužov mladších ako 50 rokov“ a „dali mu 20 minút na pochovanie svojich priateľov“. Vo vlákne na Twitteri dodal: „Keď sa tam dostali, Rusi požiadali o dokumentáciu. Čokoľvek vo vašich papieroch, čo ich prinútilo myslieť si, že ste hrozbou znamenalo smrť. Mykola povedal, že prinútili mužov vyzliecť sa a hľadali tetovania. Možno vojenské tetovania... Celé toto mesto je miesto činu.“

Kremeľ predvídateľne poprel tieto obvinenia a tvrdil, že zábery civilistov sú „hrubým falzifikátom“, ktorý zinscenovali samotní Ukrajinci.

Omurbekov, ktorý má asi 40 rokov a v roku 2014 dostal od námestníka ruského ministra obrany Dmitrija Bulgakova medailu za vynikajúce služby, je teraz obvinený z organizovania údajného znásilnenia, drancovania a vraždy stoviek ukrajinských civilistov.

Ako uvádza MailOnline, tak podľa InformNapalm, ukrajinskej dobrovoľníckej iniciatívy, ktorá monitoruje činnosť ruskej armády a špeciálnych služieb, bol Omurekov požehnaný pravoslávnym kňazom v novembri minulého roka pred jeho vyslaním na Ukrajinu.

​Po bohoslužbe vedenej biskupom z Chabarovska veliteľ, ktorého jednotka sídli mimo tohto mesta na ruskom ďaleko východe, povedal: „História ukazuje, že väčšinu bitiek vedieme svojou dušou. Zbrane nie sú to najdôležitejšie.“

Podľa medzinárodného práva je vojenský veliteľ zodpovedný za všetky vojnové zločiny spáchané jeho jednotkami.

Medzinárodný súdny dvor (ICJ) rozhoduje o sporoch medzi štátmi, nemôže však stíhať jednotlivcov. Ak by ICJ rozhodol v neprospech Ruska, bola by za jeho presadzovanie zodpovedná Bezpečnostná rada OSN. Moskva však mohla vetovať akýkoľvek jej návrh na jej sankciovanie ako jedného z piatich stálych členov rady.

Reuters

​Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj šokoval OSN po tom, čo vo video prejave pred Bezpečnostnou radou obvinil Rusko zo spáchania „genocídy“ na Ukrajine. Moskovskú armádu prirovnal k teroristickej skupine Islamský štát a požadoval, aby bol Putin postavený pred súd za jeho údajné zverstvá.

Zelenskyj zdieľal otrasné obrázky zuhoľnatených tiel, zastrelených civilistov a masových hrobov v Buči, Irpine a Mariupole. Povedal, že civilistov po mučení strelili do zátylku, vyhodili granátmi do vzduchu ich byty a rozdrvili tankami autá.

„Odrezali im končatiny, podrezali hrdlá. Ženy boli znásilňované a zabíjané pred očami ich detí. Jazyk im vytiahli len preto, že agresor od nich nepočul to, čo chcel počuť,“ povedal. „Každý, kto vydal rozkazy a vykonal ich zabitím našich ľudí, bude postavený pred tribunál, ktorý by mal byť podobný Norimberským tribunálom,“ uzavrel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 03:23