OligarchaTwitter/Mario Chavez Cohen
StoryEditor

Týmto ruským oligarchom horí pod zadkom. Majetok z cyperských schránok posielajú, kde sa dá

mariDnes25.03.2022., 09:00h
Pri pohľade na mapu je Cyprus proti Rusku zanedbateľný. Jeho rozloha tvorí len 0,05 percenta ruského územia. Ale pre 0,05 percenta najbohatších Rusov je jeho význam nesmierny.
Lajkuj Brainee.sk na

Ruskí oligarchovia ukrývali dlhé roky na Cypre svoj majetok, často tu mali najrôznejším spôsobom uložených oveľa viac, než koľko si nechávali vo svojej domovine, upozornila agentúra Bloomberg.

Po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu sa všetko zmenilo. Hrozba trestu zo strany Európskej únie prinútila ruských boháčov k urýchlenému hľadaniu nových miest, kam si majetok previesť.

Oligarchovia v panike

Tak napríklad Viktor Rašnikov narýchlo prevádzal podiel v ruských najväčších oceliarňach z cyperskej schránky späť do Ruska. Hodnota prevádzaného podielu bola štyri miliardy dolárov a transakcia prebehla len dva týždne pred uvalením sankcií.

Rašnikov Oligarcha Wikipedia/Politrsu

Oceliarsky magnát Alexej Mordašov to takmer stihol na poslednú chvíľu. Dvadsiateho ôsmeho februára – v deň vyhlásenia sankcií – vyviedol časť svojho podielu v turistickom operátorovi TUI za 1,5 miliardy dolárov z Cypru na Britské Panenské ostrovy. Nemecké úrady však transfer zablokovali a stále ho skúmajú.

Mordašov Oligarcha Twitter/Mario Chavez Cohen

​Mordašov označil vojnu na Ukrajine za tragédiu a dodal, že nechápe, prečo je aj on obeťou sankcií. Talianska polícia mu nedávno na Sardínii zhabala jeho luxusný realitný komplex v hodnote 105 miliónov eur.

​Do Ruska z Cypru prevádzal svoje podiely Leonid Michelson, zakladateľ a šéf firmy Novatek, najväčšieho ruského súkromného producenta plynu. A zo stredomorského ostrova sa stiahol aj najbohatší Rus Vladimir Potanin.

Michelson Oligarcha Facebook/Leonid Mikhelson

​Ako sa postupne sieť sankcií zahusťuje, majú miliardári stále menej možností, ako svoje peniaze skryť. Previesť peniaze do dosahu Vladimíra Putina je riskantné, ale v miestach spadajúcich pod jurisdikciu USA, EÚ či Británie – čo zahŕňa aj inak obľúbený Karibik – znamená bezprostrednú hrozbu zmrazenia majetku.

Podľa experta na daňové raje Ronena Palana z londýnskej City University je pre oligarchov ideálna „neutrálna“ pôda. Výrazne tak narástol objem ruských peňazí prúdiacich do Dubaja. Ako ďalšie možnosti sa ponúkajú Hongkong, Maurícius či Maldivy.

„Hlavným motívom na vyvádzanie peňazí je snaha ochrániť majetok. Nejde ani tak o snahu vyhnúť sa daniam, ako si na Západe často myslíme,“ uviedol Palan. Podľa neho rastie aj príťažlivosť Kazachstanu a ruská stredná trieda si tiež húfne otvára účty v srbských bankách.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:14