VilaFacebook/Goodbye HK Hello Billy
StoryEditor

Putinovi oligarchovia v panike. Do ich domov nasťahujme Ukrajincov, navrhuje britský minister

ČTKiDnes14.03.2022., 12:00h
Veľká Británia zmrazila majetky zámožných podnikateľov s väzbami na Kremeľ. Časť z toho tvoria nehnuteľnosti. Britský minister pre bývanie Michale Gove navrhuje, aby sa využili na humanitárne účely.
Lajkuj Brainee.sk na

V domoch oligarchov chce ubytovať ľudí, ktorí utekajú z vojnou zmietanej Ukrajiny. Nie všetci v Londýne nápad vítajú. 

„Rád by som preskúmal možnosť využitia domovov a majetkov ľudí, na ktorých sú uvalené sankcie, na humanitárne a podobné účely," povedal v nedeľu britský minister pre bývanie Michael Gove na stanici BBC.

Známi oligarchovia

Zdôraznil, že by sa týmto spôsobom mali používať iba po dobu, kedy je daný majetok zmrazený sankciami. „Nehovorím o permanentnom zabavení,“ doplnil Gove s tým, že ide o legislatívne náročný krok.

Briti na sankčné zoznamy zaradili mnoho osobností. Medzi nimi sa objavili napríklad majiteľ futbalového klubu Chelsea Roman Abramovič alebo Oleg Deripaska, ktorý vlastní podiely v spoločnosti En+ Group. Británia zamrazila spolu majetok vo výške 15 miliárd libier.

„Hovoríme: sú na vás uvalené sankcie, podporujete Putina, tu stojí váš dom a vy nemáte právo ho používať alebo na ňom zarábať, teda zatiaľ čo ho nevyužívate, mohli by sme ho použiť na pomoc druhým. Urobme to,“ vyzval minister Gove.

Nápad rezort pre bývanie prezentoval už v minulých týždňoch, ale stretol sa s odmietavou reakciou premiéra Borisa Johnsona, informuje britský portál Mirror.

416 eur mesačne za ubytovanie ukrajinských utečencov

Britská vláda vyplatí 350 libier mesačne (zhruba 416,13 eur) ľuďom, ktorí budú ochotní ubytovať vo svojich nehnuteľnostiach utečencov z Ukrajiny na najmenej šesť mesiacov. Na vládnu podporu dosiahnu aj charity či firmy. Úrady budú kontrolovať, či ponúkané nehnuteľnosti spĺňajú základné štandardy. O vládnom pláne v sobotu informovala agentúra Reuters.

„Vyzývam ľudí v celej krajine, aby sa zapojili do tejto celoštátnej snahy a pomohli našim priateľom z Ukrajiny. Spoločne môžeme poskytnúť bezpečný domov, ktorý potrebujú,“ uviedol britský minister pre bývanie Michael Gove.

Premiér Boris Johnson tento týždeň uviedol, že Británia môže vydať ukrajinským utečencom až niekoľko stoviek tisíc víz. Povolenie chce vláda dať aj ľuďom, ktorí nemajú v krajine svojich príbuzných. Do polovice tohto týždňa úrady vydali vyše tisíc povolení. V Británii zaznela kritika, že systém je príliš pomalý a administratívne náročný.

Z Ukrajiny pred vojnou utieklo 2,5 milióna ľudí, uviedla v sobotu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Väčšina z nich sa uchýlila do Poľska. Veľa ľudí chce ale zo štátov, ktoré susedia s Ukrajinou, pokračovať ďalej na západ.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:55