BankomatTASR/AP/Pavel Golovkin
StoryEditor

Ako sankcie zmenili život obyčajných Rusov? 10-krát drahší posledný Mekáč a niektoré lieky už nezoženú

kov14.03.2022., 15:00h
USA, Spojené kráľovstvo a EÚ uvalili na Rusko bezprecedentné finančné sankcie za jeho inváziu na Ukrajinu a stovky medzinárodných spoločností sa stiahli z krajiny.
Lajkuj Brainee.sk na

Vplyv týchto opatrení sa momentálne už začal prejavovať. Náklady na základné produkty rastú, riziko straty zamestnania je čoraz väčšie, a množstvo Rusov sa začína cítiť izolovane od zbytku sveta.

Tu je niekoľko príkladov, ako sa každodenný život v Rusku zmenil.

Olej, cukor a lieky

Spotrebiteľské ceny v prvom týždni invázie vyskočili o 2,2 percentá, pričom najviac rástli ceny potravín. Niektoré obchody obmedzujú predaj základných potravín kvôli tomu, že časť ľudí ich začala neúmerne hromadiť. Aj keď predaj liekov nepodlieha sankciám, veľké lodné spoločnosti, ktoré zdravotnícky a lekársky materiál dovážajú, pozastavujú svoje služby.

Potraviny Jedlo Unsplash/Daria Volkova

​Odkedy Rusko napadlo Ukrajinu, rubeľ prudko klesol, čo viedlo mnohých maloobchodníkov k zvýšeniu cien. Daria, ktorá žije v centre Moskvy, tvrdí, že ešte nevidela prázdne regály. „Jedlo nezmizne, ale bude drahšie," hovorí.

„O koľko drahšie, neviem si predstaviť - a bojím sa čo i len pomyslieť." Píše BBC.

Jan je občan EÚ, ktorý žije a pracuje v Moskve. „20. februára som si objednal potraviny za 5 500 rubľov (asi 45 eur) a teraz ten istý košík stojí 8 000 (66 eur),“ hovorí. Cena mlieka sa dokonca za posledné dva týždne takmer zdvojnásobila.

Ceny cukru a obilnín boli už tento február približne o 20 percent vyššie ako pred rokom. Ruská štátna tlačová agentúra Tass uviedla, že niektorí maloobchodníci súhlasili s obmedzením zvyšovania cien niektorých základných potravín na 5 percent.

Iní obmedzujú množstvo základných surovín ako je múka, cukor a olej, ktoré si zákazníci môžu kúpiť. Daria si urobila zásoby. „Nakúpili sme 4 kilá kávy, 4 litre slnečnicového oleja, 4 litre olivového oleja a štyri fľaše whisky," hovorí. 

Káva Žena Pexels/Ekaterina Bolovtsova

​Objednala si aj trojmesačnú zásobu liekov na vysoký krvný tlak – niektoré lieky je vraj už ťažšie zohnať.

Posledné iPhony a posledná šanca na „zahraničnú prestíž"

Ceny niektorých spotrebných tovarov sa drasticky zvýšili. Náklady na smartfóny a televízory vzrástli o viac ako 10 percent a priemerná dovolenka do Turecka vzrástla o 29 %. Veľké značky ako Apple, Ikea a Nike už nepredávajú svoje produkty v Rusku.

Daria uvažovala o kúpe nových notebookov pre svoju rodinu a vrhla sa na nákup, pretože videla, že ceny neustále rastú. „Začiatkom februára stáli asi 70 000 rubľov (577 eur), ale do konca mesiaca vzrástli na 100 000 rubľov (825 eur), čo sme zaplatili. Potom sa zvýšili na 140 000 (1155 eur)."

​Nekúpili nabíjačky pre iPhone, hoci mnohí iní áno – Apple 2. marca povedal, že zastaví všetky priame predaje produktov v Rusku. „Asi by sme mali," hovorí Daria. „Je to ako vtip, keď všetci máme posledný iPhone."

Zdraželi aj nové autá. „Kúpili sme filtre a olej do auta, keď bude potrebovať servis," hovorí Daria. „Podarilo sa nám ich kúpiť za staré ceny, kým sa pred našimi očami takmer zdvojnásobili."

Pavel, vysokoškolský pedagóg s manželkou a dvoma deťmi, hľadal spotrebiče do ich bytu v Moskve. V deň začiatku vojny videl, že niektoré ceny vzrástli takmer o 30 percent. Podarilo sa mu kúpiť chladničku, varič, práčku a rýchlovarnú kanvicu a len deň pred zatvorením si z Ikei objednal posteľ a skriňu. Nemyslí si, že sa ceny v Ikei zmenili. „Jednoducho nestihli zdvihnúť ceny,“ smutne žartuje Pavel.

Ďalším gigantom, ktorý zatvoril svoje prevádzky v Rusku je McDonald's. Sieť reštaurácií zatvorila svojich 850 reštaurácií – bola to jedna z prvých západných firiem, ktoré sa otvorili v Sovietskom zväze pred 30 rokmi. V priebehu niekoľkých hodín od oznámenia sa objavili tisíce inzerátov od Rusov, ktorí predávali jedlo z reštaurácií McDonald's až za 10-násobok bežnej ceny.

„Nugety a koláče kúpené tesne pred zatvorením siete reštaurácií. Vaša posledná šanca ochutnať zahraničnú blaženosť," znela jedna správa.

Ale Vladimir, ktorý žije v Saratove na juhozápade Ruska tvrdí, že ešte nepocítil vplyv západných sankcií. „Vatniki (podporovatelia Kremľa) nebudú ovplyvnení pádom rubľa, pretože nenakupujú drahé zahraničné tovary," tvrdí.

Strata zákazníkov a možno aj online služieb

Ruské banky odstránené z medzinárodného platobného systému Swift, Visa, Mastercard, American Express, Apple a Google Pay obmedzujú svoje služby v Rusku. Ruská centrálna banka tvrdí, že ekonomika by mohla klesnúť až o 8 percent.

„Situácia mala veľký vplyv na naše podnikanie,“ hovorí Natasha, ktorá pracuje vo fitness priemysle. „Počet našich zákazníkov klesá. Ľudia nás žiadajú, aby sme im vrátili členstvo v klube. A naše náklady na prenájom, vybavenie a upratovanie rastú. Výdavky sa od zavedenia sankcií zvýšili v priemere o 30 percent."

Fitness Ženy Unsplash/Bruce Mars

​Predpokladá, že mnohé podniky, ako je ten jej, zatvoria. Tí, ktorí to neurobia, budú mať problém nájsť ruských výrobcov, ktorí by nahradili dovážané zariadenia.

Ekaterina vedie množstvo jazykových škôl a tvrdí, že sankcie jej už spôsobili problémy. „Máme učiteľov v iných krajinách, ktorých nemôžeme zaplatiť, pretože všetky prenosové siete sú zmrazené. Máme tiež študentov v USA, Nemecku a Lotyšsku, ktorí nemôžu platiť poplatky na naše účty. Našli sme spôsoby, ako to obísť, ale v súčasnosti každý pracovný deň začína hasením novej krízy."

Ekaterina sa obáva, ako budú zvládať svoje medzinárodné skupinové lekcie, ak bude Zoom zablokovaný, a tvrdí, že mala problémy, pretože jej online platformy spravovala spoločnosť na Ukrajine.

„Všetko sa okamžite zastavilo, hoci sme s nimi pracovali celé veky. Boli sme s nimi veľmi spokojní a ich práca bola prvotriedna. Sme pre nich, pre nás samých veľmi naštvaní, že sme všetci v tejto situácii," hovorí.

Natasha sa len ťažko vyrovnáva so zmenami. „Toto je úplne nový druh krízy, vďaka ktorej sa všetci cítime stratení a zmätení. Nielen v podnikaní, ale aj v našich vlastných životoch. Strata príjmu, nutnosť vzdať sa celého spôsobu života, obmedzenie kontaktov vrátane sociálnych médií... nemožnosť cestovať za rodinou a priateľmi, ktorí žijú v zahraničí. Je veľa vecí, ktoré sme už stratili a ešte sme tomu úplne neporozumeli.“

Daria hovorí, že všade sa hovorí o strate zamestnania, keďže sa veľké medzinárodné spoločnosti sťahujú z Ruska, a to ju znepokojuje. „Zatiaľ nedošlo k žiadnym škrtom v projektoch financovaných vládou, na ktorých pracujem, ale veľmi sa bojím, že prídem o prácu," hovorí.

Uzavretie médií a spomienky na studenú vojnu

Nový ruský zákon hrozí uväznením každého, kto bude šíriť „falošné“ správy o invázii. Nezávislé a medzinárodné médiá podliehajú veľmi prísnym obmedzeniam, nehovoriac o tom, že viac ako 13 000 ľudí už bolo zatknutých počas protivojnových protestov.

Daria považuje prezidenta Putina za vinníka sankcií, ale väčšina Rusov získava správy zo štátnych médií, ktoré sú hlasnou trúbou kremeľskej protiukrajinskej propagandy. Mnohí ľudia Putina podporujú a je možné, že nakoniec budú za sankcie obviňovať Západ.

Iní vojnu neschvaľujú, ale mlčia – pre Rusov je riskantné kritizovať svojho vodcu. Západné vlády dúfajú, že sankcie uvalené na Rusov budú dostatočne bolieť na to, aby priniesli zmenu aj vo vedení krajiny, ale to môže chvíľu trvať.

Názor, že bolesť zo sankcií pocítia len lepšie situovaní Rusi, je diskutabilný. Nikto si nie je celkom istý, čo sa stane ďalej, ale očakáva sa, že ekonomický dopad bude vážny a dlhotrvajúci. Ruská centrálna banka uviedla, že od invázie došlo k „drastickým" ekonomickým zmenám.

Navonok možno neuhádnete, čo sa deje v Moskve, myslí si Daria. „Mestské kaviarne a reštaurácie sú plné, metro funguje, zápchy v centre nikam neviedli. To teda, ak nevidíte protesty, pátrania a odchody kreatívnych ľudí, ktorí robia veľký hluk z odchodu. Asi potichu odchádza aj veľa iných ľudí. To vo mne vyvoláva pocit, že nám dochádza vzduch,“ hovorí.

Dnešné udalosti prinášajú spomienky na 90. roky, keď sa ruská ekonomika zrútila po rozpade Sovietskeho zväzu. „Bolo zaujímavé rozprávať sa s ľuďmi vo veku 30 rokov o tých časoch a potravinových lístkoch, ktoré sme mali na jedlo. Mali sme kupóny a žetóny na nákup cukru, masla a vodky," hovorí Daria.
„Pamätám si na obrovské rady na klobásy... Často sa ozývali hlasné hádky, proti predaju vecí mimo mesta. Bola to hanba. Dúfam, že sa to už nezopakuje."

„Obávam sa, že v dôsledku náhleho nárastu chudoby a straty zamestnania bude viac vlámaní a lúpeží,“ hovorí.

Jan naopak tvrdí, že si nevšimol, že by sa život nejako výrazne menil, a neplánuje odísť. „Moja rodina a práca sú tu. Je veľmi ťažké začať život odznova na novom mieste."

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 15:32