Ruské influencerkyInstagram/buzova86/luckashyowa
StoryEditor

Rusko zablokovalo Instagram. Influenceri zostali v slzách, prichádzajú o príjmy

kovTASR14.03.2022., 11:00h
Instagram už od nedeľnej polnoci nie je pre Rusov prístupný.
Lajkuj Brainee.sk na

Aplikácia a sociálna sieť Instagram je pre svojich používateľov v Rusku zablokovaná. Vo svojej správe to v pondelok potvrdila agentúra AFP.

Tento čin vyvolal v Rusku paniku. Instagram tam používa 80 miliónov ľudí. K zablokovaniu prístupu na túto sociálnu sieť došlo po tom, čo Moskva minulý týždeň obvinila jeho materskú spoločnosť Meta Platforms, že na svojich platformách umožňuje výzvy na páchanie násilia voči ruským občanom. O nemalý zdroj príjmu tak v pondelok prišli mnohé známe influencerky.

Oľga Buzova

Hviezda televíznych reality šou, ktorá má na Instagrame 23,3 milióna sledovateľov, zverejnila v nedeľu takmer sedemminútové video, na ktorom plače nad hroziacou stratou publika. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ольга Бузова (@buzova86)

„Nebojím sa priznať, že vás nechcem stratiť,“ hovorí vo videu.

„Neviem, čo prinesie budúcnosť. Neviem," pokračuje a po tvári jej stekajú slzy. 
„Len som zdieľala svoj život, svoju prácu a svoju dušu. Nerobila som to všetko ako prácu, toto je časť mojej duše. Cítim sa akoby veľká časť môjho srdca a života boli teraz odobrané,“ uzatvára Buzova.

Video za krátky čas nazbieralo viac ako milión videní.

Anna Ivanova

Ruská modelka a speváčka, ktorú na Instagrame sledovalo 4,4 milióna ľudí, v poslednom príspevku uviedla: „Milióny príbehov, tisíce príspevkov, tisíce šťastných momentov, ktoré som s vami zdieľala, toto všetko nás spojilo do jednej veľkej insta-rodiny. Som si istá, že všetko bude lepšie a bude nás ešte viac, ale zatiaľ nám všetkým prajem len POKOJ a silu prežiť všetky ťažkosti."

Fanúšikov zároveň vyzvala, aby ju sledovali na iných sociálnych sieťach.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ханна (@offi_hanna)

Liza Lukasheva

Populárna ruská influencerka v pondelok ráno prišla o hlavný zdroj svojho príjmu. Ešte predtým sa však stihla s miliónmi svojich fanúšikov rozlúčiť, a zároveň ich požiadať, aby ju sledovali na VKontakte a Telegrame.

K presunu na iné platformy vyzýva aj štát

K presunutiu Rusov na konkurenčné platformy vyzval aj Roskomnadzor. Ide o ruský regulátor médií, Federálnu službu pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií.

Roskomnadzor používateľov siete vyzval, aby presunuli svoje fotografie a videá z Instagramu a navrhol im, aby prešli na ruské „konkurenčné internetové platformy", informovala spravodajská stanica CNN.

Mnoho blogerov v posledných príspevkoch na Instagrame uviedlo, že budú používať aplikáciu VK (VKontakte), považovanú za ruský ekvivalent Facebooku. Medzi ruskými platformami sociálnych médií má VK svojimi funkciami k Instagramu najbližšie, ale mnohým ľuďom prekáža, že v uplynulom období vedenie VK ustupovalo ruským úradom.

Mnohí Rusi z Instagramu prešli i na Telegram - sieť, ktorá je v Rusku a v bývalých sovietskych krajinách veľmi populárna a ktorú sa Moskva pred niekoľkými rokmi snažila zablokovať – čo sa jej napokon nepodarilo.

Aplikácia bola vytvorená ako služba na odosielanie správ, ale tiež hostí kanály, na ktorých môžu používatelia uverejňovať fotografie a videá so sprievodnými textami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 11:34