VojnaTASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE Z Kyjeva utiekla polovica obyvateľov. Černobyľ je opäť pripojený k sieti, hlási Rusko

TASRkov10.03.2022., 06:47h
Viaceré ukrajinské mestá boli v noci pod ruskou paľbou, uviedli úrady. Cez deň sa majú vôbec prvýkrát od začiatku invázie stretnúť ministri zahraničia oboch krajín. Vojna na Ukrajine pokračuje ďalším dňom.
Lajkuj Brainee.sk na

19:01 Ukrajinské bezpečnostné zložky informovali, že Rusi sa chystajú vyhodiť do povetria sklady s amoniakom v Charkovskej oblasti a obviniť z toho Ukrajinu. Uviedol to The Kyiv Independent.

18:40 Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder, známy svojím blízkym vzťahom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, odcestoval do Moskvy, kde sa má stretnúť so šéfom Kremľa v rámci úsilia o sprostredkovanie mierového riešenia vojny na Ukrajine. Vo štvrtok o tom s odvolaním na „zdroje oboznámené s touto záležitosťou" informoval portál Politico.

18:30 Ruské invázne sily doteraz na Ukrajine zničili infraštruktúru, budovy a ďalší hmotný majetok v hodnote najmenej 100 miliárd dolárov (vyše 90 miliárd eur). Na internetovej akcii organizovanej americkým Petersonovým inštitútom pre medzinárodnú ekonomiku to dnes povedal hlavný ekonomický poradca ukrajinskej vlády Oleh Ustenko.

Vojna podľa neho spôsobila, že polovica ukrajinských podnikov je úplne zatvorená, zatiaľ čo tá druhá polovica funguje na výrazne nižšej úrovni, ako je ich kapacita.

18:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtkovom prejave uviedol, že cez humanitárne koridory sa podarilo z inváziou ťažko zasiahnutých ukrajinských miest evakuovať už 65-tisíc civilistov.

Evakuácia civilistov sa začala po tom, ako sa Moskva a Kyjev v stredu dohodli na otvorení viacerých humanitárnych koridorov. Ukrajina vo štvrtok otvorila sedem humanitárnych koridorov vrátane jedného z prístavného mesta Mariupoľ.

17:40 Putin prehrá vojnu, ktorú začal na Ukrajine, uviedol kanadský premiér Justin Trudeau. Úmyselné útoky na civilistov sú podľa neho rozhodnutím ruského prezidenta, píše Reuters.

17:20 Ukrajinská komisárka pre ľudské práva Ljudmila Denisovová oznámila, že za 15 dní vojny na Ukrajine bolo zabitých 71 detí a ďalších sto bolo zranených.

17:10 „Prezident, vedenie krajiny a všetci členovia ukrajinskej vlády sú na svojich miestach. Vieme, aké smutné je to pre Rusko Odporúčam všetkým ruským vojakom, aby nasledovali ruské lode než bude neskoro,“ napísal ukrajinský minister obrany Reznikov na Twitteri.

16:50 Z hlavného mesta Ukrajiny Kyjeva utiekla podľa starostu Vitalija Klička už asi polovica obyvateľov, zostali menej ako dva milióny ľudí. Ruské ministerstvo energetiky oznámilo, že bieloruskí špecialisti obnovili dodávky elektrického prúdu do jadrovej elektrárne Černobyľ.

16:14 Ukrajinský parlament schválil zákon na základe ktorého môže zabrať ruský majetok bez akejkoľvek kompenzácie. Dokument už podpísal aj prezident Zelenskyj. Informáciu uviedol The Kyiv Independent.

16:10 Utečencov z Ukrajiny po prechode hranice čakajú už dobrovoľníci, ktorí sa ich pýtajú, kam smerujú a či potrebujú odvoz alebo ubytovanie.

Poskytujú im informácie o možnostiach a v prípade potreby im dohodnú dopravu aj bývanie.

Zabezpečená je základná zdravotná a psychologická starostlivosť, sú tu aj veterinári, ktorí ošetria a čipujú prichádzajúce zvieratá.

Hranice Utečenci HN/Nina Janešíková

15:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok hovoril so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a v mene ukrajinského ľudu sa poďakoval za „podporu v potláčaní ruskej agresie". TASR o tom informuje na základe Zelenského príspevku na sociálnej sieti Twitter.

„Informoval som o zločinoch ruskej armády voči civilnému obyvateľstvu na Ukrajine. Musíme ich zastaviť. Diskutovali sme aj o otázkach členstva v Európskej únii," napísal o obsahu rozhovoru s Čaputovou ukrajinský prezident.

15:47 Ukrajinský ombudsman uviedol, že v dôsledku ruskej invázie bolo zabitých najmenej 71 detí a ďalších 100 bolo zranených.

15:33 Podľa ruského ministra financií je prioritou stabilizácia finančného systému a vláda je pripravená regulovať odliv kapitálu. Podľa neho sa Západ snaží v Rusku vytvoriť nedostatok tovaru.

15:30 Letecké bombardovanie pôrodnice v Mariupole svedčí o tom, že ruské invázne jednotky definitívne zmenili taktiku, pretože nedokázali poraziť ukrajinské ozbrojené zložky, uviedol poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta.

Oleksij Arestovyč ďalej podľa agentúry Ukrinform vyhlásil, že ruské sily prešli k „sýrskemu variantu", ktorý spočíva v obkľúčení a terorizovaní miest s cieľom spôsobiť čo najväčšie utrpenie a čo najväčší psychologický dopad na civilistov.

15:01 Polícia varuje pred dezinformačnou kampaňou o bombardovaní v ukrajinskom Mariupole. Jej cieľom je spochybnenie bombardovania a počtu obetí. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Súčasťou kampane sú materiály o jednej zo zranených osôb, ktorá má byť podľa nich najatou herečkou. Polícia zdôrazňuje, že sa tieto falošné správy objavia aj na Slovensku.

14:48 „V Mariupole teraz pokračuje letecké ostreľovanie zo strany ruských okupantov. Bomby padajú na obytné domy,“ uviedla podľa agentúry Interfax-Ukrajina tlačová služba mestskej rady Mariupoľu a dodala, že zasiahnutá bola okrem iného technická univerzita.

„Rusko zámerne bráni evakuácii civilistov z Mariupoľu, pretože sa mu nepodarilo strategické prístavné mesto obsadiť", uviedol podľa agentúry Reuters poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.

Evakuácie sú v pláne aj v okolí Kyjeva. Do bezpečia budú autobusy zvážať ľudí z Irpine, Hostomelu a Boroďanky, uviedla podľa agentúry Interfax-Ukrajina polícia.

14:30 Futbalová Chelsea nesmie po zmrazení majetku jej ruského vlastníka Romana Abramoviča predávať ani kupovať hráčov. Zastavený je aj predaj vstupeniek.

14:20 Vojna na Ukrajine vstupuje do tretieho týždňa, ruský postup zostáva pomalý, avšak deštrukcia zároveň narastá, keďže Rusi cielene útočia na obytné oblasti a civilnú infraštruktúru pomocou rakiet dlhého doletu. Vo štvrtok to napísal americký denník The New York Times.

New York Times pripomenul, že podľa amerického Pentagónu Rusko od začiatku invázie vypálilo na ukrajinské ciele už viac ako 700 rakiet.

14:15 Lídri Európskej únie sa chystajú vyzvať na rýchle prijatie ďalších sankcií voči Rusku, keď budú potrebné. Vyplýva to z návrhu záverečného vyhlásenia summitu.

14:02 Britská ministerka zahraničných vecí Elizabeth Trussová povedala, že použitie chemických zbraní na Ukrajine by bolo „veľkou chybou."

Priznala, že Veľká Británia je „veľmi znepokojená" možným použitím chemických zbraní na Ukrajine.

13:48 Časť tankov z ruskej kolóny, ktorá smeruje ku Kyjevu, sa dostala pri meste Brovary pod paľbu a dala sa na ústup.

Mesto Brovary je vzdialené asi 25 kilometrov od Kyjeva.

13:38 Kyjev už opustil jeho každý druhý obyvateľ. V hlavnom meste je teraz niečo menej ako dva milióny obyvateľov. Uviedol to starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

13:20 Americká viceprezidentka Kamala Harrisová uviedla, že Spojené štáty budú robiť všetko potrebné na podporu Ukrajiny, kde podľa nej dochádza k zverstvám nepredstaviteľných rozmerov.

12:39 Plukovník Andrej Zacharov, veliteľ ruského tankového pluku, bol zlikvidovaný v okrese Brovary v Kyjevskej oblasti.

V roku 2016 dostal Rád odvahy z rúk Vladimira Putina, Informuje o tom Nexta s odvolaním sa na ukrajinské médiá.

12:30 Západné krajiny nesmú po ruskej invázii na Ukrajinu poľaviť v tlaku na ruského prezidenta Vladimira Putina, vyhlásil dnes premiér Eduard Heger.

Posledný vývoj ozbrojeného konfliktu na Ukrajine podľa neho ukazuje, že Putin nemá žiadne zábrany ohľadom brutality. Ruského prezidenta nazval Heger zvieraťom.

12:17 Španielsky premiér Pedro Sánchez obvinil vo štvrtok Rusko z vojnových zločinov. Stalo sa tak deň po útoku na nemocnicu v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol.

„Vidíme, ako sú bombardované nemocnice. Nerozlišujúcim spôsobom Rusi útočia na občiansku spoločnosť, čím jasne porušujú ľudské práva a viac ako pravdepodobne páchajú vojnové zločiny," vyhlásil Sánchez.

„Takéto vojnové zločiny nemôžu zostať nepotrestané," dodal predseda španielskej vlády.

12:13 Britský ropný koncern Shell čelí ďalším odpisom vo výške 400 miliónov amerických dolárov (363,87 milióna eur) z ruských aktív, nad rámec už predtým odhadovaných odpisov v hodnote 3 miliárd dolárov spojených s odchodom z projektov v Rusku.

12:05 Na angažovanie sa v zastavení vojny na Ukrajine a odsúdenie útoku ruských vojsk vyzval slovenský poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec v otvorenom liste pravoslávneho patriarchu Moskvy a celej Rusi Kirilla.

Pod list sa zatiaľ podpísalo 19 poslancov z rôznych členských štátov EÚ a rôznych politických frakcií.

11:29 Rokovanie šéfov diplomacie Ukrajiny a Ruska Dmytra Kulebu a Sergeja Lavrova v Turecku neprinieslo žiadny pokrok v otázke možného vyhlásenia prímeria, povedal podľa agentúry Reuters po schôdzke minister Kuleba.

Podľa neho bolo rokovanie veľmi ťažké, pretože sa Lavrov držal dlhodobej rétoriky Moskvy a trval na tom, že Rusko svoj útok ukončí až vo chvíli, keď Kyjev splní jeho požiadavky. Medzi týmito požiadavkami je podľa Kulebu aj ukrajinská kapitulácia, čo je pre Kyjev neprijateľné.

11:12 Vojnová operácia na Ukrajine pokračuje podľa plánu, povedal po rokovaní ministrov zahraničia ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. 

11:11 Schôdzka s Lavrovom nebola jednoduchá, držal sa tradičnej rétoriky, povedal po rokovaní šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba. Povedal, že je pripravený stretnúť sa znova.

10:53 Veľká Británia uvalila sankcie na majiteľa futbalového klubu Chelsea Romana Abramoviča, 13. najbohatšieho Rusa v súčasnej dobe.

Britské sankcie postihnú aj bývalého podpredsedu ruskej vlády Igora Sečina či oligarchu Olega Deripasku a Alexandra Lebedeva.

Abramovič Oligarcha TASR/AP/Martin Meissner

10:42 Ruská ekonomika zažíva šok kvôli vonkajším vplyvom, Moskva prijíma kroky, aby im dokázala čeliť, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry Reuters.

Rozsiahle sankcie, ktoré na Rusko uvalili západné štáty kvôli útoku ruskej armády na Ukrajinu, nazval bezprecedentnou ekonomickou vojnou.

10:35 Dodanie stíhacích lietadiel F-16 pre Slovensko sa približne o rok oneskorí. Prvé stíhačky by tak po novom mali prísť v prvej polovici roka 2024. Ministerstvo obrany ubezpečuje, že ochrana slovenského vzdušného priestoru bude napriek omeškaniu plne zabezpečená.

Stíhačka Lietadlo TASR

10:15 Stredajší ruský útok na detskú nemocnicu v ukrajinskom Mariupole, ktorý má tri obete, je neľudský a zbabelý. Vo vysielaní stanice RTL to povedal hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal. V mene vlády tiež vyzval na ukončenie bojov. 

9:15 Evakuácia pokračuje. Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereshchuk oznámila otvorenie siedmich humanitárnych koridorov.

9:00 Obrovský ruský konvoj, ktorý sa nachádza neďaleko Kyjeva spravil v posledných dňoch len malý pokrok smerom k hlavnému mestu Ukrajiny. Informuje o tom britské ministerstvo obrany.

8:45 Britský premiér Boris Johnson v stredu v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským prisľúbil sprísnenie sankcií a „spôsobenie maximálnych ekonomických škôd Rusku". Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN.

7:54 Už viac ako milión detí utieklo z Ukrajiny za menej ako dva týždne pred vojnou do jej susedných krajín. Uviedla to v stredu výkonná riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russellová.

7:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil stredajší ruský letecký útok na nemocnicu v centre ukrajinského mesta Mariupol za vojnový zločin po tom, ako tento útok odsúdilo medzinárodné spoločenstvo. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie CNN.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:25