Učitelia trestali žiakov naozaj drastickypixabay.com
StoryEditor

Žiačke za trest odstrihli vlasy, bitka od policajta. Aj takto trestajú deti v školách

Radka Rosenbergová23.06.2021., 09:00h
Nedialo sa to len v minulosti. V niektorých krajinách fyzicky trestajú žiakov aj teraz.
Lajkuj Brainee.sk na

Jan Amos Komenský sa v hrobe obracia. Jeho snáď najznámejší výrok “škola hrou” prešiel v dejinách mnohými obmenami, a veľa z nich sa s pohodovým, motivačným učením plným fantázie ani len nestretlo. Nie je to tak dávno, keď učiteľ bil žiaka pravítkom. Napríklad v 19. storočí sa stalo populárnym bitie chlapcov a dievčat bambusovou palicou, v 20. storočí sa trstina začala používať na základných aj stredných školách. Do konca 20. storočia učitelia smeli biť žiakov po zadku či po rukách koženým remeňom. Nemysliteľné, nepredstaviteľné, a pritom reálne. V 80. rokoch tresty zakázali. Prvou krajinou, ktorá sa rozhodla k tomuto kroku, bolo Anglicko.

Obed zo zeme

Nemusíme však ísť ani do minulých storočí, aby sme priniesli kruté príbehy násilia na školách. Na základnej škole v New Jersey prinútili v roku 2009 piatakov jesť obed z dlážky. Takto potrestali žiaka, ktorý údajne vylial bandasku s vodou. Riaditeľ však všetko popiera. Na druhej strane žiaci tvrdia, že sa im vyhrážali a hrozili ďalšími trestami, ak by prezradili podrobnosti incidentov. Takto ich v škole nútili jesť zo zeme až desať dní, aj keď nikto od incidentu s bandaskou nič nevyviedol.

Strihanie vlasov

Obzvlášť traumatizujúce spomienky môžu mať na školu dievčatá. Nielenže na ne čakajú nástrahy v podobe chlapcov, ktorých od útleho detstva učia, že ťahať za vrkoče a biť po zadku vlastne znamená prejav lásky. V Rumunsku sa dievča počas vyučovania pohrávalo s vlasmi a keď ani po výzve učiteľky neprestalo, tak ju predvolali ku katedre. Sedemročnej školáčke odstrihla učiteľka poriadny kus vlasov, aby ju potrestala. Dievčatko sa rozplakalo a išlo si sadnúť naspäť do lavice. Vraj sa jej zvyšok triedy posmieval. Aj keď sa učiteľka za svoj čin ospravedlnila, dostala pokutu v hodnote takmer 150 eur a zákaz vyučovania po zvyšok života. Snáď ide aspoň o slabú satisfakciu pre malú žiačku.

Žiačku potrestali odstrihnutím vlasov Žiačku potrestali odstrihnutím vlasov Flickr.com

Strašidelná skriňa

Pred deviatimi rokmi v Houstone v štáte Texas v USA zatvárali deti do takzvanej monštruóznej skrine. Čítaš dobre. Učiteľ, ktorého neskôr z tohto hrôzostrašného činu obvinili, sa inšpiroval knihou After school monsters od autorky Marissy Moss. Tú deťom čítal počas hodín. Žiakom znemožňovali únik zo skrine tým, že sa zapierali do dvierok. Toto týranie sprevádzal krik a plač, najmenší z chlapcov mal len štyri roky. V štáte Adaho zas zatvoril učiteľ do skrine päťročného Tannera Kegela, ktorý v tme strávil až hodinu. Rodičia z obavy o svoje dieťa išli syna hľadať a sami ho vyslobodili zo skrine. Ten sa od strachu dokonca pocikal.

Učiteľka trestala žiakov zatváraním do skrine Učiteľka trestala žiakov zatváraním do skrine pixabay.com

„Ukľudňujúca“ taška

Ak by ti klaustrofobické tresty nestačili, čítaj o obrovskej taške. Učiteľ v Kentucky tiež v USA prinútil deväťročného autistu, aby do jednej takej vliezol. Christophera Bakera takýmto spôsobom potrestal za neodovzdanie domácej úlohy. Štvrták počas dvadsiatich minút zúfalo kričal a plakal. Svedkom incidentu bola aj jeho matka, ktorá ho prišla vyzdvihnúť zo školy.

Kľačanie na mrazenom hrášku

Bizarný prípad žiačky, ktorú nútili kľačať na mrazenom hrášku sa stal v Číne a šokoval celý svet. Študentka na svojej sociálnej sieti zdieľala fotografiu kolien, na ktorých boli viditeľné bolestivé stopy po mrazenom hrášku. Niektorí tvrdia, že táto prax je bežná medzi učiteľmi a rodičmi v celej Ázii. Žiakov nútia kľačať aj niekoľko hodín na mrazenom hrášku, kukurici či dokonca ryži. A riešenie z radov kompetentných? Dievča za post na sociálnej sieti vylúčili zo školy.



Stojky uprostred chodby


Opäť sme v Ázii, kde sa zvláštne trestanie žiakov stalo akýmsi bežným javom. Udomácnil sa tu aj veľmi neobvyklý a prísny trest. Učitelia nútia študentov robiť stojky za meškanie na hodiny alebo za vyrušovanie. Okrem toho musia robiť napríklad aj zhyby, behávať alebo držať ruky vo vzduchu. Vyučujúci sa neštítia za zlé správanie vylepiť aj facku.

„Golier hanby“

Na Floride učiteľka trestala neposlušných žiakov pomocou akéhosi plastového goliera pre psov. Vyučujúca prírodovedných predmetov na strednej škole v meste Zephyrhills Laurie Bailey-Cutkompová sa inšpirovala animovaným filmom Hore, kde starček trestal svojho psa Duga práve tým, že mu nasadil takýto golier. V minulosti robila veterinárku a staré plastové goliere upravila, aby ich mohla nasadiť svojim žiakom. Policajtom tvrdila, že išlo o akýsi pokus o vtip.


Prehodenie cez celú triedu

V Južnej Karolíne potrestala učiteľka žiačku za to, že používala počas vyučovania mobilný telefón veľmi krutým spôsobom. Ona sama však neposlušné dievča nepotrestala, zavolala si na pomoc policajta. Šestnásťročná však nepočúvala ani toho. Keď odmietala plniť pokyny policajta, drasticky ju schmatol a prehodil cez celú triedu.



Zakázaná stužková

V roku 2010 obletel svet prípad študentky maturitného ročníka v okrese Itawamba v Mississippi. Constance McMillanovú diskriminovali na základe sexuálnej orientácie, keď si chcela na svoj maturitný ples pozvať svoju priateľku. Na poľnohospodárskej strednej škole totiž žiakom vyslovene zakázali prísť s partnerom rovnakého pohlavia, dievčatá si dokonca nesmeli obliecť ani oblek, museli mať šaty. Constance sa so školou súdila a tá sa jej pomstila tak, že zrušila celý ples. Mnohí spolužiaci boli na nevinné dievča nesmierne naštvaní. O niekoľko mesiacov neskôr škola priznala svoje pochybenie a študentke vyplatila odškodné vo výške 35-tisíc dolárov.



menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:17