Profimedia x Canva
StoryEditor

Cieľ úderu aj ochrana pred vlastnou paľbou. Čo znamenajú rôzne značky na ruskej technike?

iDnesdtt04.03.2022., 10:00h
Potom, čo Rusko v minulom týždni zaútočilo na Ukrajinu a na jej územie vyslalo nespočetné množstvo tankov a armádnych vozidiel, si ľudia začali všímať, že na ich strechách a bokoch sú bielou farbou namaľované rôzne značky.
Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia na sociálnych sieťach najčastejšie zdieľajú techniku pomaľovanú písmenom „Z“ alebo „V“, značiek už sa ale objavilo najmenej desať. Významov môžu mať podľa analytikov hneď niekoľko.

Geografické rozloženie

„Označenie na vozidlách zrejme slúži ako indikátor, do akej geografickej polohy na Ukrajine mieria. Armáda takejto značky väčšinou na vybavenie dáva až tesne pred bojom,“ uviedol pre stanicu Sky News bezpečnostný analytik Michael Clark, ktorý pôsobí na londýnskej King's College.

„Symboly na ruských strojoch pravdepodobne súvisia s konkrétnym rozmiestnením jednotiek,“ opísal Clark s tým, že ak by iba označovali vozidlá ako ruské, stačilo by Moskve použiť len jeden znak. „Skutočnosť, že sa líšia, naznačuje, že symboly hovoria, ktorí vojaci mieria napríklad na severovýchod alebo severozápad od nejakého okresu.“

Experti sa podľa denníka The Independent najčastejšie zhodujú, že symbolika má dve hlavné funkcie: identifikovať vozidlá ako ruské, aby sa nestali cieľom „priateľskej paľby“, a práve označovať ruské útočné skupiny a ich ciele.

„Je životne dôležité, aby bolo možné rozlíšiť akúkoľvek útočiacu silu, najmä zo vzduchu. Ukrajinci majú veľmi podobné tanky a vozidlá, takže Rusi chcú znížiť riziko, že budú strieľať na vlastnú techniku,“ popísal denníku zdroj z Kyjeva, ktorý si prial zostať v anonymite.

Rôzne znaky

Ruské armádne vozidlá s písmenom „Z“ vo vnútri štvorca natočili napríklad očití svedkovia napríklad blízko Bielgorodu v Rusku, ktoré sa nachádza asi štyridsať kilometrov od hraníc s Ukrajinou a odkiaľ ruské vozidlá zamierili do ukrajinského Charkova, ktorý čelí už niekoľko dní ťažkému ostreľovaniu.

Ľudia potom na sociálnych sieťach zdieľali aj ďalšie variácie písmena Z, okrem štvorca aj v bielom trojuholníku. Tieto vozidlá boli natočené tiež neďaleko Bielgorodu. Samotné písmeno Z bez orámovania sa potom objavilo na strojoch na ceste z anektovaného Krymu do Chersonskej oblasti.

Na bokoch a strechách niektorých ruských tankov sa potom objavil symbol trojuholníka s dvoma čiarami na vrchole. V tomto prípade značky zrejme slúžia práve na identifikáciu zhora pomocou ruských vrtuľníkov a lietadiel.

​Na technike, ktorá z Ruska zamierila k ukrajinskej Černobyľskej oblasti, ktorú má Moskva teraz pod kontrolou, potom ľudia zachytili písmeno „V“. Na strojoch v okolí mesta Černigov, ktoré sa nachádzajú neďaleko hraníc s Bieloruskom zase svedkovia zaznamenali písmeno „O“.

Rusi si idú svoje

O záhadných značkách v stredu po prvýkrát prehovorilo na sociálnych sieťach aj samotné ruské ministerstvo obrany, ktoré vysvetlilo použitie písmen V a Z po svojom. „V“ má podľa úradu symbolizovať heslá „Sila pravdy“ a „Úloha bude splnená.“ Písmeno „Z“ zase údajne predstavuje slová „Za víťazstvo“.

Analytici však toto vysvetlenie spochybňujú. „Presný význam všetkých symbolov zatiaľ nepoznáme. Rozlúštenie ich účelu nepochybne tvorí dôležitú súčasť hodnotenia vykonávaného vojenskými spravodajskými službami USA a Spojeného kráľovstva,“ uviedol Clark.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:38