DeziformátorTwitter/vansr yo
StoryEditor

Politik predáva bielidlo, prikladá k nemu knihu Sbohem covide. Na zákazníkoch zarobil desaťtisíce eur

kov18.02.2022., 08:30h
Jan Kořínek doslova prevádzkuje obchod pre ľudí, ktorí podľahli dezinformáciám.
Lajkuj Brainee.sk na

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o bežný eshop s chemikáliami. Nájdeš tam bielidlo či dezinfekciu do bazénov.

Web, cez ktorý bývalý regonálny politik ČSSD Jan Kořínek ponúka produkty, však k tovaru pridáva aj rady, ako pitím žieravín liečiť covid.

Informuje o tom web Aktuálně. V Amerike hrozí propagátorom týchto nebezpečných dezinformácií doživotie, v Českej republike Jan Kořínek týmto obchodom v roku 2020 zarobil milión českých korún.

Miliónový hoaxový biznis

Sociálnodemokratický minister vnútra Ján Hamáček v marci 2020 vyzýval na dodržiavanie vládnych opatrení proti koronavírusu, jeho bývalý stranícky kolega Kořínek však v pandémii pravdepodobne objavil biznisový potenciál, postavený na dezinformáciách.

Bývalý šéf ČSSD v Prahe 16 začal zákazníkom v e-shope svojej firmy Narita Dox ponúkať balíčky žieravého bielidla spoločne s publikáciami, ktoré túto látku odporúčajú ako liek na covid. 

Produkt Chlorid czChem

​Zo zahraničia sú pritom známe prípady antivaxerov, ktorých pitie bielidla stálo aj život. Viac sme o tom písali v tomto článku. Názor vedeckej obce je jasný – chemikálie môžu ľuďom vážne poleptať vnútornosti, avšak ani to často nezastaví internetových šarlatánov, ktorí zdieľajú dezinformácie, podľa ktorých pitie bielidla naopak lieči.

Podľa poslednej účtovnej závierky za rok 2020 firma Kořínka výrazne zvýšila zisk. Zarobila viac ako milión českých korún a ďalších 600 tisíc mala uložených v pohľadávkach. Rok predtým, ešte pred pandémiou, nezarobila ani štvrtinu.

Chlorid Produkty czChem

Balíčky s návodom, ako piť žieravinu

Kořínek dôsledne dbá, aby bol výrobok označený ako bielidlo na textil. Ku každej objednávke nad 500 korún ale prikladá knihu Zbohom covide, ktorá obsahuje návody, ako bielidlo piť ako údajný liek. Píšu Hospodářské noviny.

A dokonca ponúka aj balíčky, v ktorých je k chemikálii niektorá z kníh dezinformátorov rovno priložená.

Obchod pre konšpirátorov

​Medzi ľuďmi šíriacimi dezinformácie o koronavíruse je Kořínkov e-shop obľúbený.

Propaguje ho napríklad hoaxer Jakub Netík, ťažko zadlžený maliar izieb, ktorý na Facebooku predáva ďalší údajný liek proti covidu – odčervovaciu pastu pre kone. V jednom zo svojich videí hovorí práve o bielidle, teda oxide chloričitom predávanom pod názvom MMS.

Chemikálii hovorí Netík žltá voda. „Počul som rozhovor medzi sestrou a bratom, ktorý oznámil, že má rakovinu v uzlinách a metastázuje. Mal som vtedy pripravenú žltú vodu pre svojho otca, a keď som to počul, tú vodu som mu dal. Po dvoch týždňoch, keď mal nastúpiť na operáciu a lekári poslali vzorky na histológiu, povedali mu, že tomu nerozumie, ale že to je v poriadku,“ tvrdí divákom a sám seba pasuje do úlohy božieho posla. Informuje web Aktuálně.

Predávam chemikálie a knihy

Sám Kořínek tvrdí, že bielidlo nepredáva za účelom liečby covidu. „My bielidlo nepredávame za účelom vnútorného použitia. Nikoho k ničomu nenavádzame,“ uviedol pre Aktuálně.cz Jan Kořínek. 

„Ja predávam chemikálie a knihy,“ hovorí a dodal, že to, že k bielidlu zákazníkom prikladá príručku propagujúcu bielidlo ako liek, s tým podľa neho nesúvisí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 01:33