antirúškariFacebook/Jojo Hronkovič/Twitter/Hefin Jones
StoryEditor

Atakujú obchody a veria šialeným teóriám. Kto sú antirúškari z rodu samson slavien?

kov23.11.2021., 12:30h
Nájazdy antirúškarov sa stupňujú. Čo hlásajú, čomu veria a ako zmýšľajú agresívni odporcovia opatrení, ktorí vyhlasujú, že sú z rodu samson slavien?
Lajkuj Brainee.sk na

Slovenskom začiatkom novembra otriasol prípad troch antirúškarov v piešťanskom supermarkete. Voči agresívnemu gangu zasiahla polícia a videá zo zásahu sa stali virálnymi.

Neskôr, keď jeden z agresorov Marek T. stál pred súdom, obhajoval sa bizarnou teóriou o tom, že pochádza z rodu samson slavien a tým pádom nepodlieha slovenským zákonom.

Podivný rod

Po medializovanom incidente v Piešťanoch sa neskôr odohral ďalší nájazd opäť na ten istý supermarket. Iniciovali ho ľudia zo skupiny Občiansky tribunál a aby toho nebolo málo, v pondelok museli policajti z Gabčíkova zasahovať na miestnej pošte, ktorá sa stala novým terčom antirúškarov. 

​Informoval o tom policajný zbor na svojej facebookovej stránke. Dvaja muži a jedna žena poobede prišli na poštu v Gabčíkove bez prekrytia horných dýchacích ciest. Na výzvu pracovníčky pošty, aby dodržiavali hygienické opatrenia neereagovali a oháňali sa rovnakou formulkou ako antirúškar z Piešťan. Príslušníkov „rodu samson slavien" je teda očividne viac.

Vyhlasovali, že hoci sú občanmi Slovenskej republiky, považujú sa za živé bytosti, neuznávajú právny štát a nebudú dodržiavať akékoľvek opatrenia ani tie pandemické. Polícia ich odviedla na príslušnú stanicu. 

Ako vzniklo slovné spojenie „samson slavien", ktorým sa títo antirúškari označujú, nevieme úplne presne. Môžeme sa však domnievať, že Samson je odkaz na biblickú postavu, ktorá bola známa svojou obrovskou neotrasiteľnou silou a slovo slavien zase vyjadruje príslušnosť k slovanským národom, ku ktorým sa mnohí konšpirátori či ľudia náchylní podliehať neonacistickej propagande s obľubou hlásia.

Konšpiračná teória

Títo konšpirátori sa opierajú o šialenú teóriu tzv. Cestui Que Vie Act, podľa ktorej si štáty nárokujú právo na život ľudí a kedykoľvek ich môžu vyhlásiť za „mŕtve duše“. Oni odmietajú žiť v „takomto systéme" a rozhodli sa preto nerešpektovať zákony.

​Ich konšpiračná teória vychádza z britského zákona zo sedemnásteho storočia, v ktorom sa riešil pozemok námorníkov stratených pri plavbách. Ak sa sedem rokov moreplavec neobjavil, vyhlásili ho za mŕtveho a jeho pozemok pripadol niekomu inému.

Fantázie konšpirátorov zjavne nemajú hranice, keďže si tento historický fakt dokázali prekrútiť do súčasnej podoby. Paralelu medzi starým zákonom a súčasnou situáciou vidia v tom, že kedysi mŕtvym námorníkom odobrali ich pozemok a dali inému človeku a dnes ťa „vláda môže zabiť (covidom) a tvoj pozemok či majetok dá napríklad utečencom". Ako píšu na svojej webovej stránke.

Bludy

Na svojej stránke strašia ľudí rôznymi bludmi. „Mocní tohto sveta sa rozhodli, že máš zomrieť. Rozhodli sa, že vyľudnia našu vlasť a v rámci klimatickej núdze ju osídlia klimatickými utečencami, " píše sa na konšpiračnej stránke.

259146867_631738424520518_6399528870757115063_n stránka Sám vojak v poli

​Ďalej uvádzajú, že „naša vlasť sa stala obeťou hybridného útoku, sprisahania mocných a ich plánu, ktorí postupne napĺňajú ". V zapätí však ponúkajú „riešenie" a to, pridať sa k nim.

​Čerešničkou na torte, je teória o tom, že tohtoročná návšteva pápeža Františka na Slovensku bola akýmsi znamením „konca začiatku." A v dátume 12. 9. 2021, kedy pápež pricestoval, vidia magický symbol toho, že hlavný predstaviteľ katolíckej cirkvi tu prišiel vykonať „výzvu vyššej moci" pomocou čísel. 

Podobnosti s QAnon

Vyzerá to tak, že slovenskí konšpirátori sa delia na rôzne frakcie podobne ako americké hnutie QAnon. Tí napríklad veria, že bývalý prezident Trump bojuje proti pedofilným satanistom, ktorí v pozadí ťahajú za nitky. Od klasických konšpirácií o páde dvojičiek, chemtrails a plochej Zemi sa prechádza k novým a rovnako nebezpečným teóriám, ktoré v čase pandémie naberajú na sile.

Dokonca aj medzi tvárami týchto hnutí sa dá nájsť istá podobnosť. QAnon má svojho „Trumpovho vikinga", ktorý bol nedávno odsúdený za útok na Kapitol. My máme zase Samsona Slaviena.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 22:08