unsplash.com
StoryEditor

Egypt zasiahla biblická pohroma. Po búrke sa z dier vyrojili jedovaté škorpióny

jhr17.11.2021., 10:00h
Južnú egyptskú provinciu Asuán, ktorú označujú aj bránou do čiernej Afriky, zasiahli pohromy priam biblických rozmerov.
Lajkuj Brainee.sk na

Oblasť najprv spustošila neobyčajne silná búrka. Následne sa z dier vynorila záplava škorpiónov, ktorí sú považovaní za najnebezpečnejšie na svete. Ich jed dokáže usmrtiť dieťa. Najmenej 500 ľudí skončilo pre následky z bodnutia v nemocniciach. The New York Times nazval silnú prietrž mračien v Egypte búrkou biblického hnevu. Počas nej zomreli traja ľudia, prudký dážď zničil 103 domov, miestni ale tvrdia, že škody boli oveľa rozsiahlejšie.

Týmto však utrpenie miestnych neskončilo. Žlté škorpióny smrtonoši, vyhnaní z dier prudkým dažďom, sa vynorili z púšte ako zničujúca vlna. Zaplavili dediny na úbočiach hôr, prenikli do domovov a pobodali najmenej 503 ľudí!

​Škorpióny smrtnonoši sú považovaní za najjedovatejších škorpiónov na svete. Ich jed je schopný zabiť dieťa.

Dospelí sa po bodnutí ostrým chvostíkom môžu potýkať s vysokou horúčkou, zvracaním a hnačkami. Podľa pôvodných správ zomreli na jed škorpióna traja vojaci.

Neskôr vyšlo najavo, že ich zabil elektrický prúd zo zaplavených padnutých drôtov. Podobaných ľudí previezli do nemocníc, kde dostali injekciu so sérom proti jedu. Neskôr ich prepustili do domáceho liečenia.

Tamojšie ministerstvo zdravotníctva uistilo, že je dostatok dávok proti jedu. Len v samotnom Asuáne ich je k dispozícii viac ako 3-tisíc. Ďalšie dávky poslalo ministerstvo do oblastí v blízkosti púšte. Ešte v pondelok v niektorých zasiahnutých dedinách nešla elektrina a chýbala voda. Ľudia spali vonku pred troskami svojich domov, zhruba tucet demonštrantov bolo pred úradom guvernéra Asuánu v rovnomennom meste kvôli nedostatočnej vládnej pomoci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:22