TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Rútime sa do humanitárnej katastrofy. Očkovanie je jediná zbraň na pandémiu, vyzýva Lengvarský s lekármi

klTASR16.11.2021., 16:55h
Vyzerá to tak, že nás čakajú ďalšie zmeny. Bude sa sprísňovať covid automat, niektoré obchody budú otvorené len per očkovaných a prekonaných. Vláda zmeny prerokuje už vo štvrtok.
Lajkuj Brainee.sk na

Od pondelka 22. novembra bude na Slovensku v čiernej farbe 54 okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, bude 19 okresov. Červených okresov bude už len šesť. Vláda SR na svojom utorkovom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti. Opatrenia sú platné nasledujúce tri týždne. Informoval premiér Heger na tlačovej besede, na ktorej po jeho boku stál aj minister Vladimír Lengvarský.

Najbližšie tri týždne potrebujeme výrazne sprísniť, aby sa situácia v nemocniciach stabilizovala, povedal premiér Eduard Heger. „Situácia v nemocniciach je kritická, dostali sme sa do nej najmä kvôli tomu, že sa nedodržiavali pravidlá v covid automate.“

Práca má fungovať v režime OTP. Hromadné podujatia len pre zaočkovaných, návšteva neesenciálnych obchodov vrátane nákupných centier len v režime očkovaní a prekonaní (180 dní od prekonania). 

Športové súťaže v režime očkovaní a po prekonaní ochorenia a v OTP režime len profesionálni športovci. Wellness centrá a akvaparky v režime očkovaní a po prekonaní ochorenia a ubytovacie zariadenia okrem čiernych okresov len v režime očkovaní a po prekonaní ochorenia.

​To sú návrhy konzília odborníkov, ktoré po utorkovom rokovaní vlády predstavil premiér Eduard Heger (OĽANO).

Deklaruje, že s návrhmi súhlasí a vo štvrtok bude o nich rokovať vláda.

Covid automat opatrenia rozdelenie okresov Korona.gov

Opatrenia v jednotlivých okresoch

Rúška:

Rúška budú naďalej povinné v interiéri v každom stupni, vrátane mestskej hromadnej dopravy. V červenej, bordovej a čiernej budú v interiéri povinné respirátory.

Školy:

Školy sa plošne zatvárať nebudú. Vysoké školy budú v zelených okresoch fungovať neobmedzene. Čiastočne sa začnú zatvárať v oranžovej fáze. V bordových a čiernych okresoch budú dištančne fungovať aj základné umelecké školy či jazykové školy. Internáty budú môcť byť otvorené len pre tie deti, ktoré musia navštevovať školy. Odporúča sa však, aby boli zaočkované alebo otestované. Očkovanie je povolené pre deti od 12 rokov.

Hromadné podujatia:

Podmienky podujatí sa líšia v tom, pre akých ľudí budú podujatia organizované. Buď budú len pre plne zaočkovaných, alebo pre očkovaných, testovaných a prekonaných (OTP) alebo pre všetkých bez potreby preukázať sa covid preukazom.

V zelených, oranžových, červených a bordových okresoch sú podujatia pre zaočkovaných bez limitov. Pre skupinu OTP už ale začínajú obmedzenia hneď v zelenej fáze. Limity sú obmedzené. V čiernej fáze sú hromadné podujatia pre ľudí bez očkovania úplne zakázané. Sú povolené len pre maximálne 100 zaočkovaných osôb.

Svadby, kary, oslavy, večierky, hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania:

Platia podobné podmienky ako pri bežných hromadných podujatiach. Avšak aj kompletne zaočkovaní v zelených okresoch sa nemôžu stretávať bez limitu. Povolený je limit 400 osôb v interiéri a 800 osôb v exteriéri. Ľudia bez očkovania budú mať v čiernych okresoch tieto aktivity zakázané.

Obrady (sobáš, krst, pohreb):

Ide o obrady, po ktorých nenasleduje oslava ani kar. Všetky tieto podujatia majú rovnaké podmienky ako bežné hromadné podujatia. V čiernych okresoch sú povolené len pohreby.

Bohoslužby:

Skupiny zložené len z kompletne zaočkovaných ľudí môžu ísť na bohoslužby bez limitu v zelených, oranžových, červených aj bordových okresoch. V čiernych okresoch pre nich platí limit 100 osôb. Pre skupiny OTP platia prísnejšie limity. Ešte prísnejšie to budú mať ľudia bez covid preukazu. V čiernom okrese sa bude môcť bohoslužby zúčastniť jeden človek na 15 metrov štvorcových, ktorý nemá covid preukaz.

Športové súťaže - limity pre športovcov:

Skupiny kompletne zaočkovaných športovcov nebudú mať žiadne limity ani v čiernych okresoch. Obmedzenia prichádzajú až so skupinou OTP. Napríklad, v červených okresoch sa bude môcť stretávať maximálne 50 osôb. Tí, ktorí nemajú ani covid preukaz, ani doklad o negatívnom teste v červených, bordových a čiernych okresoch nebudú môcť chodiť na súťaže.

Fitness:

Kompletne zaočkovaní budú mať neobmedzený vstup v zelenej aj oranžovej fáze. OTP má limity už od zelenej fázy. Neočkovaní a neotestovaní majú fitness zakázaný v červenej a bordovej. Fitness je v čiernych okresoch aj pre zaočkovaných zakázaný.
Reštaurácie:

Aj v tomto prípade si majiteľ reštaurácie vyberie, aké skupiny ľudí pustí dovnútra. Či bude vyžadovať doklad o zaočkovaní, alebo mu stačí negatívny test či doklad o prekonaní COVID-19, alebo si môže vybrať aj tretiu možnosť: pustiť dnu hocikoho bez ohľadu na jeho status. Podľa toho, ktorý režim si vyberie, musí nastaviť aj limity návštevníkov. Tie sa líšia naprieč farbami okresov.

V zelených okresoch sa kompletne zaočkovaní môžu stretávať v reštauráciách bez limitu. V oranžových, červených a bordových okresoch môžu byť maximálne štyria ľudia v interiéri. V čiernych okresoch je povolený len okienkový výdaj. Pre skupinu OTP platia rovnaké pravidlá. Ľudia bez covid preukazov môžu byť v zelených okresoch tiež bez limitov. V oranžových okresoch sú povolené len terasy. V červených, bordových a čiernych je pre týchto ľudí povolený len okienkový výdaj.

Múzeá, galérie, výstavné siene, knižnice:

Kompletne zaočkovaní ľudia nemajú až do čierneho okresu žiadne limity. V čiernych okresoch sú povolené len individuálne prehliadky a maximálne jeden návštevník na 15 metrov štvorcových. Neočkovaní a neotestovaní majú povolené len individuálne prehliadky už od oranžovej fázy. Otestovaní nemajú obmedzenia ani v oranžovej fáze. V čiernych okresoch sú pre neočkovaných výstavy zatvorené.

Ubytovacie zariadenia:

Kompletne zaočkovaní sa môžu ubytovať až do čiernej fázy bez limitu. OTP môžu byť v červenej a bordovej fáze ubytovaní v jednej izbe len, ak sú z jednej domácnosti. Ľudia bez covid preukazu môžu ísť do hotelov len v zelených okresoch. V ostatných majú ubytovacie zariadenia zakázané.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 06:46