zásahFacebook/Victor Ateku
StoryEditor

VIDEO Som ochrnutý, kričal muž. Policajti ho vytiahli z auta za vlasy

iDnes12.10.2021., 11:00h
Americkí policajti zastavili v Daytone v Ohiu vodiča. Chceli prešetriť, či nie je zapletený do obchodu s drogami. Aj keď im muž hovoril, že je ochrnutý a nemôže vystúpiť z auta, vytiahli ho z auta za paže a za vlasy.
Lajkuj Brainee.sk na

Ľudskoprávne skupiny sú incidentom znepokojené. Polícia tvrdí, že konala v súlade s právom.

Auto Clifforda Owensbyho videli policajti vychádzať od domu, v ktorom sa podľa ich podozrenia prevádzkuje obchod s drogami. Rozhodli sa preto vozidlo zastaviť. Riadil ho tridsaťdeväť ročný muž. Keď ho polícia žiadala, aby vystúpil, odmietol s tým, že je ochrnutý.

Muž opakovane uviedol, že nemôže pohybovať nohami, a chcel si nechať zavolať nadriadeného. „Takto, ja vám pomôžem von a potom zavolám nadriadeného," vyjednával policajt. Neskôr však pritvrdil: „Tak buď budete spolupracovať, alebo vás z auta vytiahnem. Chápete, aké máte možnosti?“ Povedal. Nakoniec muža z vozidla brutálne vytiahli za paže a za vlasy.

V aute potom našli 22 450 dolárov (necelých 19 397 eur). Incident sa odohral 30. septembra v meste Dayton v americkom Ohiu. Starostka mesta Nan Whaley označila zábery za „veľmi znepokojujúce". Incidentom sa chcú zaoberať ľudskoprávne skupiny.

„Vytiahnuť tohto muža - paraplegika - z auta za vlasy je absolútne neprijateľné, neľudské a vrhá to zlé svetlo na naše mesto," uviedol Derrick Foward z ľudskoprávnej organizácie National Association for the Advancement of Colored People (NAACP)

Zástupca polície Jerome Dix povedal, že policajti konali v súlade so zákonom aj ich rezortnou politikou. „Zatýkanie niekedy nie je pekné, ale je nevyhnutnou súčasťou presadzovania práva a udržania verejnej bezpečnosti," povedal pre Dayton Daily News.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:07