TASR/AP
StoryEditor

Nález, aký sa nevidí každý deň. V Jeruzaleme objavili luxusný 2700-ročný záchod

TASRpc08.10.2021., 14:40h
To, čo považujeme za samozrejmosť, predstavovalo kedysi luxus. Jeruzalem nikdy neprestane udivovať.
Lajkuj Brainee.sk na

Archeológovia objavili súkromnú toaletu z konca 7. storočia pred naším letopočtom v Jeruzaleme. Vedúci výskumného tímu nevylučuje, že palác s toaletou mohli obývať aj judskí králi. Domnieva sa, že pochádza z obdobia Prvého chrámu, informoval denník The Jerusalem Post.

Jedinečný objav

Vedcom sa podarilo odkryť hladko opracovanú vápencovú dosku s dierou uprostred, umiestenou nad nádržou na zachytávanie odpadu. V tej našli zvieracie kosti, keramiku aj zeminu. „V tej dobe sa takéto jamy používali aj ako nádoby na odpad,“ uviedol vedúci výskumného tímu Jaakov Billing.

Väčšina keramických nádob nájdených na mieste boli rôzne druhy mís. Tie podľa Billinga mohli slúžiť ako jednorazový riad, ale aj ako nádoby na aromatický olej, ktoré sa dávali na toaletu na pohltenie zápachu. „Dúfame, že analýza nájdených zvyškov nám poskytne odpovede,“ prezradil Billing. Kosti by podľa neho mohli priniesť bližšie informácie o stravovacích návykoch vtedajších obyvateľov Jeruzalema, rozbor zeminy by mohol odhaliť vtedajšie choroby.

Súkromné toalety v staroveku boli podľa slov Billiga veľmi vzácne a našlo sa ich len niekoľko. Mohli si ich dovoliť len bohatí ľudia, chudobní museli osobnú hygienu riešiť improvizovane a „nájsť si nejaké súkromné miesto“. 

To, čo považujeme za samozrejmosť, bolo kedysi luxusom

Jeruzalem aj vďaka nálezom neprestáva mnohých udivovať. „Je fascinujúce sledovať, že niečo, čo považujeme za samozrejmosť, ako napríklad toalety, predstavovalo luxus za vlády judských kráľov,“ objasnil Eli Eskosido, riaditeľ Izraelského pamiatkového úradu.

Archeológovia taktiež zistili, že v blízkosti toalety sa nachádzala záhrada s okrasnými drevinami, ovocnými stromami a vodnými rastlinami, čo sú ďalšie dôkazy o zámožnosti majiteľov, dodal portál CNN.

Billig nevylučuje, že palác s toaletou mohli obývať aj judskí králi. Domnieva sa, že pochádza z obdobia Prvého chrámu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:46