TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Hygienici varujú: Nie všetky vodné plochy sú vhodné na kúpanie. Týmto sa radšej vyhni

TASR13.07.2021., 17:00h
Voda nevyhovuje hygienickým požiadavkám na niekoľkých prírodných vodných plochách.
Lajkuj Brainee.sk na

Regionálne úrady verejného zdravotníctva povolili prevádzku ďalších umelých a prírodných kúpalísk. RÚVZ zároveň počas kúpacej sezóny vykonávajú aj naďalej štátny zdravotný dozor na povolených kúpaliskách.

Vzorky vôd odoberali aj na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. Pre TASR to uviedla Zuzana Matkovská z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva SR.

Na základe odberov vzoriek bola vyhovujúca kvalita vody na kúpanie na ôsmich prírodných kúpaliskách.

Ktorým sa vyhnúť?

"Na Vinianskom jazere sa neodporúča kúpanie a vodné športy pre deti, alergikov a osoby s oslabeným imunitným systémom, na základe nevyhovujúcich výsledkov vody na kúpanie z dôvodu zvýšeného počtu cyanobaktérií," spresnila Matkovská.

Voda nevyhovuje hygienickým požiadavkám na prírodných vodných plochách Tona Šurany, rekreačná oblasť Gazarka Šaštín - Stráže, vodná nádrž Brezová pod Bradlom a na všetkých troch odberných miestach vodnej nádrže Ružín v okrese Gelnica.

Na základe odberov vzoriek vôd na kúpanie bola podľa Matkovskej zistená zvýšená farba v Plaveckom Štvrtku a Malých Levároch, znížená priehľadnosť vody na vodnom diele Kráľová, Kaskády a na Šintavských baniach.

Vodné plochy mimo prevádzky

Zvýšený celkový fosfor a dusík eviduje ÚVZ na Laborci Humenné a zvýšenú farbu na Lipovine - Bátovce. "Zvýšená farba, zvýšený celkový fosfor a dusík patria medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a sú vyšetrované nad rámec povinných ukazovateľov," vysvetlila Matkovská.

Počas kúpacej sezóny 2021 však nebude na kúpanie využívaná vodná nádrž Ružiná z dôvodu rekonštrukcie. Mimo prevádzky bude aj vodná nádrž Opatová v Trenčíne.

Povolenie na prevádzku malo k štvrtku (8. 7.) 151 umelých kúpalísk a 511 bazénov. Od 30. júna 2021 je prerušená prevádzka krytej plavárne v Spišskej Novej Vsi z dôvodu rekonštrukcie kúpaliska.

RÚVZ tiež vykonali viaceré kontroly na kúpaliskách, ktoré sú v prevádzke. Prekročenie mikrobiologických ukazovateľov kvality vody na kúpanie bolo preukázané na základe ostatných odberov napríklad v plaveckom bazéne vo Wellness Santovka, plaveckom aj neplaveckom bazéne na termálnom kúpalisku Chalmová, vonkajšom neplaveckom bazéne vo Wellness centre Patince, oddychovom bazéne na letnom kúpalisku Stropkov, bazéne pre deti v Thermalparku Nitrava.

"Na kúpaliskách boli nariadené opatrenia a opakovaný odber vzoriek na kontrolu kvality bazénovej vody," dodala Matkovská.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 03:14