Matej Ondrejka
StoryEditor

Ako na ekologickú svadbu? Vďaka trendy tipom ušetríš a uľavíš planéte

Nicol Rácová11.07.2021., 17:00h
Ema je príkladom toho, že mať udržateľnú ekologickú svadbu nie je nič náročné. A nemusí to byť ani finančný horor.
Lajkuj Brainee.sk na

Kúpili jedine svetielka

Stoly skrášľovali svietniky, vázy zo starých zaváraninových pohárov a konfety vystrihnuté z novín, zasadací poriadok bol z výstrižkov časopisov. Romantické svetielka upcyklovali a používajú dodnes, na etikety výslužiek použili starú pečiatku „PF2019“, ktorú upravili do podoby „P+E 2019“ (Peter + Ema). Ženích aj iní hostia mali na krku kúsky z použitých kravát či motýlikov. Utópia? Nie. Takúto svadbu môže mať každá nevesta. Stačí trochu energie a fantázie.

Lucia Mojžišová

​Nie všetko bolo na svadbe mladého páru predtým použité a ani to nie je pravidlom. Náušnice, kvety do vlasov, svadobné šaty alebo svadobná kytica, ktorá (dnes už vysušená) skrášľuje manželom byt – toto všetko bolo nové. „Sú veci, ktoré síce boli vyrobené ako úplne nové, ale už pri ich výrobe sme mysleli na to, že ich použijeme znova, nie len na svadbe,“ hovorí Ema a tým vysvetľuje princíp ekologickej svadby.

​Keďže veľa vecí na svadbe bolo požičaných alebo vyrobených, finančné náklady sa výrazne znížili. „Tú cenu nahrubo odhadujem na 6000-7000 eur s tým, že sme mali veľkú svadbu – 120 hostí, čo je na bratislavské pomery naozaj veľmi dobrá cena,“ tvrdí Ema.

Archív Emy Ondrejkovej

Šaty si ušila sama

Nejedna z budúcich neviest má špeciálny folder na Pintereste, kam si odkladá svoje vysnívané #weddingdress. Ema si však už dlho pred svadbou vysnívala iný scenár – svadobné šaty si chcela ušiť sama, aj keď: „sama“ sa v tomto prípade rovná „s mamou“, dodáva so smiechom. Ďalšou výhodou okrem udržateľnosti bol aj fakt, že v prepočte ju stáli 150 eur, čo sa nedá ani zďaleka porovnať s poplatkom za požičanie zo salóna alebo rovno kúpou.

Ekologické svadobné tipy:

  • Požičaj si, čo sa dá
  • Prelustruj bazáre, sú studnica nových vecí „za babku“
  • Recykluj – zo zaváraninových sklíčok vyrobíte krásne svietniky
  • Komunikuj s hosťami. Odmietni kytice a dary, vypýtaj si peniaze
  • Neboj sa upustiť uzdu fantázii, svadba bude o to autentickejšia

Aj keď sa teraz pri spomienke na svadobné šaty smeje, vtedy to bolo to pre ňu utrpenie. Komplikované bolo vybrať látku, ktorá by sa jej páčila. Proces hľadania trval pol roka. A čo šitie? „To trvalo takmer ďalší polrok, ale výsledok bol úžasný. Asi ani ja som neverila, že by sa nám dvom nekrajčírkam mohlo podariť ušiť také šaty na úplne obyčajnom stroji,“ hovorí. V duchu udržateľnosti jej svadobné šaty tvorili čipkovaný top a tylová sukňa, ktorú si po polnoci prezliekla za inú, a tým pádom boli na svete už aj popolnočné šaty.

Archív Emy Ondrejkovej

„Mám ešte tri mladšie sestry, ktoré sa pravdepodobne budú tiež raz vydávať. Ak budú chcieť, môžu moje šaty použiť ako základ pre tie svoje. Viem si predstaviť, že k sukni sa ušije iný vrch, prípadne sa na sukňu našijú aplikácie, použije sa spodnička... Možností je veľa a v našej rodine nebýva núdza o nápady,“ vysvetľuje možnosti následného využitia šiat.

Najťažie bolo nájsť si čas

Hoci je ekologická nevesta tvorivý typ, nebolo pre ňu jednoduché skĺbiť prácu, svadobné prípravy a výrobu. „Myslím, že organizácia drvivej väčšiny svadieb je náročná a zaberá veľa energie, takže to, či je ekologická alebo nie, v konečnom dôsledku až taký veľký rozdiel nerobí. Chce to len kúsok viac sa zamyslieť,“ hovorí. Vytvorila si preto svoj #supportteam pozostávajúci z troch sestier, mamy, ženícha a ďalších priateľov.

​Toto bolo v procese prípravy pre Emu veľmi nápomocné a odporúča každému, kto by chcel mať udržateľnejšiu svadbu, aby do príprav zapojil každého, kto nestihne ujsť. „Veľmi veľa vecí sa dá požičať, čo je super nielen z ekonomického, ale aj ekologického hľadiska. Veľká vec je tiež presvedčiť hostí, aby mladej dvojici nenosili kvety, nevyužiteľné dary a také tie drobnosti,“ dodáva. Pri daroch vie byť tiež nápomocný zoznam potrebných (chcených) alebo, naopak, nepotrebných darov, ktoré vedia hosťom uľahčiť výber a darovať dvojici to, čo naozaj chcú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 07:02