Ján Šutý (archív)
StoryEditor

Večný študent Ján Šutý je bakalár: Školné ma vyšlo viac ako 7000 eur. Pokračujem aj ďalej

Dominika Pacigová27.06.2021., 18:00h
Deväť rokov strávil na nesprávnej škole. Keď prestúpil na Prírodovedeckú fakultu UK, bakalársky titul získal po troch rokoch. Je však rozbehnutý a plánuje študovať aj ďalej.
Lajkuj Brainee.sk na

Mnohí študenti ho vnímajú ako legendu. Deväť rokov študoval na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK. Všetkým neprajníkom chcel dokázať, že sa v ňom mýlili. Aj napriek tomu, že bojoval do posledného momentu, titul sa mu tam nepodarilo získať. V roku 2018 sa rozhodol prestúpiť na Prírodovedeckú fakultu UK. Večný študent Ján Šutý je po dvanástich rokoch štúdia bakalár. 

Získal mnoho vedomostí 

V roku 2009 nastúpil na Fakultu matematiky, fyziky a informatiky UK. V tom čase by mu ani vo sne nenapadlo, že v škole strávi deväť rokov a stále nebude mať ani bakalársky titul. Trikrát začínal ako prvák a vždy bojoval do posledného momentu. „Všetkým neprajníkom som chcel ukázať, že sa vo mne mýlia. Bohužiaľ, ani po deviatich rokoch to nevyšlo, poučil som sa na vlastných chybách,“ uviedol pre Brainee Ján Šutý. 

Aj napriek tomu, že mnohí vysokoškoláci by to pravdepodobne už dávno vzdali, Ján je presvedčený o tom, že získal mnoho vedomostí a skúseností, ktoré môže využiť aj dnes. Taktiež dostal rôzne príležitosti, ktoré ho posunuli vpred.

Pokračuje aj na magisterskom stupni 

Keď to ani na tretí raz nevyšlo, vysokoškolák si po deviatich rokoch povedal – trikrát, a dosť. V roku 2018 sa rozhodol prestúpiť na Prírodovedeckú fakultu UK. Opäť začínal od prvého ročníka a referentky na študijnom oddelení mali milé, ale sčasti aj podpichovačné poznámky.

Otázku mu položili aj dvaja učitelia. Pýtali sa ho, ako vníma svojich spolužiakov, keďže je iná generácia, ale nestretol sa so žiadnym hejtom. Na tejto fakulte nemal zásadné problémy a po troch rokoch štúdia sa stal bakalárom. „Keď už som rozbehnutý, rozhodol som sa pokračovať aj na magisterskom stupni. Keď má človek odhodlanie, všetko sa dá,“ objasnil.

​31-ročný bakalár sa zamýšľa aj nad doktorandským štúdiom, no sám tvrdí, že je to hudba budúcnosti, keďže najprv musí získať magisterský titul. „Mnohí ľudia študujú aj vo vyššom veku, ale uvidím, ako na tom budem zdravotne. Všetkým možnostiam som otvorený, ale nebudem hovoriť hop, kým nepreskočím,“ dodal.

Vysokoškolské mesto je po 12 rokoch jeho druhým domovom 

Prvé tri roky bakalárskeho štúdia mal zadarmo, potom si ho už musel platiť. „Keď to zrátam, školné ma vyšlo viac ako 7000 eur. Niekto by mohol povedať, že už dávno som mohol mať auto, ale neboli to peniaze vyhodené do vzduchu,“ prezradil. 

Ak by však dnes mal ešte jednu možnosť, prestúpil by omnoho skôr. „Ak vám nevyjde štúdium na nejakej škole a máte pocit, že to nezvládate ani na tretíkrát, prosím, neskúšajte to, nestojí vám to za ten čas,“ skonštatoval.

Popri škole doposiaľ nepracoval na trvalý pracovný pomer, zväčša vždy robil na dohodu. Už dvanásť rokov žije na internáte. „Internát sa stal mojím druhým domovom. Keď ukončím štúdium, bude mi za týmto vysokoškolským mestom smutno,“ uzavrel Ján Šutý.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 15:00