Vláda sa zatiaľ nechystá obmedziť cestovanie na dovolenkyBrainee.sk
StoryEditor

Zasadal krízový štáb. Zmenia sa podmienky cestovania do zahraničia a na hraniciach?

TASR17.06.2021., 15:49h
 Na Slovensku stále prevláda alfa variant nového koronavírusu, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný vo Veľkej Británii. Ukázali to májové výsledky sekvenovania vzoriek pozitívnych na nový koronavírus.
Lajkuj Brainee.sk na

"Pozorne sledujte, čo máte urobiť po návrate a spravte to,“ dodal Vladimír Lengvarský po krízovom štábe. Potvrdil, že chcú ľudí motivovať očkovať sa aj peniazmi. „Je v hre plošné odmeňovanie tých, ktorí by sa dali zaočkovať, alebo nejaká lotéria.“

"Odporúčame, aby ľudia cestovali vlastnými autami a aby sledovali každý deň situáciu," povedal Krčméry.

Ústredný krízový štáb sa nedohodol na žiadnych konkrétnych opatreniach proti novým variantom. Do pondelka majú jednotlivé ministerstvá prísť s konkrétnymi návrhmi, ako chrániť Slovensko pred ďalšou vlnou koronavírusu, oznámil minister vnútra Roman Mikulec. Apeluje na ľudí, aby počas leta zostali na Slovensku.     

„V princípe ide o to, aby sme získali lepší prehľad o ľuďoch, ktorí sa vracajú z rôznych krajín,“ načrtol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Hovorí napríklad o kontrolách na hraniciach, ale aj lepšej možnosti trasovania v rámci prípravy na tretiu vlnu. Témou rokovania bol aj výskyt delta variantu.

„Súčasne bude dôležitou úlohou informovať obyvateľov, že jedinou slobodou je vakcinácia, pretože záujem o očkovanie v súčasnosti stagnuje,“ doplnil Lengvarský. Občania by mali byť tiež informovaní o potrebe online registrácie cez eHranicu a o tom, za akých podmienok možno cestovať.

Vláda sa zatiaľ nechystá obmedziť cestovanie na dovolenky Vláda sa zatiaľ nechystá obmedziť cestovanie na dovolenky TASR

Celkovo sa úspešne osekvenovalo 955 vzoriek. Alfa variant bol dokázaný v 878 prípadoch, čo je takmer 92 percent zo skúmaných vzoriek. Beta variant, prvýkrát zaznamenaný v Južnej Afrike, sa objavil v dvoch prípadoch. "Delta variant, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v Indii, nebol potvrdený vo vyšetrovaných májových pozitívnych vzorkách," zdôraznil hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas.

V piatich prípadoch boli identifikované ostatné varianty, pričom v troch vzorkách išlo o variant, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v Kolumbii. Do sekvenovania sa zapojili Úrad verejného zdravotníctva SR, Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied a Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 02:47