TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kde je tých pol milióna Slovákov? Na očkovanie Sputnikom sa zatiaľ prihlásilo asi 3000 záujemcov

TASR02.06.2021., 14:33h
Na očkovanie vakcínou Sputnik V zatiaľ evidujú asi 3000 záujemcov. V stredu o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Potvrdil, že 200.000 kusov dodaných vakcín už zaplatili.
Lajkuj Brainee.sk na

Sputnik sa má na Slovensku používať na základe upraveného povolenia Lengvarského predchodcu Mareka Krajčího (OĽANO). Prihlasovanie na očkovanie neregistrovaným Sputnikom V spustili v utorok.

Očkovať by sa malo dať v Lučenci, Bratislave, Michalovciach, Nových Zámkoch, Humennom, Bojniciach, Piešťanoch či Žiline. Prvá osoba má byť zaočkovaná v pondelok 7. júna.

Očkovanie vakcínami Johnson & Johnson sa malo spustiť v máji

Vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson sa na Slovensku zatiaľ neočkuje, hoci Ministerstvo zdravotníctva SR avizovalo, že sa má začať ešte v máji. Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová, aktuálne je na sklade približne 19.000 dávok týchto očkovacích látok.

„Najväčšie dodávky tejto vakcíny očakávame v treťom a štvrtom kvartáli tohto roka,“ povedala s tým, že touto jednodávkovou vakcínou sa primárne bude očkovať prostredníctvom výjazdových očkovacích tímov.
MZ SR plánuje o jej použití informovať v predstihu predtým, ako bude táto vakcína nasadená do terénu.

TASR/Martin Baumann

Pri vakcíne od Sinovac sa čaká na rozhodnutie EMA

To, či Slovensko v rámci očkovania proti novému koronavírusu využije aj čínsku vakcínu od spoločnosti Sinovac Biotech, záleží od jej schválenia Európskou liekovou agentúrou (EMA). Pre TASR to v stredu po rokovaní vlády povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková pre TASR uviedla, že vakcína sa nachádza v procese priebežného posudzovania, tzv. rolling review zo strany EMA od 4. mája. Priblížila, že ide zatiaľ o poslednú vakcínu zaradenú do rolling review. „Okrem nej sa v procese nachádzajú vakcíny od spoločností CureVac, Novavax a vakcína Sputnik V,“ uviedla.

Sinovac Sinovac Reuters

​Podľa ŠÚKL nateraz nie je známe, kedy by vakcína mohla byť registrovaná, keďže proces priebežného hodnotenia závisí najmä od toho, ako rýchlo a v akej kvalite dodáva žiadateľ potrebné informácie o kvalite, účinnosti a bezpečnosti vakcíny.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok (1. 6.) schválila na núdzové použitie vakcínu vyrábanú čínskou spoločnosťou Sinovac Biotech. Vakcína CoronaVac sa stala v poradí druhou vakcínou čínskej výroby, ktorú WHO schválila na očkovanie proti chorobe COVID-19.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 23:43