Harry Norman Realtors
StoryEditor

Slováci sa pripravujú na najhoršie. Podzemné kryty idú na dračku

som06.03.2022., 10:00h
Ruská invázia na Ukrajine zvýšila dopyt po podzemných krytoch na Slovensku. Najlacnejší podzemný betónový kryt od výrobcu z Oravy vyjde na 30-tisíc eur.
Lajkuj Brainee.sk na

V susednej krajine sa odohráva vojna, s akou mnohé generácie Slovákov vo svojej blízkosti nikdy neprišli do kontaktu. Slováci hľadajú spôsoby, ako v prípade vojny prežiť - jednou z nich sú bunkre, kde by prečkali to najhoršie.

Výrobca podzemných krytov na Slovensku Alojz Gočal pre Brainee hovorí, že ľudia mali zvýšený záujem o podzemné kryty už od začiatku roka, záujem každým dňom vojny stúpa. „Dopyt sa zvýšil posledné dni niekoľkonásobne, aj keď sa to začalo zvyšovať už od začiatku roka.“ 

Odolá aj atómovému výbuchu

Podľa Gočalových slov ich kryty umožňujú prežiť ľuďom najhoršie katastrofy v bezpečí, vrátane atómového výbuchu. „Momentálne sa nám predlžujú dodacie lehoty,“ hovorí s tým, že dodacia doba by mala byť do dvoch mesiacov. Najjednoduchší betónový bunker vychádza do 30-tisíc eur.

„BK1 je náš najmenší kryt s rozmermi 2,4m x 2,4m x 3,6m (šírka x výška x dĺžka). Kryt, ktorý zabezpečí prežitie dvoch ľudí a je schopný okrem iného uskladniť potravinové zásoby pre celé osadenstvo na pol roka vypočítane na základe vyhlášky MV o ochranných úkrytoch a FEMA odporúčaní," ozrejmuje. Tento kryt obsahuje dvojposchodovú posteľ s matracom, kuchynský pult, malý liehový sporák, nerezové umývadlo, kuchynské police, vodnú pumpu, prítok čerstvej vody, kompostovací záchod, sprchu, vzduchový filtračný systém, 12V LED osvetlenie, solárny panel s batériou.

Plynotesné kryty na Slovensku

Slovensko má 1500 plynotesných krytov. Jedna štvrtina z nich sa nachádza v hlavnom meste. Všetky na Slovensku dokážu v jednom momente poskytnúť útočisko pre 250-tisíc ľudí.

Vojenské bunkre na predaj a izba v atómovom kryte na prenájom

O zvyšujúcom sa dopyte po krytoch a bunkroch svedčí aj zvýšená ponuka na inzerčných stránkach aj ich narastajúca cena. Je medzi nimi vojenský bunker v pôvodnom stave, ktorý sa nachádza v Devínskej Novej Vsi.

Kým obdobný kryt sa pohyboval v cenových reláciách do 10-tisíc eur, dnes si zaň pýtajú 32-tisíc. Nachádza sa iba 800 metrov od Rakúskej hranice pri ceste a blízko železničnej zastávky Devínske jazero a blízko cyklotrasy. Bol vybudovaný v tridsiatych rokoch, ide o  tzv. "řopík".

Bazos.sk

​Bunker je podľa inzerátu prispôsobený na bývanie (drevená posteľ, police, ... ) aktuálne využívaný ako pivnica. Má dve strieľne a dva otvory na periskopy, ktoré sa dajú prerobiť na komín pre krb. Je možné používať ho ako pivnicu aj sklad. Bez prívodu vody, kanalizácie a elektriny.

Řopík majú na predaj aj v lese pri Stupave. Jeho cena na je 5000 eur.

Top Reality

​Na inzerčnej stránke sa objavila aj nezvyčajná ponuka prenájmu izby v štvorlôžkovom atómovom kryte v Bardejove. "Cena na mesiac prenájmu 4000€ v cene elektrika a úžitková voda na osobnú hygienu. Zásoby jedla nie sú v cene. Príplatkové služby: Internet (Starlink), Netflix, HBO GO + 500€/osoba/mesiac. Cena je pevná. Nezjednávam!" Píše sa v inzeráte.

Bazos.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 12:47