Instagram/sexualnavychova, TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Baby zo Sexošky vystúpili v europarlamente: Máme pocit, že sa vraciame v čase. Bojíme sa, že skončíme ako Poľsko

pc19.10.2021., 12:00h
Sme otvorené, prijímajúce osoby, ktoré podporujú ženy a nesnažia sa ich vrátiť do stredoveku, hovoria autorky podcastu Sexuálna výchova.
Lajkuj Brainee.sk na

Myšlienka podcastu Sexuálna výchova vznikla pred vyše rokom. Michaela Chrkavá a Valéria Frázová za ten čas stihli nahrať viac ako 40 epizód podcastov, nakrútili takmer dvadsať videí a majú rôzne spolupráce. Prednedávnom ich Európsky parlament pozval diskutovať o tom, prečo je sexuálna výchova dôležitá. 

Padli zaujímavé otázky 

Baby sa na vlastné oči presvedčili, že téma sexuálnej výchovy je problémom vo viacerých krajinách. „Aj na našej panelovej diskusii sme sa dozvedeli, že v niektorých krajinách majú sexuálnu výchovu, no myslíme si, že budú pravdepodobne pokryté len základy. Je to skutočne obsiahla téma, ktorá si zaslúži viac pozornosti,“ prezradila pre portál Brainee Michaela.

Autorky podcastu Sexuálna výchova sa rozprávali s Poliakmi, Nemcami či Írmi. „Všetci pociťujú v tejto oblasti veľké nedostatky vo vzdelávaní, ale aj neprimerané sprísňovanie a zákazy, ktoré sú krokom vzad,“ dodala Valéria.

​Počas diskusie s názvom Why sex education matters padlo množstvo otázok. Mladých zaujímalo, ako dostať sexuálnu výchovu do škôl, ako sa môžu angažovať ako jednotlivci, čo by mali robiť proti sprísneniam politikov, ale aj to, ako vysvetliť rovesníkom, že si nevážia sexuálnu výchovu, ktorú majú na školách. To bolo predovšetkým v prípade Španielov.  

V Štrasburgu mali pocit zadosťučinenia 

Predtým, než odišli diskutovať do Štrasburgu, uviedli na Instagrame, že zatiaľ čo slovenský parlament si ich berie do úst, v európskom ich chcú vypočuť na vlastné uši. „Sme ešte stále veľmi konzervatívny a skostnatený národ. V Štrasburgu nás veľmi prekvapil záujem mladých zo všetkých krajín o tieto témy. Mali sme tam pocit zadosťučinenia, že robíme niečo dôležité,“ objasnila Miška s tým, že na Slovensku je ich práca ešte stále často spochybňovaná. 

Vala zas hovorí o tom, že parlament je odrazom našich občanov. „Slovenský parlament sa ohradil voči projektu SOWA Tour, ktorého sme mali byť súčasťou. Taktiež zamenil našu účasť na školách s tým, že by sexuálnu výchovu mal vyučovať Fero Joke. Ukazuje sa, že je počuť tých, čo najviac kričia, ale nemusia mať nevyhnutne pravdu,“ doplnila.

​Z aktuálnej situácie v súvislosti s návrhom zákona o pomoci tehotným ženám sú podľa ich slov zhrozené. „Absolútne sa nestotožňujeme s akýmkoľvek pokusom o obmedzenie ľudských práv žien. Máme pocit, že sa vraciame v čase a veľmi sa bojíme, že skončíme ako Poľsko,“ skonštatovala Miška. „Zo ženského tela sa stal nástroj politickej moci. Namiesto toho, aby sa robili efektívne zmeny, ktoré ženám pomôžu, sa robí presný opak a sťažuje sa nám už sama o sebe dosť ťažká situácia. Všetci máme právo mať možnosť voľby a slobodne sa rozhodovať o tom, čo chceme a nechceme,“ uviedla Vala. 

Chcú vystúpiť aj v slovenskom parlamente 

Baby v podcastoch otvorene hovoria o všeličom, dokonca aj o výbere sexuálnych hračiek. Pozývajú si však aj hostí z rôznych oblastí. Vala uvažovala o tom, že by si do podcastu pozvali Annu Záborskú, jednu z predkladateliek návrhu zákona o pomoci tehotným ženám. „Po vzhliadnutí viacerých rozhovorov musím povedať, že sa mi s ňou nikdy nepretnú názory a všetko, čo chcela, už povedala. Nemyslím si, že je potrebné dávať jej ďalší priestor na našej platforme. My sme otvorené, prijímajúce osoby, ktoré ženy podporujú a nesnažia sa ich vrátiť do stredoveku,“ povedala Vala. Miška zas dodala že si nemyslia, že by Anna Záborská prijala ich pozvanie a taktiež nie sú politické diskutérky, ktoré by zvládli takúto debatu s nadhľadom.

Autorky podcastu Sexuálna výchova taktiež prehovorili o tom, že by rady vystúpili aj v slovenskom parlamente, ak by ich tam zavolali. Povedali by tam to isté, čo v Európskom parlamente. „Určite by sme spomenuli dôležitosť inkluzívnej sexuálnej výchovy, ku ktorej si zaslúžia prístup všetci bez rozdielu. A rovnako potrebu vzdelávania mladých v oblasti bezpečného a zdravého sexu, budovania zdravých vzťahov a intimity, pretože zaradenie sexuálnej výchovy určite patrí do učebných osnov na základných a stredných školách,“ uzatvorili.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 04:13