pexels.com
StoryEditor

Ušetri, optimalizuj, investuj. Aj ako študent vieš svoje peniaze zveľadiť, prinášame užitočné tipy

bed14.10.2021., 10:00h
Hovorí sa, že nie je umenie zarobiť, ale ušetriť a investovať. O svoje peniaze sa môžeš starať aj keď máš pocit, že tvoj príjem nie je vysoký. Prinášame ti zopár skutočne dobrých rád, ako byť „investor“ a stále pritom chodiť do školy.
Lajkuj Brainee.sk na

Článok vznikol v spolupráci s ČSOB bankou.

Sme generácia, ktorá môže zmeniť spoločnosť a svet. A to doslova. O mladých mileniáloch sa hovorí ako o poslednej možnej generácii, ktorá dokáže aspoň spomaliť globálne otepľovanie či zmeniť svoje správanie v spojitosti s ekologickým štýlom života.

Všetko je však o mindsete jednotlivca. Svoju budúcnosť máš v rukách pevnejšie, ako tvoji rodičia či starí rodičia.

Môžeš cestovať, spoznávať kultúry, zachraňovať planétu. Nezabúdaj, že žiješ v krajine, kde splachujeme čistou vodou. Ak si čo-to pocestoval uznáš, že máme skutočne šťastie. Je na tebe, ako budú vyzerať tvoje dni a budúcnosť.

Povedzme si na rovinu – aj na zmeny potrebuješ peniaze. A nejde to zo dňa na deň. Prinášame ti niekoľko zaručených tipov, ako aj z vreckového či z brigád ušetríš peniaze, ktoré môžeš investovať. A to nie je všetko.

Prezradíme ti meno banky, ktorá ťa za rozhodnutie veriť v ekologickú budúcnosť odmení.

pexels.com

Informovanosť

Aj keď sa chystáš do neznámej krajiny, robíš si prieskum. Kde je najviac cool airbnb, kde si dáš instagramový streetfood, kde ti spravia populárny drink, ktorá stena je najfotogenickejšia. Ak chceš skutočne vedieť, kde tvoje peniaze idú a kotúľajú sa, všetko si podrobne zapisuj. Aspoň dva mesiace si veď presný zoznam – koľko míňaš na jedlo, na párty život, na knihy, oblečenie. Možno ťa tie sumy prekvapia. Je to však prvý krok k tomu, aby si vedel menežovať svoje peniaze. Nezabúdaj ani na drobnosti ako lístok na električku či sprepitné v obľúbenej kaviarni.

Buď k sebe úprimný

Keď raz nemáš na ďalšiu food donášku, tak nemáš. Nie je hanba povedať kamošom, že je koniec mesiaca, a ty si nemôžeš dovoliť zaplatiť 15 eur vstupné do podniku, v ktorom minieš ďalšie peniaze. Možno to bude pár mesiacov nepríjemné, ale disciplína a úprimnosť sú pilierom budovania majetku. A finančná gramotnosť je aj o tom, aby si si o pár mesiacov mohol bez najmenších výčitiek dovoliť fancy večeru či handry.

ČSOB banka

​Zlatá rezerva

Povedzme, že tvoj mesačný príjem z brigády či prípadnej podpory od rodičov 300 eur mesačne. Ak si odložíš 10% z tejto sumy, na konci roka akoby si dostal trinásty plat. Aj s osobnostnou odmenou. Chcel by si raz ročne nájsť v pokladničke 360 eur? Ja určite! Ale pozor – nespoliehaj sa na šťastie. 10% z príjmu si odlož v momente, keď ti pípnu peniaze na účte. To ber ako fakt dobrú radu zdarma... A nespoliehaj sa na pokladničku. Druhá dobrá rada zdarma.

Do vankúša to už nejde

Ruku hore, koho babka sa pri každej návšteve vytratila do spálne a zrazu prišla s päťeurovkou. Možno by si oči vyočila keby počula, že dnes sa platí hodinkami a mobilom. Na niekdajšie sci-fi sme si zvykli veľmi rýchlo. Na základné veci však občas zabúdame. Banky, rôzne investičné fondy a účty. Kto by sa v tom vyznal? Vlastne sa ani nejak podrobne nemusíš. Zapamätaj si len jeden názov – FUN účet. Spomínaš na hypotetických 360 eur? A čo keby sme ti povedali, že ich môže byť 405?

pexels.com

Vykroč s dobou

Môžeme ti tu vravieť o budúcnosti, keď málokto vie naplno využívať prítomnosť. Existuje napríklad účet v banke, ktorý ťa nakopne nielen investovať, ale s ním aj hneď zarobíš či ukážeš, ako veľmi veríš v lepší svet a budúcnosť.

Po založení FUN účtu v ČSOB banke dostaneš 30 eur po tom, ako sa prihlásiš do SmartBankingu – čo by si vlastne spravil za každých okolností. Potom si pár klikmi vyber fond, do ktorého si budeš trvalým príkazom raz mesačne odkladať sumu minimálne 15 eur. Po troch mesiacoch ti banka zašle ďalších 15 eur.

Len tak. Lebo veríš v lepšiu budúcnosť a rozhodol si sa začať s investovaním. Na výber máš desať fondov, medzi nimi aj zodpovedné, napríklad môžeš investovať do vody. Čítaš správne.

Môžeš svoje investície presunúť do priemyselných a technologických spoločností, či do spoločností pôsobiacich v oblasti úpravy vody. Pretože nie je frajerina minúť prachy za pár dní, ale pochváliť sa kamošom, že si od osemnástich investor.

Investovať, samozrejme, môžeš, aj keď už máš účet v ČSOB banke. Taktiež po splnení jednoduchých podmienok získaš od banky príspevok na investovanie.

pexels.com

Rozmýšľaj

Našťastie sa spoločnosť mení – ak ideš po meste s plastovou fľašou vody, či podobnú opachu vytiahneš v škole, určite sa na teba zopár ľudí pozrie vyčítavo. Skúsme sa však na chvíľu odosobniť od (v niektorých prípadoch) totálnej zbytočnosti plastov. Jedna fľaša čistej vody či minerálky stojí euro. Stačí, že si také fľaše kúpiš tri týždenne.

Vieš, koľko ťa to vyjde ročne? 144 eur. Pritom na Slovensku takmer všade tečie z kohútikov pitná čistá voda. Také šťastie my tu v našej malej krajine máme. Ak náhodou voda nie je pitná, ale len úžitková, v drvivej väčšine prípadov je to viditeľne označené. A teda pred tým, ako vyjdeš z domu či rozhodneš si niečo kúpiť, rozmýšľaj. Či to nemôžeš mať zadarmo, alebo lacnejšie.

Nákupný zoznam

Koľkokrát si počul mamu z kuchyne kričať: Došla šunka! Pripíšte to niekto na zoznam! Môžeš pokojne využiť rôzne free aplikácie či obyčajné poznámky, ale už včera bolo neskoro a mal si písať nákupné zoznamy. Po prvé: Na nič by si nezabudol. Po druhé: Mal by si prehľad, koľko plátenných tašiek si máš do obchodu brať. Po tretie: Budeš mať v chladničke a potravinovej skrinke veci, ktoré máš naozaj rád. Po štvrté: Dobrý pocit. Dobrý pocit z toho, že nevyhadzuješ jedlo, že si menežuješ domácnosť a tým aj šetríš svoje vlastné peniaze.

S investíciou do fondu je spojené aj riziko. Tento materiál je reklamný materiál Československej obchodnej banky, a.s. Viac na www.csob.sk v časti Fondy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:39