HerečkaTwitter/GR44
StoryEditor

Scullyovej efekt alebo ako silné ženské postavy emancipovali mužský svet

kov19.03.2022., 11:00h
Podľa výskumu jav známy ako Scullyovej efekt skutočne existuje.
Lajkuj Brainee.sk na

Pre mnohé ženy, ktoré vyrastali v deväťdesiatych rokoch bola agentka Scullyová vzorom. Niet sa čomu diviť, hrdinka kultového seriálu Akty X bola inteligentná, odvážna, no hlavne sa presadila vo svete vedy a FBI, kde dovtedy hrali prím najmä muži.

Spolu s agentom Mulderom riešili tajomné prípady, ktoré sa FBI nepodarilo vyšetriť klasickými vyšetrovacími postupmi. Aj keď väčšinou išlo o paranormálne či mimozemské javy, agentka Scullyová bola obvykle racionálnejšou časťou tímu, a snažila sa vždy nájsť vedecké vysvetlenia.

Scullyovej efekt

Seriál sa teší veľkej obľube aj dnes, roky po ukončení svojho natáčania, no zaujímavosťou je, že jeho vplyv vyzerá byť väčší, ako sme si mysleli. Informuje organizácia Global Citizen.

Inštitút Geena Davis Institute on Gender in Media totiž na vzorke 2021 žien skúmal, či má pozeranie seriálu nejaký vplyv na to, že sa ženy rozhodnú pre prácu v oblasti vedy, technológií, inžinierstva a matematiky, a aký majú k týmto odvetviam vzťah.

Výsledky ukázali, že ženy, ktoré pravidelne pozerali Akty X mali o 50 percent vyššiu pravdepodobnosť, že sa budú neskôr zaujímať o prácu v oblasti vedy, techniky, inžinierstva a matematiky (STEM ).

Takmer všetky opýtané ženy, ktoré poznali hlavnú postavu seriálu, lekárku a agentku FBI  Scullyovú, uviedli, že je vzorom pre dievčatá a ženy. A takmer dve tretiny pripisovali Scullyovej zásluhy v tom, že zvýšila ich vieru v dôležitosť vedy a techniky.

To, že ide o fiktívnu postavu stavia tieto fakty do ešte pozoruhodnejšieho svetla. Až 53 percent žien súhlasilo s tvrdením, že by svojim dcéram či vnučkám odporučilo študovať uvedené odbory.

Zistenia štúdie potvrdili to, v čo verilo množstvo fanúšikov už dávno predtým. Množstvo žien sa skrátka začalo zaujímať o vedu práve kvôli Scullyovej, ktorú bravúrne stvárnila herečka Gillian Anderson.

„Neustále sme dostávali veľa listov od dievčat, ktoré išli do sveta medicíny alebo do sveta vedy či FBI. Popisovali v nich to, že práve moja postava ich inšpirovala. Prekvapilo ma to, no bola som neskutočne hrdá," vyjadrila sa k tejto téme Gilian Anderson, ktorá momentálne búra trochu iné, no rovnako závažné stereotypy v seriáli Sex Education.

Aj keď je vplyv Dany Scullyovej veľký, samozrejme nie je jedinou postavou, ktorá zohrala dôležitú úlohu v emancipácii žien.

Lisa Simpson

Ak si si myslel, že najinteligentnejšia postava z rodiny Simpsonovcov nemala žiaden vplyv na emancipáciu mladých žien či dievčat, si na vážnom omyle.

Líza je totiž veľmi inteligentné dievča, jej IQ je 159. Jej najväčším koníčkom je hra na saxofón, má rada predovšetkým jazz a blues. Okrem toho je aj feministka a vegetariánka.

Lisa sa rada zaoberá historickými, filozofickými alebo vedeckými problémami. Rada sa učí a snaží sa recyklovať odpad, plus ju celkovo trápia environmentálne problémy. Nepripomína ti to niečo?

Áno, je to tak. Viacero generácii žien, ktoré na populárnom seriáli vyrástli si z neho niečo určite odniesli.

Ellen Ripley

Jedna z najtvrdších ženských hrdiniek v histórii kinematografie, hlavná hrdinka slávneho hororového sci-fi Votrelec, v našom zozname určite nemôže chýbať. 

Statočná aj krásna Ellen Ripleyová sa v kultovej snímke ukázala byť schopnejšou a ráznejšou, než akýkoľvek vo filme predstavený chlap. Možno aj preto má dodnes zástupy fanúšikov.

Hermiona Granger

Literárna aj filmová postava 7-dielnej ságy o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorú si zamilovali davy ľudí po celom svete. Hermiona je jedna z hlavných hrdinov a tiež študentkou čarodejníckej školy Rokfort. 

Vyniká svojou inteligenciou, odvahou a priateľskou povahou. O tom, že táto postava v brilantnom podaní Emmy Watson, bola a stále aj je pre množstvo mladých dievčat či žien vzorom, niet pochýb.

Za povšimnutie určite stojí aj postava novinárky Lois Lane z komixu Superman, Dr. Brennanová zo seriálu Kosti, Trinity zo ságy Matrix a mnoho ďalších.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 09:06