Wikimedia/Pierre Mignard,Jean-Marc Nattier - Kunsthistorisches Museum Wien, Bilddatenbank.
StoryEditor

Lesbický škandál na habsburskom dvore či tajomný denník. Aj medzi šľachtou boli LGBTQ ľudia

som01.10.2021., 12:00h
Príbehy lásky členov kráľovských rodín či šľachty sú plné drámy, vášne a nečakaných zvratov. Preto sa nemôžeme čudovať, že sa nejeden ľúbostný príbeh z kráľovského dvora dočkal svojho filmového spracovania. Medzi najdramatickejšie patria osudy ľudí, ktorí svojou sexuálnou orientáciou vyvolávali rozruch a ich milostné pomery s proťajškom rovnakého pohlavia boli verejným tajomstvom.
Lajkuj Brainee.sk na

Najmilšia dcéra Márie Terézie Mária Kristína spolu so svojou švagrinou Izbelou Bourbónskou spôsobili najväčší lesbický škandál v habsburských dejinách. Denníky vnuka cára Mikuláša I., ruského veľkokniežaťa Konstantina Konstantinoviča Romanova, skrývali obrovské tajomstvo – napriek tomu, že bol otcom deviatich detí, rád chodil do nevestincov, v ktorých ho obšťastňovali muži. To je len malá ukážka toho, čo ťa čaká v najbližších riadkoch.

Filip I. Orleánsky, (1640-1701)

Wikimedia/Michel Corneille the Elder

​​Mladší brat Ľudovíta XIV. (Kráľa Slnko) Filip I. Bourbonský, vojvoda orleánsky, známy aj ako Monsieur, bol homosexuál a netajil to. Filip bol od začiatku považovaný za veľmi zvláštnu, originálnu a svojbytnú osobnosť. Už ako malé dieťa si veľmi potrpel na vkusnom a elegantnom oblečení, rád sa krášlil, líčil a pudroval a postupne z neho vyrastal až nápadne jemný a zženštilý chlapec. Povahovo i výzorom bol pravým opakom svojho staršieho brata.

Filip bol prvým mecenášom Molièra a jeho divadelnej spoločnosti. Vďaka jeho podpore sa Molière mohol stretnúť s kráľom, ktorý potom náležite odmenil jeho mimoriadny talent. Filip tiež vlastnil rozsiahle zbierky obrazov, drahokamov a šperkov. Hoci sa na kráľovskom dvore preslávil radom homosexuálnych škandálov, prejavoval aj mimoriadnu zbožnosť a nechýbal na žiadnom kázaní. Dokonca zbieral ružence.

Napriek svojej otvorenej homosexualite bol dvakrát ženatý. Jeho prvou ženou bola Henrietta Anna Stuartová.

Neskôr sa oženil s falckou princeznou Alžbetou Šarlotou, bol otcom piatich detí. Jeho skutočnou láskou bol o tri roky mladší muž - známy právnik Philipe de Lorraine – ich príbeh bol jedna z dejových línii televízneho seriálu Versailles.

Mária Kristína Habsbursko-lotrinská (1742– 1798) a Izabela Bourbonská (1741-1763)

​Zo šestnástich detí Márie Terézie toho najviac vieme o synoch Jozefovi II. a Leopoldovi II. a samozrejme o Márii Antoinette. Rakúsko-Uhorská kráľovná však mala pre jednu zo svojich dcér obzvlášť veľkú slabosť.

Maria Kristína sa narodila v deň jej 25 narodenín. Malá Mimi, ako  ju prezývali, bola rozmaznávaná nielen matkou, ale slabosť pre ňu mal aj jej otec František. V detstve to bolo temperamentné a svojhlavá dievčatko. Ako jediná sa smela so súhlasom matky vydať z lásky za syna poľského kráľa Alberta Saského. So zväzkom nesúhlasil jej otec, ale po jeho smrti už pôvabnej princeznej v ceste nestálo nič.

Jej milostný život však nebol úplne jednoliaty a je popretkávaný riadnou dávkou pikantérie. Krásna a ušľachtilá Mária Kristína bola údajne homosexuálne alebo bisexuálne orientovaná. Padla si do oka so ženou jej brata, nasledovníka trónu Jozefa II., s dcérou francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. Izabelou Bourbónskou. Bola rovnako pôvabná ako Mária Kristína – tmavooká, tmavovlasá južanská kráska. Sama Mária Terézia o nej povedala, že je „cnosť a kvalita sama“.

Wikimedia/Jean-Marc Nattier - Kunsthistorisches Museum Wien, Bilddatenbank.

​Ich lásku dokazuje to zachovaná korešpondencia medzi urodzenými ženami. V jednom z nich napísala Izabela Márii Kristíne: „Najväčšiu radosť mám, keď Ťa vidím a môžem byť s Tebou. Milujem ťa na zbláznie, kedy som vedela prečo?“

V ďalšom zas napísala: „Hovorí sa, že deň sa začína Bohom. Deň však začínam myslením na svoju lásku, pretože na ňu myslím neprestajne.“

Mimi k Izabele zaiste cítila zakázanú náklonnosť, avšak zo strany budúcej kráľovnej išlo o obrovskú vášnivú lásku. Izabela Márii Kristin úplne prepadla, trávila dni písaním listov, ktoré jej posielala. Svojho muža Jozefa II. príliš nemilovala a muži pre ňu boli len „neužitočné zvieratá".

V milostných listoch dvoch krásnych žien neboli len prejavy lásky, ale aj erotický podtext. Takto chválila Mimi: „krásne ústa, tak zvláštne, vzrušujúco formovaná prsia“. A tiež v liste s pozdravom „bozkávala Máriin anjelský zadoček“.

Princezná Izbaela bola tak zbláznená do Márie Kristíny, že po nej pomenovala svoju dcéru. Lásku dvoch urodzených žien ukončila až smrť jednej z nich. Izabela tesne po pôrode umrela na epidémiu kiahní. Mária Kristína si vzala Alberta Saského a bola mu vernou a milujúcou manželkou až do smrť.

Ľudovít II. Bavorský  (1845 – 1886)

Kedysi štíhly kráľ sa „prejedol“ do štádia obra. Na jednej z posledných fotografií je s hercom Josefom Kainzom. Kedysi štíhly kráľ sa „prejedol“ do štádia obra. Na jednej z posledných fotografií je s hercom Josefom Kainzom. Wikimedia Commons

​Narodil sa v roku 1864 na predmestí Mníchova a ako 18-ročný musel po smrti otca prevziať vládu v Bavorsku. Bol bratrancom rakúskej cisárovnej Alžbety zvanej Sissi, s ktorou ich okrem fyzickej podoby spája tiež tragický osud.

​Prischla mu prezývka Šialený či Labutí kráľ. Vlády ho zbavili pre údajnú duševnú poruchu 1.  júna 1886, v ten istý deň ho našli utopeného za nejasných okolností v Starnberskom jazere.

Ako píše nemecký germanista a historik Werner Richter v knihe Ľudovít II., kráľ bavorský, napriek neodškriepiteľnému čudáctvu ho nemožno považovať za blázna. Nehovoriac o tom, že „dobroznanie“ o kráľovej duševnej chorobe podpísal von Gudden a ďalší traja psychiatri bez toho, aby panovníka vôbec vyšetrili.

Wikimedia Commons

​​Ľudovít sa nikdy neoženil, hoci sa snažil nájsť svoju kráľovnú. S pribúdajúcimi rokmi dokonca na ženské pokolenie takmer celkom zanevrel, pravdepodobne si totiž stále uvedomoval, že ho priťahuje opačné pohlavie. Napriek tomu, že ženy po ňom túžili a bol veľký fešák, šuškalo sa o jeho homosexualite. Nie sú o nej priame dôkazy, náklonnosť k viacerým mladým mužom, ktorá vyvrcholila „prisvojením“ si mladučkého rakúskeho herca Josefa Kainza niekoľko mesiacov pred svojou smrťou, to naznačuje.

Konstantin Konstantinovič Romanov (1858 -1915)

Bol ruským veľkokniežaťom, vnukom cára Mikuláša I. a pomerne známym básnikom a dramatikom. Písal pod pseudonymom KR (iniciály krstného mena a priezviska). Bol tiež patrónom umenia a dobrým amatérskym klaviristom.

Veľkoknieža Konštantín sa oženil v roku 1884 v Petrohrade s princeznou Alžbetou Sasko-Altenburskou, svojou sesternicou z druhého kolena. Konštantín bol podľa všetkého svojej manželke a deťom oddaný a milujúci otec, aj keď jeho posmrtne uverejnenej denníky ukázali, že tajne vyhľadával mužskú spoločnosť.

Prvé homosexuálne skúsenosti okúsil v cisárskych gardách. Veľkovojvoda však vynaložil veľké úsilie na potlačenie svojich pocitov. KR vo svojom denníku tvrdil, že v rokoch 1893 až 1899 sa držal bokom od toho, čo nazýval svojim „hlavným hriechom“. Napriek tomu, že sa KR narodilo siedme dieťa, stal sa pravidelným návštevníkom niekoľkých mužských nevestincov v Petrohrade. V roku 1904 si do svojho denníka zapísal, že „nariadil svojmu furmanovi ..., aby išiel, a pokračoval pešo okolo kúpeľného domu. Chcel som ísť rovno ... Ale bez toho, aby som sa dostal k mostu. Otočil som sa a vošiel. A tak som sa opäť bez väčšieho boja vzdal svojim skazeným sklonom. "

Juraj, vojvoda z Kentu (1902-1942)

Wikimedia/W. &

​​Bol to pekný, temperamentný mladší brat kráľov Edwarda VIII. a Juraja VI. Nazvime ho princom, o ktorom si nikdy nepočul. Ako piaty v poradí na trón nikdy nepocítil tlak, že by musel dodržiavať prísne kráľovské protokoly. Dňa 12. októbra 1934, krátko pred sobášom so svojou druhou sesternicou, gréckou princeznou Marinou, dostal titul vojvoda z Kentu. Pár mal tri deti: Edwarda, Alexandru a Michaela. Pod dokonalou fasádou však žil úplne iný život.

V Británii sa šírili chýry, že mal pomery s hudobnou hviezdou Jessie Matthewsom, spisovateľkou Cecil Roberts, a anglickým hudobným skladateľom, spevákom, hercom a dramatikom Noëlom Cowardom.  

Taliansky kráľ Umberto II. (1904-1983)

Wikimedia/Tanner

​​Na posledného talianskeho kráľa číhala homofóbna talianska tlač, keďže sa ho fašistická vláda snažila „zdiskreditovať“ ako vládcu. Bol nešťastne ženatý s belgickou kráľovnou Máriou-José, s ktorou mal štyri deti. Medzi jeho milencov – o ktorých mal Mussolini údajne dokumentáciu - patrili taliansky scenárista Luchino Visconti a francúzsky herec Jean Marais. Po hlasovaní talianskej verejnosti o zrušení monarchie vládol iba 34 dní.

Lord Ivar Mountbatten (1963)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ivar (@ivar_mountbatten)

So svojim manželom Jamesom Coyleom sa Mountbatten stal prvým členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý sa ukázal ako otvorene gay, keď oznámil, že chodí s Coylom. Títo dvaja sa vzali v roku 2018 po rozvode Mountbattena s manželkou Lady Penny, s ktorou má tri dcéry. Veľký, veľký, pravnuk kráľovnej Viktórie a prasynovec grófa Mountbattena z Barmy, je kráľovnin bratranec.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 21:22