StoryEditor

ANKETA o vojne na Ukrajine: Neverím všetkému, čo prečítam. K informáciám pristupujem kriticky, hovoria študenti

Dominika Pacigová03.03.2022., 08:00h
Študenti sa podelili o pocity, ktoré prežívali minulý týždeň vo štvrtok ráno, keď sa dozvedeli, že začala vojna na Ukrajine.
Lajkuj Brainee.sk na

Na Mlynoch sme zisťovali, čo študenti prežívali minulý týždeň vo štvrtok ráno, keď sa dozvedeli, že začala vojna na Ukrajine, či sú obozretnejší a overujú si informácie z viacerých zdrojov, a ako pomáhajú. Prehovorila aj Anna, ktorá študuje na Slovensku, no rodinu má na Ukrajine. 

Mysleli na svojich spolužiakov a priateľov z Ukrajiny 

Študenti, s ktorými sme sa rozprávali, boli minulý týždeň vo štvrtok ráno v šoku. „Neveril som, že by to mohlo zájsť až tak ďaleko. Mám kamarátov (z Ukrajiny, pozn. red.), ktorí sú v mojom veku, študujú, chcú žiť a spoznávať svet. Dotklo sa ich to a aj na mňa to dolieha,“ uviedol Milan.

Podobné pocity mal aj Samo. „Nebolo mi všetko jedno. Hneď som si spomenul na spolužiakov, s nejedným z nich som sa rozprával. Táto situácia nie je jednoduchá,“ pridal sa.

Sára sa dozvedela informáciu o vojne na Ukrajine v čase, keď bola na internáte. „Celé doobedie sme sa o tom bavili, boli sme v šoku. Poobede som si však povedala, že je to hrozné, no musíme sa držať ako-tak v pohode, pozitívne myslieť a nejako pomôcť, ak sa dá,“ dodala.

Podpora a solidarita s Ukrajincami 

Tak sa aj stalo. Ľudia z celého sveta organizujú protivojnové protesty, zbierky či chodia pomáhať ako dobrovoľníci na hranice. Peter býva 20 kilometrov od ukrajinských hraníc, ľudia z dediny aktívne pomáhajú. „Naša farmaceutická fakulta bude cez Slovenský spolok študentov farmácie taktiež organizovať zbierku liekov a zdravotníckych pomôcok, ktoré pôjdu na Ukrajinu,“ objasnil.

Anna z Ukrajiny 

Na Mlynoch sme sa rozprávali aj s Annou, študentkou z Ukrajiny. So slzami v očiach spomínala na štvrtkové ráno: „Očakávala som, že sa niečo také môže udiať. Boli sme na to pripravení morálne, ale nikto to nečakal. Zaspala som okolo tretej, o vojne som sa dozvedela z médií. Hneď som rozmýšľala nad tým, čo moja rodina. Pozrela som na mapu a boje boli blízko mojich. Prepadol ma strach, panika. Videla som, že boli online pred pár hodinami, bolo to hrozné.“

Viac sa dozvieš v priloženom videu.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:19