Jenna Ortega je 20-ročná herečka, ktorá sa do povedomia ľudí dostala najmä vďaka seriálu Wednesday.Jenna Ortega/Instagram, Netflix
StoryEditor

Vytvorila choreografiu, ktorá sa stala hitom internetu. Kto je Jenna Ortega a prečo pobláznila online svet?

Nikola Michalkova01.12.2022., 16:00h

Jenna Ortega je americká herečka, ktorej meno sa v poslednej dobe skloňuje často. Svoju popularitu si získala v aktuálne obľúbenom seriáli Wednesday, kde ukázala, aká famózna herečka je. Kto je však Jenna Ortega?

Lajkuj Brainee.sk na

Možno si doteraz o nej doteraz nepočul, ale v súčasnosti ju vidíš takmer všade. Celým internetom sa okrem samotného seriálu šíri ikonická scéna, ktorá pobláznila TikTok. Mladá herečka si získala fanúšikov novým hitom Netflixu, ktorý sleduje množstvo ľudí a stal sa tak najsledovanejším seriálom. Hovorí sa, že v sledovanosti predbehol dokonca aj Stranger Things. Niet sa čomu čudovať, dcéru Morticie a Gomeza Addamsových stvárnila naozaj fantasticky. 

Kto je Jenna Ortega?

Americká herečka sa narodila 27. septembra 2002 v Coachella Valley v Kalifornii. Má päť súrodencov,  mexický a portorický pôvod a jej matka ju v detstve učila po španielsky. Ako mladá, začínajúca herečka pokúšajúca sa preniknúť na filmovú scénu spomínala na ťažkosti pri získavaní rolí najmä pre to, že tvorcovia neboli spokojní s tým, ako vyzerala. „Keďže som Latinoamričanka, nebolo tam pre mňa toľko rolí. Keď som začínala, bolo to ťažké. Neustále som bola odmietaná, pretože som nemala taký vzhľad, po akom túžili. Ale musíte ísť ďalej. Odmietnutia, ktoré som dostala, ma ešte viac motivovali,“ napísala herečka v otvorenej eseji, uvádza sa na portáli Elle. Ako šesťročnú ju objavili vďaka mame, ktorá pridala monológ Ortegy na svoj facebookový profil, kde si ju všimol kamarát, ktorý pracoval vo filmovom priemysle, uvádza sa na portáli Russh. 

Ortega sa však objavila na plátne aj predtým, než sa obliekla do čierneho a zaplietla si dva vrkoče. V tomto roku hrala v piatej časti hororu Scream po boku Jacka Quaida a Courtney Cox, ktorú poznáš zo seriálu Priatelia ako Moniku. V tomto horore si svoju rolu ponechá aj v pripravovanej šiestej časti, ktorá má vyjsť budúci rok. Okrem toho sa v roku 2021 pridala k Maddie Zeigler vo filme The Fallout. 

Jenna sa na plátne objavila aj v minulosti. V roku 2013 bola obsadená vo filme Iron Man 3 a Insidius: Chapter 2. Hviezdila aj v seriáli Jane The Virgin, kde svoju rolu držala päť sérií. Vidieť si ju mohol aj v seriáli You, kde stvárnila Ellie Alves, tvrdohlavú mladú ženu, ktorá si žije svoj život podľa seba. 

Sláva vďaka Wednesday

Samozrejme, nemôžeme si nevšimnúť, že jej sláva sa vyšvihla práve potom, ako bol zverejnený seriál Wednesday. Drží si prvú priečku sledovanosti, čo nie je takým prekvapením. Herečka divákom poskytla naozaj skvelý zážitok. Príprava nebola taká jednoduchá a Ortega sa na ňu musela pripraviť najmä po tej fyzickej stránke. „Bola to najväčšia fyzická premena, akú som doteraz urobila. Ostrihala som si vlasy a prefarbila si ich na čierno,“ povedala pre portál Hollywood Reporter. „Vstúpiť do kože niekoho, kto je trochu výstrednejší a desivejší bolo pre mňa vzrušujúce a určite aj výzvou, najmä s takou milovanou postavou, akou je Wednesday,“ vyjadrila sa aj postave, ktorou nám ponúkla skvelý seriálový zážitok. Okrem toho dvakrát do týždňa absolvovala aj kurz šermovania, ale aj napriek tomu je pochopiteľné, že pri zložitejších šermiarskych pohyboch mala herečka dablérku. Okrem toho sa učila aj hrať na violončelo. 

Vyjadrila sa aj k samotnej spolupráci s režisérom seriálu, Timom Burtonom. „Bola to bláznivá skúsenosť. Mala som šťastie, že som získala príležitosť pracovať s tak ikonickým a zároveň najmilším režisérom,“ hovorí herečka. 

image

Seriál Wednesday pravdepodobne prekonal aj seriál Stranger Things

Matthias Clamer/Netflix

Pre Hollywood Reporter sa vyjadrila, že herectvo zbožňuje a hranie vo filmoch bolo vždy jej cieľom. „Urobím čokoľvek, ale myslím si, že ma zaujímajú indie filmy, pretože milujem dobrý, vášnivý projekt.“

Jenna takisto hovorí, že charakter nikdy neusmievajúceho dievčaťa k nej prišiel úplne prirodzene. „Vždy ma prirovnávali k Wednesday, pretože som veľmi suchá a nemyslím si, že ľudia vedia povedať, či to myslím vážne alebo nie, keď som sarkastická,“ hovorí pre portál Yahoo. Okrem toho hovorí, že rola jej zlepšila držanie tela, keď sa v rámci prípravy snažila napodobniť aj chôdzu Wednesday, aby postave dodala pôvab a typickú autenticitu. 

Ikonický tanec pobláznil svet

Netypické pohyby, posadnutosťou naplnený výraz do dokonale zladenej hudby. Jenna Ortega pre svoju rolu Wednesday vytvorila choreografiu, ktorá sa pravdepodobne zaryje do pamäti každému fanúšikovi seriálu. A kto seriál nepozerá, určite sa k nemu scéna s týmto tancom dostala.

 

Tanec sa objavil v štvrtej epizóde, ktorá dostala názov „Woe What a Night“. Študenti školy Nevermore Academy mali tradičný ples Rave’N Dance, na ktorom si Wednesday zatancovala s Tylerom. Keď začala hrať pieseň „Goo Goo Muck“, znamenalo to jediné. Wednesday predstavila svoj ikonický tanec, fanúšikovia sa pobláznili a TikTok zaplnili ľudia, ktorí tanec napodobňujú. 

Samotná Jenna Ortega v rozhovore pre Netflix priznáva, že sa cítila veľmi neisto, keďže si choreografiu vymýšľala sama. „Vytvorila som choreografiu sama a myslím si, že je veľmi zjavné, že nie som tanečníčka ani choreografka.“ Aj napriek tomu sa tanec stal virálnym po celom internete a pravdepodobne asi neexistuje nikto, kto by scénu nevidel. Jej hereckí kolegovia zdieľajú názor fanúšikov a podľa ich vyjadrení sa im scéna páčila a patrí medzi ich najobľúbenejšie. 

@konni___ Respuesta a @Marily Zazueta Salaz Episodio 1 | esta epica escena no sale de mi mente. 🖤 #wednesdayaddams #wednesday #netflix #addamsfamily #merlinaaddams #jennaortega #wednesdaydance #fypシ #merlina #parati ♬ Goo Goo Muck - The Cramps

Tanec bol inšpirovaný gotickou tematikou. „Inšpiráciu som čerpala z videí gotických detí tancujúcich v 80. rokoch,“ vyjadrila sa v rozhovore pre portál Vulture. Okrem toho zverejnila aj mená umelcov, ktorými sa tiež inšpirovala pri tvorení tanca: Siouxsie Sioux, Bob Fosse’s Rich Man’s Drug, Lisa Loring, Lene Lovich a Denis Lavant. Na výbere piesne spolupracovala s režisérom Timom Burtonom. 

Fanúšikovia si tiež všimli aj jeden detail v istom pohybe, ktorý by mal vzdávať poctu Gomezovi Johnovi Astinovi. Okrem toho, iný fanúšik naznačuje, že Ortega napodobňovala aj originálny pohyb jej charakteru z roku 1960. 

Tim Burton si inú herečku nevie predstaviť

Od režiséra, ktorý režíroval známe filmy, ako napríklad Charlie a jeho továreň na čokoládu, Alica v krajine zázrakov alebo Frankenweenie, sa očakávalo opäť niečo, čo prevalcuje internet. Najmä z dôvodu, že je pre svoje diela špecifický a zapamätateľný. Tim Burton sa pre Jennu rozhodol najmä preto, že dokázala vyjadriť slová aj bez toho, aby ich vyslovila. „Sme veľmi šťastní, že máme Jennu, pretože si nedokážem predstaviť nikoho iného, kto by hral Wednesday,“ vyjadril sa vo videu. Okrem toho si bol výberom Jenny istý, pretože videl jej talent. Ostatní tvorcovia takisto potvrdili, že Ortega bola ich jednoznačná voľba. 

Žmurká či nežmurká?

Fanúšikov okrem jej tanca zaujal aj fakt, že Ortega by v seriáli nemala žmurkať. A majú pravdu. Ako sa sama herečka vyjadrila, spoločne s režisérom sa dohodli, že nebude žmurkať. „V určitom bode počas prvých týždňov natáčania som urobila to, že som nežmurkala. A Tim mi povedal, že nechce, aby som žmurkala,“ povedala Ortega pre portál Yahoo. „Vec sa má tak, že som si ani neuvedomila, že nežmurkám. Stalo sa to, pretože zakaždým, keď sme začali natáčať som si musela zresetovať tvár. Timovi sa veľmi páčil Kubrickov pohľad, pri ktorom hľadím cez obočie. Je to trochu zastrašujúce,“ opisuje. Niekoľkí fanúšikovia si po tejto informácií pravdepodobne pozrú seriál znova, aby sa o tom presvedčili. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 12:16