Matthew PerryReuters/Phil Mccarten
StoryEditor

Predstaviteľ Chandlera pred smrťou prehovoril o závislosti. Mal 2-percentnú šancu na prežitie, denne užíval 55 tabletiek

Miroslav Kamody29.10.2023., 07:47h

Herca závislosť stiahla až na úplné dno. Našťastie sa pozbieral a bol pripravený hovoriť o svojej temnej minulosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizácia - 54-ročný herec Matthew Perry bol väčšine sveta známy ako Chandler Bing z obľúbeného sitcomu Priatelia. Už dlhé roky bolo o ňom známe, že bojoval so závislosťou, o ktorej otvorene hovoril. Podľa jeho vlastných slov z minulosti si dokonca ani nepamätal natáčanie niektorých epizód seriálu.

Hercovo bezvládne telo našli v sobotu v jeho dome v Los Angeles vo vírivke, pričom záchranárom sa ho nepodarilo oživiť, uviedli pre portál TMZ a denník The Los Angeles Times nemenované zdroje z bezpečnostných zložiek. TMZ, ktorý o smrti herca informoval ako prvý, uviedol, že na mieste sa nenašli nijaké dôkazy o násilnej smrti a herec sa zrejme utopil.

image

Zomrel herec Matthew Perry. Milovaný Chandler z Priateľov sa mal utopiť vo vírivke

Pôvodný článok - V najnovšom rozhovore pre Preople sa herec otvorene rozrozprával o svojej minulosti. Zároveň sa rozhodol napísať svoju autobiografiu Friends, Lovers and the Big Terrible Thing, kde do hĺbky hovorí o démonoch, s ktorými bojoval. Kniha vychádza 1. novembra (2022, pozn.) a okrem iného v nej hovorí, že na vrchole svojej závislosti dostal len 2-percentnú šancu na prežitie.

image

Na vlastnej koži: Viac ako rok nepijem alkohol. Čo sa v mojom živote zmenilo?

Ťažké obdobie

Ako prezradil, s vydaním knihy chcel počkať do momentu, kým sa v živote neposunul do bezpečného stavu triezvosti. „Chcel som sa podeliť, až keď som bol pred tým v bezpečí, kým som sa znova dostal na temnú stránku všetkého,” povedal.

„Musel som počkať, kým budem celkom bezpečne triezvy - a preč od aktívnej choroby alkoholizmu a závislosti - aby som to všetko napísal. A hlavné bolo, že som si bol celkom istý, že to ľuďom pomôže,” pokračoval známy herec. Podľa jeho slov sa k nemu už pri obsadení do seriálu Priatelia prikrádala závislosť na alkohole.

image

Matthew Perry v roku 2001 pri nakrúcaní Priateľov.

Profimedia/Profimedia

Myslel si, že to zvládne, „ale keď som mal 34 rokov, mal som naozaj veľa problémov.” Boli však roky, kedy bol aj uprostred závislosti triezvy. „Deviata séria bol rok, kedy som bol triezvy celú cestu. A hádajte, ktorú sezónu som bol nominovaný na najlepšieho herca?” spomína Perry. „Malo mi to niečo povedať.”

Boj o život

Okrem alkoholu totiž vo veľkom užíval aj iné látky. V jednom momente nakrúcania dokonca bral až 55 vicodinov denne. Hneď na úvod knihy herec odhaľuje, že ako 49-ročný takmer prišiel o život potom, čo mu prasklo hrubé črevo kvôli užívaniu opiátov. Lekári zistili, že trpel gastrointestinálnou perforáciou, čo viedlo k tomu, že strávil dva týždne v kóme a päť mesiacov v nemocnici s použitím kolostomického vaku.

image

Prečo mala Phoebe v Priateľoch identické dvojča? Vysvetlenie po rokoch prekvapilo fanúšikov

„Lekári povedali mojej rodine, že mám 2-percentnú šancu na život,“ a dodal: „Nasadili mi niečo, čo sa nazýva ECMO prístroj, ktorý robí všetko dýchanie pre vaše srdce a vaše pľúca. Volá sa to Hail Mary. Nikto to neprežije.“ Dnes je však Perry triezvy, čistý a pripravený podeliť sa so svetom o svoj príbeh. „Momentálne som celkom zdravý chlap,“ dodal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:25