Netflix
StoryEditor

Netflix uviedol príbeh dokonalej podvodníčky. Anna oklamala najbohatšiu newyorskú smotánku

Miroslav Kamody17.02.2022., 15:00h
Tvorcovia projektov Scandal a Bridgerton predstavili novinku, ktorá rozbila trendy na streamovacej platforme.
Lajkuj Brainee.sk na

Streamovaciu platformu Netflix len prednedávnom totálne ovládol dokument o podvodníkovi z Tindru. Príbeh Simona Levieva sa niekoľko dní držal na prvej priečke sledovanosti na Slovensku. Ženy po celom svete pripravil o približne 10-miliónov dolárov. Viac sa o ňom dozvieš v tomto článku.

Pred pár dňami Netflix predstavil ďalší úspešný projekt o dokonalej podvodníčke, ktorá sa nedokázala zmieriť s pomermi, v ktorých vyrastala. Vytvorila si preto novú identitu bohatej nemeckej dedičky a newyorskú smotánku presvedčila o tom, že má 60 miliónov dolárov. Prečítaj si príbeh Anny Sorokin, ktorú svet spoznal ako Annu Delvey.

Z robotníckeho mesta pri Moskve až do New Yorku

Sorokin sa narodila v roku 1991 v Domodedove, satelitnom meste robotníckej triedy juhovýchodne od Moskvy. Jej otec pracoval ako vodič kamiónu, matka vlastnila obchod so zmiešaným tovarom, no neskôr sa stala ženou v domácnosti. Annu jej ruský spolužiak opísal ako vynikajúcu študentku, ktorá sa dokázala rýchlo uraziť.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Haily & Richa (@dimesofcrime)

Keď mala Anna 16 rokov, presťahovali sa do Nemecka, kde mala problémy s učením sa nemčiny. Stalo sa z nej tiché dievča, ktoré neskôr odišlo študovať do Londýna. Pracovala ako stážistka v spoločnosti pre styk s verejnosťou a potom sa presťahovala do Paríža, kde začala stážovať pre francúzsky módny časopis Purple.

V tomto čase sa začala volať Anna Delvey. V lete 2013 odcestovala na New York Fashion Week, kde zistila, že v Spojených štátoch si nájde priateľov ľahšie ako v Paríži. Nechala sa presunúť do pobočky magazínu Purple v New Yorku.

Prvé podvody

Po príchode si vymyslela myšlienku „Anna Delvey Foundation“ – súkromný klub členov a umeleckú nadáciu – a navrhla ju rôznym bohatým členom mestskej spoločenskej scény. Jej návrh zahŕňal prenájom kostola Missions House ako viacúčelového podujatia a umeleckého štúdia.

​V roku 2015 sa Sorokin stretla s Michaelom Xufu Huangom na večeri. V tom čase bol študentom Pennsylvánskej univerzity s plánmi na otvorenie súkromného múzea umenia. Keď sa Sorokin dozvedela, že Huang plánuje zúčastniť sa bienále v Benátkach, spýtal sa ho, či by ho nemohla sprevádzať.

Huang súhlasil a rezervoval let a hotelovú izbu pre Sorokin s tým, že mu to vráti. Po ich návrate do New Yorku sa zdalo, že Sorokin „zabudla“ na dohodu a nezaplatila. Keď sa však Huang v januári 2016 zúčastnil Sorokinovej narodeninovej oslavy v Sadelle's, reštaurácia ho kontaktovala s otázkou, či má jej kontaktné údaje.

Akciu si totiž rezervovala s neplatným číslom kreditnej karty a falošnými kontaktnými údajmi. V tom čase Huang teoretizoval, že Sorokin môže byť podvodníčka, a prinútil ju zaplatiť. Nakoniec bol dlh splatený, ale z Venmo účtu s neznámym menom.

Multimiliónová nemecká dedička

Následne si Anna vytvorila falošnú identitu bohatej nemeckej dedičky. Vytvorila falošné bankové výpisy, ktoré mali ukázať, že mala prístup k približne 60 miliónom eur uloženým na švajčiarskych bankových účtoch. Predložila ich ako súčasť žiadosti o pôžičku vo výške 22 miliónov dolárov do City National Bank.

Tá jej však odmietla poskytnúť úver, keď im neposkytla bankové výpisy potvrdzujúce švajčiarske aktíva, a podala žiadosť o úver v inej spoločnosti, Fortress Investment Group. Fortress súhlasila so zvážením žiadosti, ale iba ak Sorokin zaplatí 100-tisíc dolárov na pokrytie právnych výdavkov súvisiacich so žiadosťou.

​Aby získal tieto peniaze, vrátila sa do City National Bank a presvedčila zamestnanca, aby jej poskytol dočasné prečerpanie tejto sumy pod prísľubom, že bude rýchlo splatená. Výkonný riaditeľ začal mať podozrenie na jej žiadosť kvôli nezrovnalostiam v jej papieroch – napríklad tvrdila, že je nemeckého pôvodu, ale v pase sa uvádzalo, že sa narodila v Rusku.

Keď riaditeľ zariadil overenie jej aktív stretnutím s bankármi vo Švajčiarsku, stiahla žiadosť o pôžičku, aby zabránila ďalšej kontrole. Časť prečerpania, ktorú spoločnosť nevynaložila v rámci procesu, jej bola vrátená. Väčšinu z 55-tisíc dolárov minula na na luxusné oblečenie a pobyty v známych hoteloch.

Darilo sa jej objednávať hotely aj bez uvedenia platobnej karty, takže sa jej vždy podarilo zdržať sa v ňom dostatočne dlho na to, aby spôsobila útratu v tisícoch dolárov. Najvyššiu „sekeru” nechala v hoteli 11 Howard v SoHo, kde dlhovala 30-tisíc dolárov. 

Hotel 11 Howard Wikipedia/Commerz Real

​Počas apríla 2017 Sorokin vložila na účet Citibank podvodné šeky v hodnote 160-tisíc dolárov, z ktorých sa jej podarilo získať použiteľné prostriedky vo výške 70-tisíc. O podobný podvod sa dokonca pokúsila aj v Marrákeši. Keď sa vrátila, opäť sa snažila podvodmi získať peniaze aj pobyty v hoteloch.

Zatknutie a súd

Niektoré z nich voči nej stihli vzniesť obvinenia. V tom čase ju už nezávisle vyšetrovala aj okresná prokuratúra Manhattan pre prípady bankových podvodov. Sorokin bola zatknutá 3. októbra 2017. V tom čase bývala v Passages Malibu, zariadení na liečbu závislostí v okrese Los Angeles v Kalifornii.

Policajt McCaffrey nechal Rachel Williams, Anninu bývalú priateľku, dohodnúť obedové stretnutie v reštaurácii neďaleko zariadenia, aby ju presvedčila, nech odíde. Keď Sorokin opustila zariadenie, zatkli ju policajti z policajného oddelenia v Los Angeles.

Anna odmietla pôvodnú dohodu o vine a treste, ktorá ponúkala tri až deväť rokov väzenia. Jej obhajca zabezpečil profesionálneho stylistu, aby sa postaral o oblečenie pre jej súdne vystúpenia, pričom uviedol, že „je nevyhnutné, aby sa Anna na súdny proces vhodne obliekla“.

Prokurátor v odpovedi uviedol, že Sorokin „prejavila väčší záujem o svoj odev než o emócie tých, ktorým ublížila“ a zdalo sa, že sa „vyžíva v ťažkej situácii svojich obetí“. Anna sa dokonca odmietla dostaviť vo väzenskom oblečení.

25. apríla 2019, po dvojdňovom rokovaní, ju porota uznala vinnou z ôsmich obvinení, vrátane veľkej krádeže v druhom stupni, pokusu o veľkú krádež a krádeže služieb. Nevinnou bola uznaná v dvoch ďalších obvineniach - z pokusu o veľkú krádež prvého stupňa (v súvislosti s pôvodnou žiadosťou o pôžičku od City National Bank) a z krádeže v druhom stupni (v súvislosti s údajnou krádežou 62-tisíc dolárov od Rachel Williams v Marakéši).

Záber zo seriálu Inventing Anna Netflix

Odsúdenie a mecenáš Netflix

9. mája 2019 bola odsúdená na 4 až 12 rokov v štátnom väzení. Okrem toho musela zaplatiť pokutu 24-tisíc dolárov a bola jej nariadená reštitúcia vo výške približne 199-tisíc dolárov. Sorokin bola prepustená z väzenia 11. februára 2021. V marci 2021 ju Imigračné a colné orgány vzali späť do väzby za prekročenie dĺžky platnosti víz.

Od 2. apríla 2021 bola zadržiavaná vo väznici v okrese New Jersey a čakala na deportáciu do Nemecka. 28. septembra bola stále vo väzbe. Sorokin medzitým dostala od Netflixu 320-tisíc dolárov za sfilmovanie svojho životného príbehu. Sumu použila na vyplatenie plnej náhrady svojim obetiam.

Miniséria dostala názov Inventing Anna a svojej premiéry sa dočkala 11. februára. Odvtedy sa drží na vrchole trendov streamovacej platformy. Stvárnila ju Julia Garner (Ozark), ktorá sa v rámci prípravy rozhodla navštíviť skutočnú Annu vo väzení – no zistila, že je tajná a nejasná. „Anna ani sama seba nepozná a je naozaj ťažké hrať niekoho, kto sa nepozná,“ povedala Garner pre Rolling Stone.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:37