Screenshot Netflix
StoryEditor

Kradne, nemá vkus a bojí sa deportácie. Ukrajina kritizuje seriál Emily in Paris za urážlivé zobrazenie Ukrajinky

som03.01.2022., 14:00h
Na obľúbený seriál Emily in Paris z dielne Netflixu sa valí vlna kritiky z Ukrajiny za stereotypizáciu Ukrajincov.
Lajkuj Brainee.sk na

Druhá séria seriálu Emily in Paris od stremaovacej služby Netflix momentálne obsadzuje na Slovensku popredné priečky v sledovanosti. Seriál pre tých, ktorým nevadí trošku ľahkej povrchnosti, vyvolal rozruch aj u našich východných susedov. Nie však pozitívny.

Seriál zobrazuje mladú Američanku Emily v podaní Lily Collins, ktorá odcestovala do francúzskej metropoly za prácou. V najnovšej sérii Emily kradne v luxusnom obchode na popud Ukrajinky Petry.

Neprijateľná karikatúra

Oleksandr Tkachenko, ukrajinský minister pre tradície, označil karikatúrny obraz Petry za „urážlivý“, Píše BBC.

Petra, ktorú stvárňuje ukrajinská herečka Daria Panchenko, je tiež zobrazovaná ako nevkusná žena s kabelkou v tvare jazvečíka, ktorá sa bojí deportácie.

„V Emily v Paríži máme karikatúru ukrajinskej ženy, ktorá je neprijateľná. Je to tiež urážlivé,“ napísal Tkachenko na Telegram. „Takto vidia Ukrajincov v zahraničí?“ pýta sa.

Predstavitelia vyjadrili rozhorčenie nad „urážlivou karikatúrou“ Ukrajincov v „Emily in Paris“. Screenshot Netflix

Názory sa rôznia

Podľa ukrajinských médií Tkachenko poslal list streamovacej službe, v ktorej sa sťažoval na zobrazenie Petry.

Yevheniya Havrylko, Ukrajinka žijúci v Paríža, s jeho kritikou súhlasí.

„Spôsob, akým ste vo svojej druhej sérii, 4. epizóde zaobchádzali s imidžom Ukrajincov, je taký lacný trik, absolútny škandál a hanba,“ napísala v príspevku na Instagrame, ktorý má už viac ako 75-tisíc lajkov.

Iní sa rozhodli šou brániť, ako napríklad ukrajinská filmová producentka Natalka Yakymovyč, ktorá povedala: „Takže v televíznom seriáli môžu byť negatívne postavy, len nie ukrajinské? Všetci by sme samozrejme chceli, aby bola z Moskvy, ale nie vždy získaš, čo chceš.“

Stereotypy o Paríži

Nie je to prvýkrát, čo bol seriál kritizovaný za zobrazovanie rôznych národností. Keď vyšla prvá séria, vo Francúzsku sa objavila kritika, za propagovanie stereotypných predstáv o Paríži a jeho obyvateľoch. Podľa kritiky seriál zobrazuje Francúzov ako hrubých ľudí, ktorí nosia barety a často podvádzajú svojich partnerov.

Darren Star, tvorca šou, prvú sériu obhajoval so slovami, že čerpal z vlastných skúseností z návštevy mesta.„Chcel som predviesť Paríž skutočne úžasným spôsobom, ktorý by povzbudil ľudí, aby sa do mesta zamilovali spôsobom, akým som doň zamiloval ja ,“ povedal pre New York Times.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:01