YouTube/boburnham
StoryEditor

Komika Bo Burnhama miluješ, aj keď ho nepoznáš. Jeho humor a songy sú nákazlivé a ovládli internet

Miroslav Kamody29.11.2021., 15:00h
Jeho tvorbu pozná takmer každý, jeho meno už málokto. Prečítaj si príbeh Bo Burnhama, ktorý sa z komika s provokatívnymi témami zmenil na umelca, ktorý dokázal prekonať ťažké psychické problémy.
Lajkuj Brainee.sk na

Hovorí sa, že nie je nič ťažšie, ako byť dobrým komikom, ktorý dokáže osloviť davy. V dnešnej hyperkorektnej dobe ide priam o nereálnu úlohu. Aj napriek tomu sa Bo Burnham dokázal dokonale prispôsobiť mileniálom a rozosmiať ich tak, že sa musia chytať za brucho.

Je možné, že jeho meno počuješ prvýkrát, no z jeho songami si sa už na internete určite stretol. Úryvky z nich zobrali útokom Instagram Reels, no nájdeš ich na každej sociálnej sieti. Paradoxom pritom je, že všetky vznikli v jednej miestnosti jeho domu bez štábu a publika počas pandémie. 

Úspech na YouTube

Robert Pickering "Bo" Burnham sa narodil v roku 1990 v Hamiltone v americkom štáte Massachusetts. Už v mladom veku sa podieľal na divadle a programe kampusovej služby na súkromnej prípravnej škole pre chlapcov vo veku 6 - 12 rokov. 

V roku 2006 zverejnil na YouTube prvé videá. Jeho pieseň „My Whole Family...“ sa rýchlo stala populárnou po tom, ako ju začali zdieľať rôzne stránky. Spieva v nej o tom, že jeho rodina si myslí, že je homosexuál.

Ako jeho publikum rástlo, Burnham publikoval čoraz viac humorných videí, ktoré by sa dali označiť ako online pubescentnú hudobnú komédiu. Napísal a vydal piesne o nadradenosti bielej rasy, postihnutí politickej aktivistky Helen Kellerovej či homosexualite. The Boston Globe ho opísali ako „súčasne zdravého a znepokojujúceho, intímneho ľudovo-strašidelným spôsobom“. 

Arogantný a úspešný

Burnhamova hudba a vystúpenia sa zaoberajú takými témami, ako je trieda, rasa, pohlavie, ľudská sexualita, sex a náboženstvo. Svoju vlastnú osobnosť na javisku opisuje ako „arogantnejšiu, zastrčenejšiu verziu samotného seba“

​V januári 2008 nahral v Londýne pre Comedy Central špeciál The World Stands Up. Tým sa stal, vo veku 17 rokov, najmladším človekom, ktorému sa to podarilo. Počas svojej kariéry sa však nevyhol ani vyhroteným situáciám. Tá najvážnejšia nastala v marci 2009.

Pätnásť študentov Westminster College (členov kampusovej Gay-Straight Alliance, Black Students Association, International Club a Cultural Diversity Organization) protestovalo proti jeho koncertu kvôli tomu, že používal homofóbne a rasistické výrazy v predstavení.

„Je to také ironické, pretože na strednej škole ma označovali za geja ... Snažím sa písať satiru, ktorá je dobre mienená. Ale tieto zámery musia byť skryté. Nemôže to byť úplne jasné a to je to, čo z toho robí komédiu,“ reagoval Burnham. Napriek priznaniu vysokej školy, že mu rezervovali termín, pričom nepoznali materiály show, dekan ocenil príležitosť na diskusiu, ktorú kontroverzia škole priniesla.

Prvý film a pandemický úspech

Bo nahral niekoľko komediálnych špeciálov pre Comedy Central a následne aj Netflix. Jeho kariéry prielom nastal po stretnutí s režisérom a producentom Juddom Apatowom. Spoločne začali pracovať na anti-stredoškolskom muzikáli, no nakoniec z toho vzišlo. 

V roku 2016 si dal definitívnu stopku od vystupovania na verejnosti. Jedno zo svojich posledných vystúpení zakončil upravenou piesňou, ktorá končila slovami: „Poď sa pozrieť na chudé decko s neustále sa zhoršujúcim duševným zdravím a zasmej sa, keď sa ti pokúša dať to, čo nemôže dať sám sebe.“

Uznanie si získal svojim prvým celovečerným filmom s názvom Eighth Grade, ktorý sám napísal a aj režíroval. Premiéru si odbil na filmovom festivale Sundance v januári 2018 a okrem iných ocenení získal Cenu spisovateľov Guild of America za najlepší pôvodný scenár a cenu Directors Guild of America za vynikajúcu réžiu prvého celovečerného filmu.

Medzitým režíroval dva komediálne špeciály a objavil sa ako herec v oscarovom filme Promising Young Woman. 30. mája tohto roku na Netflixe vydal nový komediálny špeciál s názvom Inside. Nakrútil ho úplne sám vo svojej izbe počas pandémie koronavírusu a išlo o obrovský úspech.

Zožal uznanie kritikov a bol nominovaný v šiestich kategóriách na 73. cenu Primetime Creative Arts Emmy Awards, pričom tri získal za vynikajúcu hudobnú réžiu, písanie a réžiu. Burnham tiež získal dve nominácie na 63. odovzdávaní cien Grammy.

Tri piesne z albumu („Bezos I“, „All Eyes on Me“ a „Welcome to the Internet“) vyniesli Burnhamovi jeho prvé hitparádové skladby v amerických rebríčkoch Bubbling Under Hot 100 a Global 200.

Bo Burnham má vo veku 31 rokov naštartované na dlhú a skvelú kariéru. Už budúci rok sa napríklad dostane do kín film inšpirovaný Sesame Street, v ktorom si zahrá popri Anne Hathaway, pričom pri tvorbe prispel aj textami k niektorým piesňam.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 02:55