Netflix
StoryEditor

Produkčného našli prevŕtaného guľkami, Escobar stál za kamerou. Toto si o Narcos: Mexico nevedel

Miroslav Kamody11.11.2021., 13:00h
Prečo sa seriál končí treťou sériou, na čom momentálne tvorcovia pracujú, ktoré skutočné udalosti museli byť upravené, pretože boli príliš brutálne a čo sú to narcocorridos? Čítaj a dozvieš sa viac!
Lajkuj Brainee.sk na

Streamovací gigant Netflix nám v priebehu rokov ponúkol nespočetné množstvo kvalitných seriálových projektov. Popri Stranger Things, Mindhunter, The Queen's Gambit či Sex Education k nim bezpochyby patrí aj Narcos. Počas prvých dvoch sérií nám projekt ukázal vzostup a pád Pabla Escobara, no drogový biznis v Južnej Amerike rozhodne nebol iba o ňom.

Tretia séria sa preto zamerala na jeho následovníkov v podobe kartelu Cali. Mnohí sa najprv nevedeli stotožniť s tým, že seriál bude pokračovať bez Escobara, no všetky obavy boli zmazané skvelým a napínavým príbehom. Fanúšikovia jednoducho chceli viac a Netflix dal preto zelenú ďalšiemu pokračovaniu, ktoré sa presunulo v čase aj priestore do Mexika.

Drogové Mexiko v chaose

Drsná sága opisovala skutočný vzostup guadalajarského kartelu, drogového baróna Félixa Gallarda a nakoniec aj novú generáciu šéfov kartelu súperiacich o moc. Novinári sa v poslednej tretej sérii postupne snažia odhaliť pravdu a policajti, vojaci, agenti i politici balansujú na tenkej hrane medzi spravodlivosťou a korupciou.

Netflix zvládol vyprodukovať ďalší projekt s tromi sériami, ktorého kvalita neklesala a dokázala uspokojiť aj najnáročnejšieho diváka. Teraz je však koniec. Prečo vlastne seriál končí, ako vyzeralo nakrúcanie a čo pre nás streamovací gigant chystá zo sveta kartelov najbližšie? 

Príbeh je na konci

O ukončení Narcos: Mexico sa pre The Hollywood Reporter vyjadril showrunner Carlo Bernard, ktorý pri tretej sérii nahradil Erica Newmana: „Vtipkoval som s Ericom, že jediná vec, ktorá je horšia ako organizovaný zločin, je dezorganizovaný zločin. A to je to, čo vidíte z hľadiska chaosu, násilia a otrasov, ktoré táto séria prináša.“

Hoci udalosti v nej siahajú až do konca 90. rokov 20. storočia, príbeh má umožniť divákom pochopiť dnešnú globalizáciu drogovej vojny. „Vnímal som túto sériu ako pôvodný príbeh moderného sveta, v ktorom žijeme,“ vysvetľuje Bernard. Ďalšie príbehy by už ale podľa neho neboli pútavé. „Zastaviť sa v momente, keď sme im odovzdali svet, v ktorom dnes žijeme, mi však dávalo zmysel, tematicky aj rozprávačsky.“

Krvavá vražda na nakrúcaní

Pravdou však je, že produkcia tohto seriálu nebola prechádzkou ružovou záhradou. Netflix dokonca zvažoval, že opustí krajinu a bude nakrúcať inde. Dôvodom bola tragická udalosť z 15. septembra 2017, kedy bol Carlos Muñoz Portal, jeden z lokačných prieskumníkov šou, nájdený zavraždený s viacerými strelnými ranami neďaleko mesta Temascalapa.

Hovorca generálneho prokurátora v Mexiku vtedy uviedol, že vzhľadom na odľahlú polohu nie sú žiadni svedkovia, ale úrady budú pokračovať vo vyšetrovaní. Tie zvažovali aj možnosť zapojenia narkogangu, ale vražda do dnešných dní nebola objasnená.

Skutočnosť bola niekedy omnoho drsnejšia

Hoci sú mnohé z udalostí a postáv založené na skutočnosi, na zefektívnenie príbehu mexickej drogovej vojny do súdržného príbehu boli použíte isté úpravy. Vraždy Johna Claya Walkera a Alberta Radelata boli skutočné, no predtým ich však údajne brutálne mučili.

Netflix

​Sofia Conesa, ktorá je v seriáli milenkou Rafaela Caroa, sa v skutočnosti volala Sara Cosia. Zabitie rodiny Hectora Luisa Palmu na príkaz Miguela Angela Felixa Gallarda je tiež sporným tvrdením, ktoré si stále vyžaduje ďalšie vyšetrovanie. V skutočnosti sa totiž verí, že k nemu došlo na príkaz bratov Arellana Félixa a bolo vykonané omnoto brutálnejším spôsobom.

Mnohách možno prekvapí, že atentát na Ela Azula v tretej sérii sa v skutočnosti nestal. Podľa dôkazov je jasné, že Azul bol v skutočnom živote aj naďalej aktívny najmenej do roku 2014. Vtedy mal údajne dostať infarkt a vo veku 79 rokov zomrieť. Informácie o jeho skonaní však nie sú oficiálne nikým potvrdené. 

Narcocorridos

Páčili sa ti piesne, ktoré tvorcovia použili v seriáli? Ide o takzvané narcocorridos, subžáner regionálneho mexického Corrida žánru. Tento typ hudby je populárny na oboch stranách mexicko-americkej hranice a využíva tanečný rytmický základ z polky, valčíka alebo mazurky.

Piesne, ktoré sa zameriavajú na pašerákov drog sa datujú už do 30. rokov 20. storočia. Skoré corridos (non-narco) siahajú až do mexickej revolúcie v roku 1910 a rozprávajú príbehy revolučných bojovníkov. Hudobní kritici tiež prirovnávali texty a štýl narcocorridos ku gangsterskému a mafiánskemu rapu.

Pablo Escobar pred kamerou aj za ňou

V piatej epizóde prvej série Narcos: Mexico sme sa dočkali prekvapivého stretnutia Gallarda a Escobara v Hacienda Nápoles. Scéna potešila fanúšikov pôvodného sériálu a ukázala nám, prečo je Escobar „El Jefe de jefes“. Pre narkobaróna, lepšie povedané jeho predstaviteľa, to však nebolo jediné spojenie s projektom.

Herec Wagner Moura sa vrátil aj v terej sérii, tentokrát sa však postavil za kameru. Ako režisér mal pod svojou taktovkou dve epizódy, konkrétne tretiu (Los Juniors) a štvrtú (GDL). Los Juniors je pritom na ČSFD spolu so záverečnou časťou hodnotená najlepšie. 

Netflix chystá ďalší narko-projekt

Aj keď je Narcos: Mexico na svojom konci, streamovací gigant nezaháľa. Bernard, Newman a zvyšok kreatívneho tímu Narcos už teraz aktívne pracuje na novej šesťdielnej minisérii, ktorá sa bude zameriavať na Griseldu Blanco. Tú prezývali Krstná mama a stala sa prvou miliardárskou zločinkou na svete.

Kolumbijská drogová líderka patrila k najmocnejším obchodníkom s kokaínom v osemdesiatych rokoch a kľúčovou postavou drogových vojen v Miami. Stvárni ju herečka Sofia Vergara (seriál Modern Family, porotkyňa v America's Got Talent), no tvorcovia sa hneď vyjdarili, že nepôjde o spin-off Narcos, ale samostaný projekt.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 13:28