V černobyľskej jadrovej elektrárni i jej blízkom okolí platili po havárii prísne opatrenia. Zamorenú oblasť smeli ľudia i technika opustiť až po dôkladnej očiste.IAEA Imagebank
StoryEditor

Kvíz, ktorý zvládne málokto. Ktoré oblasti Slovenska boli po výbuchu Černobyľu najviac zasiahnuté rádioaktivitou?

som26.04.2022., 14:30h
Havária v elektrárni v Černobyle mala dlhodobý dopad na celú spoločnosť. Zvýšil sa počet onkologických ochorení, u ľudí i zvierat sa objavili rôzne genetické mutácie a životné prostredie v okolí výbuchu bolo kontaminované a prakticky neobývateľné.
Lajkuj Brainee.sk na

Černobyľská atómová elektráreň, bývalé zariadenie zo sovietskej éry, sa v roku 1986 stala dejiskom dosiaľ najzávažnejšej jadrovej havárie v dejinách. Počas záťažovej skúšky vybuchol jeden z reaktorov a veľkú časť Európy zasiahol rádioaktívny mrak. Z okolia elektrárne evakuovali desaťtisíce obyvateľov. Areál je odvtedy spustnutý.

Keď noviny v Československu vydali strohú správu o havárii, v Černobyli už štvrtý deň s maximálnym nasadením likvidovali následky dovtedy nevídanej havárie a rádioaktívny mrak, ktorý do ovzdušia vyniesla explózia jadrového reaktora, sa šíril nad kontinentom. Predstavitelia komunistickej strany napriek tomu ľudí ubezpečovali, že niet dôvodov na obavy a u nás nikomu nič nehrozí a pripravovali sa najmä na oslavy prvého mája.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/kvizy, menuAlias = kvizy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:22