Hra Life by YouParadox Interactive
StoryEditor

Obľúbená hra The Sims dostane po rokoch konkurenciu. Hráčov chce získať aj tým, že sa v nej bude rozprávať

iDnes.czHonza Srp25.03.2023., 10:00h

Posledný diel obľúbeného „simulátora života“ The Sims vyšiel takmer pred desiatimi rokmi a fanúšikovia zatiaľ márne vyzerajú ďalší. Dieru na trhu chce využiť vydavateľstvo Paradox Interactive a už čoskoro prinesie svoju vlastnú víziu žánru nazvanú Life by You.

Lajkuj Brainee.sk na

Hry nám dokážu ponúknuť úžasné dobrodružstvá vo fantastických svetoch, posadiť nás za volanty áut, na ktoré si nikdy nezarobíme, alebo nechať rozhodovať o osudoch celých národov, napriek tomu je jednou z najpredávanejších herných značiek „obyčajný“ simulátor života The Sims, píše Honza Srp z portálu iDnes.

V tom môžeš svojich hrdinov akurát posielať do práce, udržiavať vzťahy s okolím, zariaďovať domácnosť a plodiť deti, teda nič, čo by väčšina z nás nerobila aj vo svojom civilnom živote.

image

Nové Star Wars, obľúbení superhrdinova či pokračovanie klasickej závodnej hry. Pozri si najočakávanejšie herné tituly na rok 2023

Lenže ľudí jednoducho baví mať nad svojimi postavičkami absolútnu kontrolu a pomáhať im vytvárať ideálny svet fungujúci podľa jasne daných pravidiel. V mnohom ide vlastne o sofistikovanejšiu verziu hrania sa s bábikami, akú poznáme zo svojho detstva.

Vyplniť dieru na trhu

Aj keď vývojári z Electronic Arts do hry v priebehu rokov pridali neuveriteľné množstvo doplnkov, bezmála dekádu staré jadro hry sa už trochu vyčerpalo. Piaty diel je síce už oficiálne vo výrobe, ale doposiaľ sme z neho nevideli ani obrázok a tak svoju príležitosť vycítilo vydavateľstvo Paradox Interactive.

Ich chystaný Life by You sľubuje známy koncept posunúť na ďalšiu úroveň. Zásadným vylepšením bude to, že postavičky budú konečne môcť hovoriť, nie teda len nezrozumiteľne mrmlať ako „simíci.“

Vďaka technológii strojového učenia jazyka dnes už nie je problém vygenerovať reálne pôsobiacu konverzáciu na základe atribútov jednotlivých postáv, zároveň hráči dostanú možnosť rozprávať aj vlastné predpripravené príbehy.

Veľa možností

Práve v užívateľskej editácii vidia autori hry budúcnosť a tak ponúknu veľmi silný nástroj na vytváranie vlastných svetov. Nepôjde len o vizuálnu podobu ľudí a ich domácností, ale bude možné meniť aj princíp ich fungovania.

Pri každom objekte pôjde nadefinovať množstvo parametrov a dokonca pripraviť skripty, naviazané na určité udalosti. Napríklad plný odpadkový kôš môže u otecka vzbudiť smútok, u mamičky hnev a dieťa sa zdvihne a pôjde ho vysypať.

Zaujímavou novinkou má byť aj možnosť priameho ovládania jednotlivých postáv z pohľadu tretej osoby, takže budete môcť „osobne“ chodiť do práce, venčiť psa alebo navštevovať susedov.

image

Drtíš hru a chudneš. Nová štúdia potvrdila, že pri videohrách spaľuješ kalórie

Pozor na zložitosť

Bohužiaľ, graficky to celé nevyzerá nijako úžasne, hra má pritom v rámci predbežného prístupu vyjsť už v septembri. Na druhej strane opakovane zdôrazňovaný dôraz na jednoduchú modifikovateľnosť dáva nádej, že by to tak nemuselo byť navždy.

Life by You vyzerá skutočne zaujímavo, otázkou je, či nebude pre obyčajných hráčov, ktorí u The Sims relaxujú, až príliš zložitý. Niekedy totiž platí, že menej je viac a pokiaľ hra nedokáže svoje prednosti ľahko vysvetliť, ľudia by mohli rýchlo stratiť záujem. Ale nepredbiehajme, z toho, čo sme zatiaľ mohli vidieť, to vyzerá viac ako zaujímavo. 

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:21