GTA: Vice CityTwitter/nexus Hub/
StoryEditor

Fanúšikovia 20 rokov starého GTA:Vice City sa môžu radovať. Objavili dávno vystrihnutú misiu

iDnes.cz30.06.2022., 15:00h

Nadšenci podrobne preskúmali zdrojový kód nedávno remasterovanej klasiky Grand Theft Auto: Vice City a objavili dátové fragmenty misie, ktorá sa do finálnej verzie hry nedostala.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď minulý rok v novembri vyšla remasterovaná verzia pôvodnej trilógie Grand Theft Auto, fanúšikovia neskrývali sklamanie. Nielenže samotné hry už zostarli a nemožno ich porovnávať s prakticky dokonalou päťkou, ale bolo aj evidentné, že si niekto s ich renovovaním príliš hlavu nelámal. Všetky tri hry boli plné bugov, mali odpornú grafiku a trpeli mizernou optimalizáciou, keď sa „trhali“ aj na nových konzolách či silných PC, píše Honza Srp pre iDNES.cz. Našlo sa však aj pár takých, ktorým ich odfláknutý stav urobil veľkú radosť.

{embed_vast_YT}https://youtu.be/5w0vt3KkoKU{/embed_vast_YT}

Medzi herné súbory sa totiž nedopatrením dostali aj tie, ktoré boli z pôvodnej verzie odstránené, a tak zvedaví fanúšikovia majú unikátnu možnosť pozrieť sa vývojárom pod ruky. Na rovinu povedané, väčšina takto objavených vecí, ako napríklad vtipné pomenovanie premenných alebo programátorské poznámky, zaujíma len tých najradikálnejších fanúšikov. Vedel si napríklad, že fiktívny reštauračný reťazec Well Stacked Pizza nie je paródia fast foodu Domino's, ako sa doteraz predpokladalo, ale konkurenčného Pizza Hut? Život s touto informáciou už nikdy nebude taký ako predtým, že?

{article}76753{/article}

Každopádne z toho obrovského množstva bezvýznamných dát sa youtuberovi, vystupujúcemu pod prezývkou Vadim M, podarilo nájsť fragmenty misie, ktorá sa nakoniec do predajnej verzie nedostala.

Z nájdeného kódu sa podarilo reštaurovať naskriptovanú scénu, počas ktorej je hlavný hrdina Tony Vercetti (mimochodom nadabovaný nedávno zomrelým Rayom Liottom) prepustený z väzenia, odkiaľ sledovaný dvoma gangstrami odchádza do klubu Malibu. Tam zavraždí majiteľa a potom sa prestrieľa von len preto, aby v následnej policajnej naháňačke zomrel pri náraze do steny.

{embed_photo}43188{/embed_photo}

Aj keď je samotný skript plný bugov a neobsahuje ani žiadne rozhovory, zhodla sa komunita na tom, že malo ísť o natáčanie filmu, v ktorom mal hráč hrať rolu hlavného hrdinu a kaskadéra. Túto teóriu podporuje nielen samotný názov misie Movie Demo, ale aj niekoľko nájdených dialógov. Samotný motív natáčania filmu potom vývojári nakoniec využili neskôr v multiplayerovej odbočke Vice City Stories, hoci teda v radikálne odlišnej podobe.

Vystrihovanie už hotového obsahu z hier nie je nič až také neobvyklé, a aj keď to znamená, že veľa už urobenej práce príde navnivoč, je to dôležité pre dobro celku. Z poslednej doby spomeňme napríklad český horor Someday You'll Return, ktorý bol po vydaní skrátený o niekoľko hodín obsahu. A treba povedať, že mu to prospelo.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:02