Rockstar Games
StoryEditor

(Ne)známe zaujímavosti o GTA: Vzniklo kvôli chybe, sériu chceli pri vydaní každého dielu zničiť

Miroslav Kamody02.05.2022., 17:00h
Asi sa medzi hráčmi nájde len málokto, kto by si nikdy nezahral žiadny diel série Grand Theft Auto. Aj preto sme sa rozhodli tejto hernej série pozrieť na zúbok.
Lajkuj Brainee.sk na

Len máloktorá herná séria sa v priebehu rokov teší takej gigantickej popularite, ako práve Grand Theft Auto (GTA).

Posledný diel s označením V (5) je so 160-miliónmi predanými kópiami (po Minecrafte) druhou najpredávanejšou hrou všetkých čias.

Aj z toho dôvodu sme sa rozhodli túto ikonickú sériu gangsterských hier rozobrať do detailov a priniesť ti celý rad zaujímavostí, ktoré sa s GTA-čkom spájajú.

Grand Theft Auto Rockstar Games

Hra vznikla kvôli chybe

Celý projekt vyvinul britský vývojársky dom Rockstar North (predtým DMA Design) a vydáva ho jeho materská spoločnosť Rockstar Games. Duchovnými otcami série sú David Jones a Mike Dailly, neskoršie tituly vznikali pod dohľadom súrodencov Dana a Sama Houserových, Leslieho Benziesa a Aarona Garbuta.

Hra pritom, rovnako ako mnoho ďalších vecí a objavov, vznikla úplnou náhodou. Pôvodne totiž vývojári z DMA Design pracovali na hre Race'n'Chase, ktorá sa v mnohom podobala na prvé Grand Theft Auto.

Vedel si, že...

Rockstar Games je doslova zahltený žalobami proti tejto sérii. Aj keď v skutočnosti platí len veľmi málo a väčšinu súdnych procesov vyhrá, žiadosti o odškodné dokopy sa od vzniku hernej série dokopy vyšplhali až na jednu miliardu dolárov.

Ponúkala teda pohľad zhora na mesto, kde mal hráč prevziať rolu policajta alebo zločinca vo viacerých herných režimoch, ktoré, ako napovedá aj samotný názov, obsahovali preteky či policajné naháňačky. Objavil sa však jeden zásadný bug. Ten spôsoboval, že policajné autá agresívne vyháňali zločincov z cesty.

​Testerom sa to páčilo a vývojári sa rozhodli úplne zmeniť smerovanie vývoja hry. Celú ju prepracovali a vzniklo Grand Theft Auto. Hráči sa v nej stali zločincami, ktorí musia dokončiť úlohy zahŕňajúce krádeže, lúpeže či napadnutia. Hra sa po vydaní stretla so zmiešanými recenziami, ale išlo o komerčný úspech.

Postupný vývoj

Zatiaľ čo grafika a ovládacie prvky boli kritizované, hodnota zábavy, zvukový dizajn a sloboda hry boli chválené. Ešte pred uvedením však prebiehala v britskej Snemovni lordov diskusia o zákaze predaja, a to kvôli násilnému obsahu v hre. To však vývojári využili vo svoj prospech ako bezplatné promo.

Vedel si, že...

Český herec Karel Roden má s Hollywoodom bohaté skúsenosti. Objavil sa v megahitoch, ako napríklad Hellboy či The Bourne Legacy. Okrem toho si však strihol aj úlohu hlasového herca pre GTA IV. Nahovoril rovno pre postavy - lídra Faustinovej rodiny Mikhaila Faustina a Wadea Johnsona, známeho aj ako The Fixer, ktorý dáva cez telefón Nikovi misie s nájomnými vraždami.

Revolúcia prišla spolu s GTA III, kedy sa herný svet prvýkrát prehupol do 3D sveta. Na koncepte tejto hry vznikali aj ďalšie pokračovania, ktoré sa zamerali na realistický svet, pulzujúce mesto, interakcie hráča s okolím, prepracované misie a vynikajúci soundtrack. Okrem toho sa od GTA San Andreas začalo pracovať aj na online verziách, kde spolu mohli hrať hráči naprieč celým svetom.

Herný Olymp

Doterajším vrcholom je GTA V z roku 2013, ktorý okrem vyladenia vyššie spomenutých prvkov priniesol aj možnosť hrať za tri rôzne postavy, ktoré sa v niektorých misiách dokonca navzájom dopĺňajú.

Vedel si, že...

Tvorcovia pri GTA V mysleli naozaj na všetky detaily. Napríklad, keď v cutscénach niekto hovorí s Michaelom po jeho pravej strane, zvyčajne posunie svoje telo smerom k tejto osobe. Je to preto, že Ned Luke, herec, ktorý postavu nahovoril, je takmer hluchý na pravé ucho.

Okrem toho tvorcovia mysleli aj na to, že každá z postáv má odlišný spánkový cyklus. Trevor spí 12 hodín, Franklin osem hodín a Michael šesť hodín.

Steve Ogg, herec, ktorý prepožičal svoj hlas a výzor Trevorovi, nahral niektoré jeho scény v spodnej bielizni, aby zostal v charaktere. A my sa vlastne vôbec nečudujeme.

Okrem toho je mapa tejto hry približne o rozlohe takmer 50 kilometrov štvorcových. To je približne dvojnásobná rozloha Manhattanu.

Hra sa stretla s vynikajúcimi hodnoteniami, tržbami a online svetom, vďaka čomu dokázala prežiť na troch generáciách konzol od PS3/Xbox 360 až po PS5/Xbox Series X/S.

Len pred pár mesiacmi sa Rockstar Games rozhodol, že uvedie remastre GTA III, GTA Vice City a GTA San Andreas pod názvom Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition. Úroveň remastrov sa však stretla s veľkou vlnou kritiky, pretože boli mimoriadne odfláknuté.

Kontroverzie

Keďže už prvá hra sa postarala o poriadnu kontroverziu (v Brazílii bola dokonca zakázaná), niet sa čomu čudovať, že prepracovanejšie pokračovania na tom neboli o nič lepšie. Odporcom ležali v žalúdku napríklad platenie si prostitútok v GTA III či minimálne následky zabíjania policajtov či vojakov.

Vedel si, že...

Young Maylay, hlasový predstaviteľ CJa v GTA: San Andreas, je bratrancom Shawna Fontena, ktorý prepožičal svoj hlas Franklinovi Clintonovi v Grand Theft Auto V.

Nika Bellica z GTA IV zase inšpirovala postava Sashu z filmu Behind Enemy Lines. Ten sa zhodou okolností nakrúcal na Slovensku.

V Grand Theft Auto: Vice City bola kritizovaná najmä kontroverzná misia, ktorá spočívala v tom, že hráč musel vyprovokovať vojnu gangov medzi haitskými a kubánskymi gangmi. V rámci GTA: San Andreas zase modderi odhalili minihru Hot Coffee, ktorá umožňovala mať sex s priateľkou.

Aj keď v rámci originálnej hry táto funkcia nebola dostupná, nachádza sa medzi nepoužitými kódmi, ktoré hráči dokázali vytiahnuť a implementovať do hry. Na spoločnosť Take-Two Interactive, ktorá združuje aj Rockstar Games, boli kvôli tomuto módu podané viaceré žaloby.

Grand Theft Auto Rockstar Games

​Na GTA IV si zase zgustlo združenie MADD (Matky proti šoférovaniu pod vplyvom alkoholu), ktoré požadovali, aby sa možnosť šoférovať auto pod vplyvom z hry vymazala. Nakoniec zostala, hlavný hrdina však počas jazdy hovorí, že to nie je dobrý nápad. 

Kritike neušlo ani Grand Theft Auto 5, a to hlavne misia „By the Book“, kde musí hráč mučiť inú postavu, aby sa dostal ďalej v hre. Okrem toho stihli vývojárov žalovať aj známe osobnosti, medzi nimi Daz Dillinger, Karen Gravano či herečka Lindsay Lohan, ktorá mala pocit, že sa príliš podobá na jednu postavu.

Vedel si, že...

V GTA III nájdeš na zemi veľa novín. Hlavným spravodajským článkom v nich je „Zombie Elvis Found“ s čiernobielou fotografiou Elvisa Presleyho.

Honba za súdnymi spormi

O kopec škandálov sa postaral aj právnik Jack Thompson, ktorý sa celé roky aktívne pokúšal presviedčať rodiny obetí vrážd, aby tvorcov hernej série žalovali za smrť svojich blízkych. Niektorí totiž tvrdili, že práve hranie GTA ich priviedlo na cestu vraždenia.

Keďže Thompson úmyselne vyhľadával blízkych obetí a tlačil ich do súdnych sporov, v roku 2008 bol vylúčený z Floridskej advokátskej komory. Tá mu ešte dokonca stihla napariť aj pokutu vo výške 100-tisíc dolárov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 19:46