Pexels/Alexander Kovalev
StoryEditor

Cenzúra v Číne graduje. Nielenže si niektoré hry občania nekúpia, už nesmú ani pozerať na streamy

Honza SrpiDnes25.04.2022., 13:00h
Čínska vláda prichystala ďalšie obmedzenia pre tamojších fanúšikov videohier. Okrem samotných predajov problematických titulov teraz zakazuje aj obyčajný streaming hry. Streameri navyše dostali odporúčanie na to, ako by sa mali pred kamerami správať a čo by mali hovoriť.
Lajkuj Brainee.sk na

Čínska vláda bojuje s videohrami dlhodobo a to na mnohých frontoch. Ako uvádza portál iDNES.cz, tak okrem toho, že maloletým hráčom prísne obmedzuje dobu strávenú pri monitore iba na tri hodiny týždenne a prísne reguluje, ktoré tituly sa tam môžu predávať (a že ich teda veľa nie je), najnovšie sa zameriava aj na ich stále populárnejšie streamovanie.

Ako to už v tejto krajine býva zvykom, nové opatrenia prišli náhle a sú veľmi tvrdé, keď sa v krajine necertifikované hry prakticky vôbec nesmú vysielať v žiadnej podobe. Jednou z takých je napríklad aj tohtoročný megahit Elden Ring, ktorý podľa herného analytika Daniela Ahmada sledovalo denne až 17 miliónov Číňanov.

​Tí všetci si teraz budú musieť nájsť inú zábavu alebo riskovať pri sledovaní neoficiálnych zdrojov. Okrem toho potom vláda vo svojom nariadení samotným streamerom odporúča, aby sa vyvarovali „rušivej“ estetiky a všetkého „nežiaduceho“ správania tak, aby komunikácia s divákmi prebiehala v „civilizovanom a zdravom“ online prostredí.

Problémom je, že tých „nepovolených“ hier je drvivá väčšina, napokon samotné schvaľovanie noviniek bolo vlani na viac ako deväť mesiacov úplne pozdržané. Zákaz sa netýka len obligátne násilných hier, ako je napríklad Grand Theft Auto V alebo Mortal Kombat, ale aj tých na prvý pohľad nevinných.

Pýtate sa, čo by sa asi čínskym cenzorom mohlo nepáčiť na pohodovom Animal Crossingu, v ktorom si roztomilé zvieratká stavajú domčeky a pestujú zeleninu? Nuž to, že by túto v podstate sociálnu platformu mohli využiť aj na zdieľanie svojich politických postojov. Football Manager zase vadí tým, že zobrazoval Hong Kong ako nezávislý štát.

Pre tamojších hráčov je to však smutné aj z toho hľadiska, že sú aktuálne kvôli pandémii koronavírusu opäť zavretí vo svojich domoch a prišli o ďalší zdroj zábavy.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:20