Unsplash/Nina PhotoLab
StoryEditor

Bizarný hackerský útok. Chceli odstaviť turnaj v Minecrafte, od internetu odstrihli celý štát

iDnesHonza Srp30.01.2022., 14:00h
Medzinárodný turnaj v počítačovej hre Minecraft spôsobil problémy obyvateľom malého európskeho štátu Andorra. Kvôli hackerskému DDoS útoku cieliacemu na jeden zo zúčastnených tímov, došlo ku krátkemu výpadku hlavnej internetovej siete.
Lajkuj Brainee.sk na

Andorra, ležiaca na hraniciach medzi Španielskom a Francúzskom, je so svojimi 468 štvorcovými kilometrami len ťažko viditeľná na glóbuse. Obýva ju iba 77-tisíc obyvateľov, ktorí majú najvyššiu očakávanú dĺžku života na svete. A tiež občasné problémy s internetom.

Obmedzené kapacity 

Väčšina ľudí má síce prístup k sieti zaistený pomocou optických káblov, v krajine však funguje iba jediný operátor, štátom vlastnený Andorra Telecom. Že jeho kapacity nie sú nekonečné, ukázal minulý víkend, keď sa konal online turnaj v hre Minecraft.

Tzv. Squidcraft, ktorého pravidlá boli inšpirované populárnym seriálom od Netflixu Squad Game, bol určený predovšetkým pre španielsky hovoriace publikum, hralo sa o 80-tisíc eur a dokázal prilákať viac ako 2 milióny divákov.

Minecraft Pixabay/ffstudios

Popri hráčoch z Pyrenejského polostrova a Latinskej Ameriky sa ho zúčastnilo aj minimálne 12 hráčov z Andorry a práve oni sa stali cieľom organizovaného DDoS útoku, ktorého následky pocítili všetci obyvatelia krajiny, keď im dramaticky poklesla rýchlosť internetu.

Museli skončiť

Hackerom však ich plán vyšiel, andorrskí hráči vrátane známeho streamera Aurona za týchto podmienok nemohli pokračovať, a tak turnaj radšej vzdali a odhlásili sa.

Kto takto priebeh šampionátu narušil, nie je známe, následná analýza len ukázala, že nešlo o žiadny sofistikovaný útok, ale bolo využité služby „nájomných“ DDoS sietí, ktoré jednoducho zahltia kapacity serverov obrovským množstvom „otázok“.

Nie je to napokon prvýkrát, čo kvôli hráčom počítačových hier došlo k presýteniu internetovej siete, v Británii napríklad musia poskytovatelia pripojenia posilňovať kapacity vždy, keď má vyjsť nový patch do Call of Duty.

Portál iDnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:59