BAFTA AwardsBafta, Archive Dilfs, Reuters/X, Reuters
StoryEditor

FOTO Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Najviac ich získal populárny film od režiséra Nolana

ČTKNikola Michalkova19.02.2024., 09:00h

Londýn sa v nedeľu 18. februára opäť ponoril do udeľovania cien BAFTA. Pozri si prehľad, kto si odniesol ceny.

Lajkuj Brainee.sk na

Udeľovanie cien sa konalo v Royal Festivall Hall v londýnskom kultúrnom centre Southbank Centre. Išlo o 77. ročník, počas ktorého Britská akadémia filmových cien (BAFTA), odovzdala ceny v rôznych kategóriách. Večer ovládol film, ktorý si získal popularitu na celom svete.

Oppenheimer zabodoval

Historická snímka Oppenheimer o fyzikovi považovanom za otca jadrovej bomby ovládol tohtoročné ceny britskej filmovej akadémie (BAFTA), keď získal ocenenie pre najlepší film a jeho tvorcovia zvíťazili tiež v šiestich ďalších kategóriách. Režisér Christopher Nolan si odnáša cenu za najlepšiu réžiu a Cillian Murphy, ktorý stvárnil hlavnú postavu Roberta Oppenheimera, je najlepším hercom v hlavnej úlohe.

Trojhodinová dráma tak pokračuje v úspešnej sezóne, počas ktorej získava množstvo filmových ocenení. Tá vyvrcholí za necelý mesiac udeľovaním Oscarov. Na ceny americkej filmovej akadémie sú jeho autori nominovaní v 13 kategóriách. Na konte pritom už majú okrem iného päť Zlatých glóbusov.

Trinásť nominácií mal Nolanov film tiež na ceny BAFTA a čakalo sa, či neprekoná rekord westernu Butch Cassidy a Sundace Kid, ktorý v roku 1971 vyzbieral deväť cien. Oppenheimer napokon premenil sedem nominácií, keď zvíťazil aj v troch technických kategóriách. Hereckú cenu má tiež Robert Downey Jr. za výkon vo vedľajšej úlohe.

Médiá si všímali, že pre Nolana išlo o prvú cenu BAFTA, aj keď má na konte radu úspešných filmov. Vo svojom prejave to označil za „neskutočnú česť“, zároveň pri tejto príležitosti vzdal hold organizáciám, ktoré sa usilujú o „zníženie počtu jadrových zbraní vo svete“, uvádza magazín Variety.

Podobne ako Nolan bol favoritom na víťazstvo aj Murphy, ktorý na pódiu hovoril o tom, ako „kolosálne“ zložitou osobnosťou Oppenheimer bol. „Kto je pre niekoho monštrum, je pre iného hrdina. A preto milujeme filmy, pretože máme priestor oslavovať, konfrontovať a vyšetrovať túto zložitosť,“ dodal.

Cenu si odniesli aj ďalší

Päť ocenení si zo slávnostného večera odnáša „gotická“ komédia Chudiatko (Poor Things) režiséra Jorgosa Lanthimosa. Rozpráva príbeh znovuzrodenej viktoriánskej ženy prežívajúcej surrealistický život a sexuálne prebudenie. Herečka Emma Stone za stvárnenie tejto postavy získala cenu za ženský výkon v hlavnej úlohe.

Medzi ocenenými snímkami sú tiež Zóna záujmu. Film je o rodine žijúcej za múrmi nacistického koncentračného tábora v Osvienčime alebo dokument 20 dní v Mariupole o ruskom obliehaní mesta na juhovýchode Ukrajiny.

Naprázdno vyšli tvorcovia Barbie, teda najzárobkovejšieho filmu minulého roka, poznamenala spravodajská spoločnosť BBC.

Žiadnu zo svojich nominácií na víťazstvo nepremenili ani snímky Vrahovia mesiaca kvetov a Maestro, ktoré rovnako ako Oppenheimer, Chudiatko, Barbie aj Zóna záujmu figurujú v desiatke nominovaných v hlavnej oscarovej kategórii. V tej minulý rok aj v roku 2022 zvíťazili iné filmy ako na cenách BAFTA. Odovzdávanie Oscarov je na programe v noci na 11. marca.

Celkový prehľad ocenení

  • Najlepší film: Oppenheimer - réžia Christopher Nolan
  • Najlepší britský film: Zóna záujmu - réžia Jonathan Glazer
  • Réžia: Christopher Nolan - Oppenheimer
  • Herec v hlavnej úlohe: Cillian Murphy - Oppenheimer
  • Herečka v hlavnej úlohe: Emma Stoneová - Chudiatko
  • Herec vo vedľajšej úlohe: Robert Downey Jr. - Oppenheimer
  • Herečka vo vedľajšej úlohe: Da‘Vine Joy Randolphová - Zimné prázdniny
  • Dokument: 20 dní v Mariupole - réžia Mstyslav Černov
  • Animovaný film: Chlapec a volavka - réžia Hajao Mijazaki
  • Neanglicky hovorený film: Zóna záujmu - Poľsko; réžia Jonathan Glazer
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 00:23