Záber z filmu Mrázik© Gorky Film Studios
StoryEditor

Jedlo na hostine potreli petrolejom, scenárista skončil na Sibíri. Toto ste o Mrázikovi nevedeli

Miroslav Kamody25.12.2023., 10:00h

Vznik jednej z najobľúbenejších vianočných rozprávok sprevádzalo množstvo zaujímavostí. Preskúmaj ich spolu s nami.

Lajkuj Brainee.sk na

Mrázik je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc mnohých Slovákov. Milovaná sovietska rozprávka beží na našim obrazovkách počas sviatkov už desiatky rokov a pravidelne sa umiestňuje medzi najsledovanejšími filmami. Aj preto sme sa rozhodli pozrieť na komplikovaný vznik tohto unikátneho filmu. Rozhodne to nebola žiadna prechádzka ružovou záhradou.

Rodičov Nastenky presvedčil až honorár

Obsadenie Nastenky nebolo ani zďaleka také jednoduché. Málo známa Natalja Sedych totiž prišla na casting bez dovolenia rodičov. Tí jej neskôr nakrúcanie zatrhli a pomohla až intervencia režiséra Alexandra Rou. Musel ich dlho prehovárať, pričom ich nakoniec presvedčil až sľúbený honorár za nakrúcanie.

Nakrúcanie však pre nu bolo veľmi náročné. K najťažším scénam patrila tá, v ktorej svoju nevlastnú sestru Marfušu zachraňuje zo špinavej studenej vody plnej pijavíc. Kým sa do nej odhodlala skočiť, trikrát sa rozbehla a zastavila. Scénu sa podarilo nakrútiť až potom, ako režisér začal na pľace kričať.

Vydržať sa však hlavnej postave zrejme vyplatilo. Po premiére zaplavili poštu filmovej Nastenky žiadosti o ruku. Domov jej chodili tisíce listov od mužov, ktorí si ju túžili vziať. Režisér dievčaťu nariadil, nech odpisuje na všetky listy, tá však vraj nakoniec zodpovedala len väzňom, ktorých sa bála viac ako režiséra.

Terčom posmechu

Populárnou sa však stala aj Inna Čurikova, predstaviteľka Marfuše. Zaujímavosť o tom, že skutočne dokázala lúskať orechy zubami, je všeobecne známa. Omnoho menej ľudí však vie, že herečku režisér našiel na hereckom učilišti, keďže ju predtým nezobrali na slávnu umeleckú školu kvôli nedostatku talentu.

image

Nebavia ťa klasiky v telke? Máme pre teba 5 najhorších vianočných filmov všetkých čias. Sú tak zlé, až sú skvelé

Predstaviteľka Marfuše sa však za vzhľad a správanie svojej postavy hanbila. V uliciach Moskvy bola často terčom posmechu a sama sa vraj kvôli tomu nedokázala na Mrázika pozrieť viac ako raz. Herečka dokonca chcela odísť aj priamo z nakrúcania. Keď totiž videla prácu maskérov, rozplakala sa a nechcela hrať. 

Baba Jaga zachránila Mrázika

Možno ťa prekvapí, že Babu Jagu hral muž (Georgi Millyar) a Dedka Hríbika zase žena (Galina Borisova). Predstaviteľ Baby Jagy si dokonca sám navrhol celý kostým, no zároveň sa rád napil. Režisér Alexander Rou tak musel dávať pozor, aby hercovi nikto nepredal alkohol.

Aj keď bol režisér nekompromisný, nebyť Milljara, Mrázik by ani nevznikol. Filmári natočený materiál totiž skladovali v pivnici domu, kde žili počas natáčania. Jedného rána tam prasklo potrubie a kým pribehli k domu, boli presvedčení, že to je koniec filmu. Keď vošli dnu, našli v mraze premočeného Milljara, ako bosý vyťahuje kotúče z pivnice. Mrázika tak zachránil práve on.

Šetrilo sa na všetkom

Celé nakrúcanie Mrázika sa nieslo v znamení šetrenia. Keďže v Moskve prekvapivo nenasnežilo, natáčalo sa za polárnym kruhom, na poloostrove Kola pri Murmansku, kde herci v tom mraze skutočne mrzli. Cestovanie však drasticky predražilo film. Súčasťou úsporných opatrení bola napríklad cibuľa namiesto jablka. 

Marfuša okrem toho miesto mlieka pila len zakalenú vodu. Šetrilo sa aj na svadbe v závere filmu. Hostina dokonca bola skutočná. Ženil sa Georgij Milljar (Baba Jaga) a v scéne vystupovali jeho skutoční svadobní hostia, ktorí kvôli natáčaniu museli byť v kostýmoch. Pokrmy na hostine dokonca rekvizitári natreli petrolejom, aby herci nemohli ujedať.

image

Od premiéry Sám doma ubehlo 33 rokov. Herci sa zmenili na nepoznanie, väčšinu ani nespoznáš, čo robia teraz?

Na záver tu ešte pre teba máme výber krátkych zaujímavostí:

  • Film sa v 90. rokoch dostal aj do americkej kinodistribúcie, kde však totálne prepadol. Američania film nenávideli a zvozili ho pod čiernu zem, s výnimkou režiséra Stevena Spielberga, ktorému film podľa jeho slov zobral dych.
  • Bozk Natalie Sedych (Nastenka) s filmovým predstaviteľom Ivana bol jej prvým bozkom v živote.
  • Film prišiel do Tatárskej republiky s vystrihnutými scénami, v ktorých boli lúpežníci. 
  • Scenárista snímky Nikolaj Erdman strávil 30. roky 20. storočia vo vyhnanstve na Sibíri za to, že napísal satirickú bájku o Stalinovi.
  • Režisér obsadil do role baby Jagy Georgija Milljara štyrikrát. Prvýkrát už v roku v roku 1939 vo filme Vasilisa prekrásna, potom nasledoval Mrázik, titul Ohňom, vodou a rúrkami a nakoniec vo filme Zlaté parohy.
  • Na schodoch do Mrázikovho domu je možné zreteľne rozoznať priehľadnú lepenku, držiacu sneh na svojom mieste.
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 04:04