Od premiéry Sám doma ubehlo 32 rokov.© 1990 20th Century Fox/
StoryEditor

Od premiéry Sám doma ubehlo 33 rokov. Herci sa zmenili na nepoznanie, väčšinu ani nespoznáš, čo robia teraz?

Miroslav Kamody22.12.2023., 13:30h

Speváčka, závislosť na drogách či olympijská reprezentantka v jude. To všetko postrehlo hercov z milovanej komédie, ktorá sa stala symbolom Vianoc aj u nás na Slovensku.

Lajkuj Brainee.sk na

Bez filmu Sám doma si mnohí z nás jednoducho nedokážu predstaviť vianočné sviatky. Bláznivé dobrodružstvo malého chlapca, ktorého rodina zabudne pred odchodom na rodinnú dovolenku a on musí čeliť zlodejom, si podmanila už dve generácie divákov.

Môžeme povedať, že Sám doma je film, ktorý nestarne. To sa však nedá povedať o hercoch, ktorý sa v ňom objavili. 33 rokov je totiž poriadne dlhá doba. Bohužiaľ, pre mnohých príliš dlhá na to, aby tu ešte boli s nami.

Medzi nimi je napríklad Roberts Blossom, predstaviteľ Marleyho, či John Candy (Gus), ktorý zomrel na zlyhanie srdca štyri roky po nakrúcaní. Poď sa však spolu s nami pozrieť na to, ako sa darilo ostatným a ako sa na nich podpísali roky života.

​Macaulay Culkin (Kevin)

Herec doplatil na to, že mu agenta robil jeho vlastný otec. Macaulay prestal vládať, a tak si jedného dňa povedal, že s herectvom skončí. K tomu sa pridala ťažká závislosť na drogách, ktorá ho zmenila na nepoznanie. Dnes je však z najhoršieho vonku, opäť hrá a minulý rok v apríli sa mu dokonca narodila dcéra Dakota Song Culkin.

image

V apríli minulého roka sa hlavný predstaviteľ Kevina zo Sám doma stal otcom.

© 1990 20th Century Fox, Tasr/jordan Strauss/invision/ap/

Vedel si, že...

Interiéry domu sa natáčali v školskej telocvični New Trier West High School v Northfielde. Pre suterén a jeho následné zaplavenie poslúžil bazén. Skutočný dom McCallisterovcov sa nachádza v meste Winnetka. Nájdeš tu aj ostatné lokácie - kostol vzdialený dve ulice od domu, obchod, kam Kevin chodí nakupovať či most cez železnicu.

Joe Pesci (Harry)

Predstaviteľ „toho inteligentnejšieho” zlodeja Harryho prischla hercovi Joeovi Pescimu, ktorý sa stal známy hlavne ako mafián vo filmoch Goodfellas, Casino či Once Upon a Time in America. Tomuto oscarovému hercovi dnes už tiahne na 80-tku a už nevyzerá tak, že by niekoho dokázal vydesiť.

image

Tomuto oscarovému hercovi dnes už tiahne na 80-tku a už nevyzerá tak, že by niekoho dokázal vydesiť.

© 1990 20th Century Fox, Profimedia/

​Daniel Stern (Marv)

Herec Daniel Stern oslávil tento rok oslávil 65. narodeniny a stále sa venuje herectvu. Na dobré úlohy však príliš veľa šťastia po prvých dvoch častiach Sám doma nemal. Tvorcovia filmu Sám doma 4 ho dokonca oslovili, aby si postavu Marva zopakoval, no odmietol a scenár nazval urážkou. Ani sa nečudujeme, veď film patrí k najhorším vôbec.

image

Herec Daniel Stern oslávil tento rok oslávil 65. narodeniny a stále sa venuje herectvu.

© 1990 20th Century Fox, Wikipedia/Mingle Media Tv

Vedel si, že ...

Harryho a Marva v niektorých ťažších scénach museli zastupovať kaskadéri. Samotná rola Harryho bola pôvodne písaná pre Roberta De Nira. Ten ale ponuku odmietol, preto bol oslovený Joe Pesci. Ten pri natáčaní často zabúdal, že hrá v rodinnom filme a musel sa učiť používať namiesto "fu*k" výraz "fridge".

Devin Ratray (Buzz)

Nepríjemný súrodenec vie poriadne znepríjemniť detstvo. Buzz sa však nakoniec zmenil a jeho predstaviteľ Devin Ratray nezanevrel na herectvo. Dokonca sa objavil v novom remaku série Sám doma s názvom Home Sweet Home Alone. Strihol si malú úlohu policajta. Musíme uznať, že roky ho zmenili na nepoznanie.

image

Buzz sa však nakoniec zmenil a jeho predstaviteľ Devin Ratray nezanevrel na herectvo.

© 1990 20th Century Fox, Disney+/

​Catherine O‘Hara (Kevinova mama Kate)

Predstaviteľka Kevinovej mamy bola slávnou herečkou dávno predtým, než nakrútila túto legendárnu vianočnú klasiku. Nič sa nezmenilo ani po tom. Tento rok dokonca získala Zlatý glóbus za herecký výkon v seriáli Mestečko Schitt‘s Creek. Jej filmový manžel a Kevinov otec Peter (John Heard) zomrel v roku 2017 ako 71-ročný. 

image

Predstaviteľka Kevinovej mamy bola slávnou herečkou dávno predtým, než nakrútila túto legendárnu vianočnú klasiku.

© 1990 20th Century Fox, Tasr/ap/Invision For The Television Academy

​Angela Goethals (Linnie)

Kevinova sestra Linnie síce nemala na plátne toľko priestoru, ako ostatní hrdinovia, aj tak ju nemôžeme opomenúť. ​Angela Goethals sa po úspechu Sám doma objavila v niekoľkých filmoch a viacerých seriálových epizódach. Omnoho viac sa však venuje divadlu.

image

Kevinova sestra Linnie nemala na plátne toľko priestoru, ako ostatní hrdinovia

© 1990 20th Century Fox, Wikipedia/Flickr

​​Gerry Bamman (strýko Frank)

Vedel si, že v pôvodnej verzii scenára mal byť hlavou zločineckej skupiny, ktorá chcela vykradnúť dom McCallisterovcov, práve Kevinov strýko Frank? Jeho predstaviteľ ​Gerry Bamman tento rok oslávil 81. narodeniny, no herectvu sa už niekoľko rokov nevenuje.

image

V pôvodnej verzii scenára mal byť hlavou zločineckej skupiny práve Kevinov strýko Frank.

© 1990 20th Century Fox, Wikipedia/Greg2600

​Hillary Wolf (Kevinova sestra Megan)

Megan mala asi najmenej priestoru na plátne, a to aj napriek tomu, že za sebou mala už celkom plodnú kariéru detskej herečky. Po Sám doma 2 sa však s herectvom rozhodla takmer úplne seknúť a začala sa sústrediť na športovú kariéru. Ako judistka získala zlato na Majstrovstvá sveta juniorov v roku 1994 a USA reprezentovala aj na olympijských hrách.

 

Vedel si, že...

Keď bol film Sám doma po prvý raz uvedený do amerických kín, na priečke najnavštevovanejšej snímky sa udržal úctyhodných 12 týždňov. V niektorých kinách komédia lámala také rekordy, že sa premietala až do júna.

Diana Rein (Kevinova sesternica Sondra)

Predstaviteľka Kevinovej sesternice sa pri herectve príliš dlho neohriala. Na internete o nej veľa informácií nenájdeš. Na YouTube začala pridávať hudobné videá, veľkému úspechu sa však jej spevácka kariéra nateraz neteší. 

Kieran Culkin (Kevinov brat Fuller)

Fuller bol nielen Kevinov brat, ale zároveň aj brat hlavného predstaviteľa Macaulay Culkina. Kieran sa stal úspešným filmovým aj televíznym hercom. Momentálne exceluje v seriáli z dielne HBO Succession (Boj o moc). Zaň bol už niekoľkokrát nominovaný na Zlatý Glóbus. 

image

Fuller bol nielen Kevinov brat, ale zároveň aj brat hlavného predstaviteľa Macaulay Culkina

© 1990 20th Century Fox, Hbo/Macall Polay
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:17